torsdag 30 januari 2014

After Work på Söderport

Igår var tjejerna på jobbet och jag på after work på Söderport i Kalmar. Söderport är en restaurang som ligger i slottsallén precis vid Kalmar Slott, och som har funnits så länge jag kan minnas, men det är först på senare tid som det har blivit riktigt fint och trevligt därinne.

Jag älskar sådan här inredning på restauranger; kristallkronor, vackra bardiskar och ruffa tegelväggar. Svartvita tavlor på väggarna på franskt caféliv och sköna, läderklädda stolar att sitta på.

Igår kväll yrde snön i slottsallén, och det var riktigt mysigt att sitta innanför de väldekorerade fönstren och titta ut på snöovädret.

Vi var hungriga och smorde kråset med rejäla mängder mat, men för de gånger man är sugen på något mindre finns det även fika.

Den främsta anledningen till att vi har gått dit flera gånger är hamburgertallriken. Den är helt fantastisk, och utan tvekan Kalmars godaste hamburgertallrik. Färsbiffen är hemmagjord (jag blir helt seriöst upprörd när restauranger har mage att servera prefab-biffar i sina hamburgertallrikar) och saftig. Pommesen har potatisskalet kvar och är perfekt krispig, och man får en skål med finfin aioli vid sidan av. En av oss ville ha ett vegetariskt alternativ, och fastän de inte hade det på menyn gjorde de en vegetarisk burgare som enligt rapport från vegetarianen smakade super. Så servicen kan man verkligen inte klaga på!

Bor du i Kalmar eller i närheten och har ännu inte varit på Söderport, åk dit! Kolla gärna öppettiderna på deras hemsida först, just nu kör de öppet kvällstid onsdagar till och med lördagar. Så man inte kommer dit en tisdag och blir snuvad på konfekten, menar jag. 

tisdag 28 januari 2014

Soppkväll

I eftermiddag kom jag hem lite tidigare från jobbet än vanligt, och det är rent fascinerande vad trevligt det är att få en extra timme hemma en vardag! Man hinner ju med så mycket mer! Som till exempel att gräva lite i bloggarkivet och komma fram till att en sådan här snöig och kall dag är perfekt för tomatsoppa med lite varmt surdegsbröd. Man hinner till och med ugnsrosta tomaterna, för att få fram sötman i dem.

Nu har soppan puttrat klart på spisen, och vi har precis slängt in några vedträn till i öppna brasan, så nu blir det middag här hemma. Önskar er alla en härlig tisdagkväll! 

söndag 26 januari 2014

Ugnsrostad kakaomüsli

Så här års, när man tillbringar mycket tid kurandes inomhus iförd raggsockor och långkofta, brukar man ha tid för hemmafix och müslirostande, och det är precis vad jag har ägnat mig åt. Förra helgens razzia i förrådsskåpet resulterade i och för sig i en hel del gamla ingredienser som fick vika hädan, men även i lite inspiration och inhandlande av nya, fräscha ingredienser till müsli.

Jag kramar alltid in lite vatten blandat med olja i min müsli och ugnsrostar den. Då blir det nog mer rätt att kalla den för granola än för müsli, men det kvittar. Gott är det i alla fall! Vill du inte ha i kakao kan du byta ut den mot t ex kardemumma och kanel.

Ugnsrostad kakaomüsli, en plåt
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
0,5 dl linfrö
3 msk kakao
1,5 dl naturella solrosfrön
2 nävar (ca 1,5 dl) blandade, hackade nötter, t ex mandlar, valnötter, hasselnötter
----------
2 dl vatten
0,75 dl rapsolja
3 msk flytande honung
-----------
1 dl russin

Sätt ugnen på 175C. Blanda alla torra ingredienser i en skål, strö sedan ut i en långpanna täckt med bakplåtspapper (alternativt smord). Mätt upp vatten, rapsolja och honung, och rör samman. Häll över vätskan på müslin, och krama in den med händerna. Det gör inget om det blir klumpar. Sätt in plåten i mitten av ugnen på 175C i 30 min. Rör om i plåten var tionde minut. Ta ut och låt svalna. Blanda i russinen, och häll sedan upp müslin på burk. 

torsdag 23 januari 2014

Månadens kokbok - Mathantverk

För ett tag sedan var vi hemma hos våra vänner som driver StrandNära och smorde kråset med en fantastisk trerätters middag, och då fick vi även den här finfina boken av dem för att fira att vi vunnit pris för bästa grillblogg. Riktigt bortskämda blev vi!

Det fullständiga namnet på boken är som synes "Expedition mathantverk - från stoppad korv till nedgrävd tupp", och det summerar ganska bra vad boken går ut på. Den är helt olik andra kokböcker, här görs allt verkligen från grunden, och det beskrivs hur man gräver en kokgrop i trädgården för att tillaga kött, för att bara nämna en del. Olof är supertaggad och vill att det ska bli sommar NU. En ännu bättre beskrivning av bokens innehåll är det här utrdraget ur bokens förord:

" Vissa spelar golf på lördagar, andra syrar kimchi. På ett mer filosofiskt plan blir denna typ av matlagning från grunden ett sätt att känna verklig handgriplig skaparglädje i ett i övrigt genomdigitaliserat samhälle. Boken handlar egentligen om grundläggande principer bakom matlagning och smak. Kött och fisk som möter eld och rök, salt och socker. Rustika metoder som skapar sofistikerade smaker. Den handlar om att halstra en öring med skogsriset kittlandes i svanken, eller stoltheten som manifesteras i en hembakad leverpastej.".

Jag säger bara det alltså, i sommar blir det åka av!

tisdag 21 januari 2014

Fröjd af Sverige - otippat i Osby

Häromveckan när mamma och jag var och hälsade på syrran tog vi en dagsutflykt till Osby och besökte butiken Fröjd af Sverige. Ett prima söndagsnöje! Osby är knappast känt för att vara en rafflande metropol, och det är därför riktigt otippat att hitta ett sådant här kvalitetsställe just där.

Fröjd af Sverige är en stor butik med inredning och möbler, som även har en del mitt i butiken där man kan köpa mat och fika och slå sig ner vid något av de rustika borden och äta sig mätt.

Bilderna är tagna med min mobiltelefon, så ni får ha överseende med kvaliteten. Kvaliteten på maten och fikat var det däremot inget fel på, vi åt pasta och fikade på chailatte och kladdkaka.

Hela konceptet med det här stället påminner lite om butiken i Höganäs, där man också kan shoppa inredning, njuta av vackra miljöer och äta både mat och fika.

Stället må se ganska ordinärt ut utifrån, men härinne kan man gott och väl tillbringa ett par timmar. Ett tips om ni har vägarna förbi Osby, med andra ord. 

söndag 19 januari 2014

Älgfärsbiffar

God söndagkväll! Hoppas att ni alla har haft en trevlig och avkopplande helg. Idag har jag efter X antal veckors framåtskjutande äntligen tagit mig i kragen och städat i stora förrådskåpet i köket. I höstas hette det att "jag gör det till helgen", sedan blev det "jag gör det på jullovet" för att därefter återgå till "jag SKA göra det till helgen". Nu är det rena feng shui-festen att öppna skåpsdörren och beskåda ordningen. Jag har varit där och öppnat dörren flera gånger ikväll bara för att jag så nöjd med mig själv och min nyskapade ordning. Vi får väl se hur länge den varar.

Jag har även börjat inventera frysen, och hittade lite älgkött som var kvar sedan förra året då jag fick viltkött av en branschkollega som brukar jaga på fritiden. Han hade vägarna förbi Kalmar där jag jobbar, och stannade till och gav mig medhavt kött ur frysväska. Jag är fortfarande tacksam. Det mesta av det köttet är uppätet, men idag gjorde vi de här biffarna till lunch, som vi serverade ihop med en sås på torkade trumpetsvampar. De är lite svartare än torkade kantareller, och smakar lite mer. Lite grönsaker hade ju såklart sett trevligt ut på tallriken, men man kan inte få allt här i världen.

Älgfärsbiffar, 4 portioner
1 gul lök
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
250 g älgfärs
250 g fläskfärs
2 ägg
några stänk tabasco
salt
svartpeppar

Hacka löken och bryn den i lite smör eller olja i en stekpanna. Blanda 1 dl mjölk med 0,5 dl ströbröd i en liten skål, och låt svälla samman. Ta fram en bunke och rör ihop de båda färssorterna, den brynta löken och sedan den ihopsvällda röran av mjölk och ströbröd. Rör ner äggen, och krydda med salt, peppar och tabasco. Eller några andra roliga kryddor, det är fritt fram. Mortlade enbär är nog gott att krydda med också, kan jag tänka mig. Forma till biffar och stek i smör eller olja på ganska låg temperatur. Servera med kokt potatis, svampsås och grönsaker. (Ifall du nu har några hemma.)

torsdag 16 januari 2014

Klassiska chokladsnittar

När jag frågade syrran vad hon önskade sig i julklapp hade hon en mycket anspråkslös önskan; hembakade chokladsnittar. Inget ont om hembakade gåvor, jag tycker de är toppen, men det är inte vad man förväntar sig som julklappsönskning av en kvinna som precis fyllt 35. Så utöver de presenter jag redan köpt satte jag alltså igång att baka en av Sveriges mest klassiska kakor. Just för att de är så vanliga, och i min menig alldagliga (förlåt alla chokladsnittsälskare) hade jag faktiskt aldrig bakat dem innan. Men de blev riktigt goda, syrran mumsade på friskt i mellandagarna. Jag tittade på flera olika recept, och skapade utifrån dem ett eget:

Svenniga chokladsnittar, ca 50 st
200 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 4,5 dl vetemjöl
1 msk ljus sirap
----------
1 uppvispat ägg till pensling
några msk pärlsocker

Rör smöret mjukt ihop med sockret. Blanda de torra ingredienserna för sig, och knåda samman dem med smöret. Tillsätt sirapen. Det enklaste är att knåda degen på ett bakbord, och inte direkt i bunken. Dela degen i två delar, och dela varje halva i tre delar. Rulla ut 6 st avlånga "ormar", och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lite med gaffel, och pensla dem med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker, och grädda i mitten av ugnen på 200 C i ca 13-15 min. Skär i snittar medan de fortfarande är varma. 

tisdag 14 januari 2014

Fika på stan

Så här års är stans uteliv ganska ...begränsat. Inte för att jag är en partypingla direkt, jag har varit en smygpensionär ända sedan jag blev 18 och började komma in på ställen lagligt. Nej, det roligaste man kan göra på stan så här års är nog att slå sig ner i en mjuk soffgrupp innanför ett par stora fönster mot gågatan och ta sig en rejäl fika.

Sist min jobbarkompis Marija och jag var ute och fikade sparade vi inte på kalorierna. Vi samlade på dem, snarare.


Te och varm choklad piggar upp i det trista vädret. Så ta en fika, hörni! Hemma, på jobbet eller på stan. Jag lovar att vintermörkret känns lite ljusare efteråt. 

söndag 12 januari 2014

Drömgod jordgubbsmilkshake

Jag har blivit gammal, jag erkänner. Jag hade glömt hur gott det kunde vara med milkshake. Men kanske att majoriteten av de milkshakes jag sörplat i mig helt enkelt inte varit så goda? Min milkshakekarriär började i mellanstadiet då jag efter skolan vispade samman Big Pack vaniljglass, mjölk och Oboy. Sedan slank det ner en och annan Mc Donald's efter att det öppnat i stan, och därefter har jag fina minnen från pistagemilkshakes i den grekiska övärlden när jag var runt 20-strecket. Sedan har milkshakes lyst med sin frånvaro i mitt liv, bortsett från en grymt god Cookie Dough-milkshake som inmundigades på Flippin Burger i Stockholm för ett år sedan. Men nu, hörni, nu har milkshaken gjort en riktig come back! Efter att ha bjudit våra vänner på hamburgermiddag i mellandagarna körde vi amerikanskt tema fullt ut och bjöd på milkshake till efterrätt som Olof hade svängt ihop. Den var så god att jag tvingade honom att göra den igen kvällen efter, så jag kunde sörpla den framför TV:n. Jag anar en ny trend, helt klart.

Drömgod jordgubbsmilkshake, 5 st av storleken på bilden
1 pkt á 225 g frysta, tinade jordgubbar
2, 5 dl vispgrädde
1-2 msk florsocker
ett par droppar (max 0,5 tsk) vaniljarom (finns på miniflaska från t ex Dr Oetker)
1 bytta vaniljglass från Häagen Dazs (500 ml)
----------
ev. lite extra vispgrädde till garnering
5 st körsbär (valfritt)

Plocka fram jordgubbarna i god tid så att de hinner tina. Ta fram en rejäl bunke och vispa grädden ihop med florsocker och vaniljarom (som man säkerligen kan ersätta med vaniljstång eller vaniljpulver. Vi var bara lite lata.) Gröp ur en bytta Häagen Dazs och häll ner i bunken, samt de tinade jordgubbarna. Gå loss med en stavmixer, och sedan har du färdig milkshake! Den som vill pimpa lite extra inför servering kan vispa upp lite extra grädde och spritsa ut på toppen av varje milkshake och sedan garnera med ett färskt körsbär. 

lördag 11 januari 2014

Blandade bilder från julhelgen

Jag hittade några blandade bilder från i julas som jag tänkte visa er. Som den här, till exempel, där syrran, Vimal och jag väntar på att få hugga in på kvalitetsfikat hemma hos våra kära vänner på annandagen. Ni ser ju själva hur sugna vi är!Jag verkar dessutom ha tagit ett rejält tag om tryffelfatet och verkar vilja behålla det helt för mig själv. Inga konstigheter.

Liv hade bakat en förstaklassig frozen cheesecake som vi alla åt minst tre bitar var av. Recept på det hittar ni här. Och frozen cheesecake passar ju faktiskt året runt. Ibland river jag ner lite citronskal i min. Om jag inte missminner mig hade Liv haft i lite apelsin i den här. God var den, i alla fall.

Visst hade de dukat vackert? Jag föredrar vintervitt framför orgier i tomtar alla gånger.

På juldagen var vi hemma hos mamma och Günter, och lilla Rose var taggad till tänderna och uppklädd i sin juligaste stass.

Nu är jag så klart partisk i det här ärendet, men vem som helst kan ju se att min lilla systerdotter är en riktig liten sötnos. Och vad hon har vuxit under hösten!

Nu dröjer det ett år till nästa jul, och lagom till tjugondag Knut då julen ska ruskas ut verkar snön och vintervädret vara på ingång. Vi laddar upp med ved till öppna spisen och de sista julkolorna.

Önskar er alla en härlig lördag!

onsdag 8 januari 2014

Boktipset - My sweet life in Paris

Den här boken beställde jag sist jag handlade utländska kokböcker på nätet, och den är riktigt rolig. Det är ingen typisk kokbok, utan mer kåserier och krönikor, där varje kapitel är ett kåseri som sedan avslutas med ett eller flera recept.

David Lebovitz är konditorn från USA som efter att hans partner dog för många år sedan beslöt sig för att göra något som han alltid drömt om - att flytta till Paris. Väl där möts han av godsaker, dråpligheter, typiskt franskt manér och sådant som man som "utlänning" kan sätta fingret på. Som hur snorkiga fransmännen kan vara, men samtidigt också oväntat trevliga. Han driver med sig själv, med den franska byråktratin och med fransmännen, på ett fantastiskt roligt sätt. Den här boken är perfekt läsning för alla som är intresserade av god mat och Frankrike. Och de går ju ofta i hand, de där två.

Författaren David Lebovitz bor fortfarande i Paris, och hans blogg hittar ni här. Fast jag uppskattar nog mer hans instagramkonto (@davidlebovitz), där man får följa med på franska middagar, i ostbutiker och på resor. 

tisdag 7 januari 2014

Yorkshirepudding

Då har man klarat av första arbetsdagen på 2,5 veckor! Inte för att det var någon pärs direkt, jag trivs jättebra på mitt jobb tillsammans med mina kollegor, men man ska ju inte sticka under stol med att man har blivit något ...förslappad under julledigheten. Det är skönt att sitta under en filt i fåtöljen och se på TV-serier och äta After Eight också, jag säger inte annat.

Här kommer som utlovat receptet på Yorkshirepudding. Det syntes ju några små puddingar på receptet jag la ut igår på Brittisk lammgryta med öl, och eftersom jag var alldeles för förslappad för att lägga ut det då, kommer det nu. Det var faktiskt första gången jag åt Yorkshirepudding, och jag ska erkänna att jag inte hade en aning om vad det skulle innehålla. Jag trodde att det innehöll potatis, men tji fick jag. En sak att ha i åtanke bara; Yorkshirepudding är mättande. Mycket mättande. Man orkar inte många åt gången. (Även det här receptet kommer från höstnumret av Gourmet.)

Yorkshirepudding, ca 12 st i en muffinsform
50 g smör
3 dl mjölk (3%)
2,5 dl vetemjöl
4 ägg
0,5 tsk salt
----------
Muffinsplåt för 12 muffins behövs

Sätt ugnen på 225C. Dela upp smöret i 12 klickar, en för varje form i muffinsplåten, och ställ in plåten i ugnen. Vispa ihop mjölk och mjöl i en bunke, och vispa ner äggen ett i taget och salta. Ta ut plåten där det nu ligger lite smält smör och flyter i varje form. Fördela smeten i de 12 formarna, och ställ tillbaka plåten i mitten av ugnen. Grädda i ca 10 min, tills de har blivit lite fluffiga och fått fin färg. Yorkshirepudding bör ätas direkt efter tillagning.

måndag 6 januari 2014

Brittisk lammgryta med öl

Då var vi framme vid julledighetens sista dag. Förlåt om jag påminner er, men jag behöver påminna mig själv också. Vi har haft ett par veckors riktigt lugn och skön ledighet här hemma där vi inte har gjort många knop, och den här sista lediga dagen går i samma lugna takt. Det är sådana här dagar som är perfekta för långkok och grytor, och dagens recept är därför på en lammgryta med öl. Receptet kommer från höstnumret av tidningen Gourmet som i den utgåvan hade Englands-tema, och ni kommer säkert att känna vissa brittiska vibbar när ni smakar grytan.

Lammgryta med öl, 4-6 portioner:
1 kg bringa eller bog av lamm
ca 1 tsk salt
mald svartpeppar
2 gula lökar
150 champinjoner
3 morötter
50 g smör
2 flaskor stout à 33 cl, t ex Guinness
2 msk finhackad, färsk timjan
----------
Om så önskas:
smör och mjöl till redning
1-2 dl vispgrädde

Putsa köttet och skär det i mindre bitar, ca 3x3 cm. Salta och peppra. Skär löken i klyftor, och hacka upp svampen i mindre bitar. Skär morötterna i slantar. Bryn kött, lök och svamp i en stekpanna i omgångar, och flytta över det efter hand i en gryta. Häll ner morötter, öl och färsk timjan, och låt grytan koka upp. Låt grytan sjuda under lock i ca 2 timmar eller mer, tills köttet är riktigt mört. När det är det, ta bort locket och låt grytan koka utan lock i ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.
----------
Fram tills hit följde vi receptet, men vi tyckte att grytan kändes alldeles för "blaskig", så vi gjorde en redning med lite smält smör och mjöl och 1-2 dl vispgrädde. Blev jättegott! Grytan serverades med klassiska kokta grönsaker och väldigt brittisk yorkshirepudding. Recept på det komma pronto!

torsdag 2 januari 2014

Årskrönika 2013

Då var det dags för det klassiska inslaget så här års - nyårskrönikan! Jag tycker det är jätteroligt att titta runt bland bloggar i början av januari och läsa små sammanfattningar av vad folk har gjort under året. Och man får ju inte vara sämre själv, så här kommer ett bildcollage för varje årstid. I vintras fotade vi ett vinterreportage hemma i trädgården med egenstoppad korv på grillen. Vi skaffade vår nya köksbästis, vår Kitchen Aid, och bakade bröd och malde kött för glatta livet. Vi åt chark- och ostbrickor varje fredag, och lagade pecannötspaj och ravioli med blodapelsin när det var i säsong. Och så var vi ju på Mad Men-fest i Stockholm, icke att förglömma!

Sedan kom våren med våffeldag och vårblommor, och jag var på två härliga bloggträffar; en i Göteborg och en i Stockholm. Mary och jag hade loppisfight, jag bakade en piffig tårta och så åkte vi tillbaka en tur till Barcelona också, där vi bodde mellan 2005-2006. Vi strosade omkring i den gamla stadsdelen Barrio Gótico, längs med stranden i Barceloneta och på den stora matmarknaden La Bocería.

När våren gick över till sommar hade vi gjort årets bästa Blocket-fynd; hammocken! Där hängde vi en hel del under sommaren, smygpensionärer som vi är. Det grillades, åktes på Ölandsturer och vi åt middagar på StrandNära, i båten och vid sommarstugan. Jag var även gästkock i radion i P1 Meny, och bakade godsaker till alla damer i fruntimmersveckan.

I början av hösten åkte jag till Rom med mina härliga jobbarkompisar, och vi hade en underbar weekend i värmen med god mat, sevärdheter, gott vin och gott kaffe. Italienarna kan sin sak. Hösten fortsatte sedan med en långhelg i mysiga Kivik, och därefter med Ölands Skördefest där vi vallade runt Mary och Magnus bland majsfälten och i byarna i den öländska konstnatten. Några veckor senare hade vi hösthelg i sommarstugan, och njöt av afternoon tea och vackra höstfärger. Senare under hösten publicerades min vinterbakelse i tidningen BAKA, och bloggen fick motta det fina priset som årets bästa grillblogg, något som Olof och jag är jättestolta över.

Nu ser vi fram emot 2014! Jag vill samtidigt passa på att tacka er alla för att ni tittar in här, lämnar kommentarer, läser och lagar mina recept. Utan er skulle det inte vara någon blogg. Och för er som inte följt bloggen så länge och vill se vad jag hade för mig "förr i tiden", finns mina tidigare årskrönikor här: