måndag 29 december 2014

Crème Ninon

Här har vi en prima förrätt till nyårsmiddagen - den gamla klassikern Créme Ninon! En trevlig soppa på gröna ärter som går att förbereda innan, och en riktig 80-talsklassiker, fick jag lära mig häromveckan när den serverades i Historieätarnas 80-talsavsnitt. Det var ju Tore Wretman som gjorde originalreceptet när det begav sig. Den vispade grädden som man klickar ovanpå soppan precis före servering blir till ett festligt skum när man häller en skvätt champagne över den som sista touch. Resten av champagnen dricks med fördel upp till soppan som förrättsbubbel. Vitt vin går också fint, men bubbel är ju festligare. Är det nyår så är det. 

Crème Ninon, 4 portioner av förrättsstorlek
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
0,75 dl vitt vin
300 g frysta, gröna ärter
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
2 msk pressad citronsaft
0,5 tsk torkad timjan
1 msk crème fraiche (kan uteslutas)
salt
vitpeppar
----------
1,5 dl vispgrädde
ca 1 dl champagne

Hacka schalottenlökarna och pressa vitlöksklyftan. Fräs i olja i en kastrull. Häll på vin och låt det koka in ett par minuter. Tillsätt ärter, smulad buljongtärning, vatten, citronsaft och timjan. Låt koka upp i 3-5 min. Ta från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. (Fram till hit går det bra att förbereda soppan och förvara den i kylen.) Låt koka upp igen, och smaka av med salt och vitpeppar och ev. lite crème fraiche. Vispa grädden, och toppa varje färdig soppskål med en matsked grädde. Häll sedan i en skvätt champagne i varje soppskål, ovanpå grädden. Servera gärna resterande champagne till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar