tisdag 25 februari 2014

Köpesemlor!

Jag må vara en skymf mot matbloggarsläktet, men jag föredrar att köpa mina semlor framför att baka dem själv. Missförstå mig inte, jag älskar hemgjorda semlor, jag har till och med ett recept här på hur man gör. Men det tar ju ett tag, och vad ska man göra med alla semlor? Visst kan man frysa in bullarna, men då måste man ju göra ny mandelmassa och vispa ny grädde och hålla på och spritsa ut varje gång man är sugen på semla. Nej, i den här frågan är jag lat. Dessutom gillar jag att prova semlor från olika bagerier. Får man en semla med gammal grädde som uppenbarligen är gårdagens exemplar blir man ju besviken, så det är bäst att försäkra sig om att de är färska.

Har ni hunnit äta många semlor än? Nästa vecka är det semmeldagen, och trots att jag redan ätit flertalet semlor (och säkert lär hinna med minst ett par till innan Fettisdagen) ser jag fram emot det. I lördags åt jag semla till lunch. Däremot äter jag inte lika många semlor som en god vän, vars namn jag ska låta vara osagt. Han lägger ett par hundra kronor i veckan på semlor. Snacka om att älska semlor! Och inte syns det på honom heller. Hans fru har nu börjat baka egna semlor av ekonomiska skäl. Jag förstår henne. 

söndag 23 februari 2014

Pulled pork över natten

Är det någon därute som ännu inte har testat de senaste årens snackis Pulled Pork? Om inte är det hög tid nu, för nu har folk börjat laga pulled chicken till höger och vänster. Det återstår att se när pulled cow kommer. Det finns redan ett recept här på bloggen på hur man gör Pulled Pork, men det beskriver hur man gör det på grillen, och i ärlighetens namn är det en mycket smidigare historia att göra det i ugnen. Vi brukar stoppa in köttet i ugnen på kvällen, så är det färdigt när man vaknar på morgonen sedan. 7 timmar brukar vara lagom. Så får det stå svalt under dagen, och på kvällen sedan kan man dra det i bitar och servera. Det är en perfekt bjudrätt om man vet med sig att man får gäster till exempel en fredagkväll och ska jobba hela dagen. Då kan man ha hamburgerbröd i frysen, ha förberett en coleslaw kvällen innan, och sedan bara plocka fram köttet, dra det i bitar, värma upp det och servera.


Pulled pork, ca 4 portioner
1 hel bit benfri fläskkarré, ca 1,2 kg
1 msk smoked paprika (torr krydda)
1 lök, skuren i 4 klyftor
2 dl krossade tomater
0,5 dl vatten
4 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, urkärnad och hackad
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
----------
coleslaw och hamburgerbröd/pitabröd till servering

Sätt ugnen på 125C. Klappa in köttbiten med smoked paprika-pulver och lägg den i en ugnstålig gryta eller form. Skär en lök i klyftor och lägg kring köttet i formen. Rör samman krossade tomater, vatten, pressade vitköksklyftor, chili, honung och vinäger, och slå detta över köttet. Lägg på ett lock (aluminiumfolie går också bra, om man som vi har, ähurm, slarvat bort locket till sin gjutjärnsgryta) och ställ in i mitten av ugnen och låt stå i ca 7 timmar. Tillagningstiden kan variera något. Köttet är klart när det är så mört att det faller i bitar när du petar på det med en gaffel. Ta ut det, och dra isär det i trådiga bitar med hjälp av två gafflar. Det lättaste är dock att kyla köttet till den grad att du kan dra isär det med fingrarna. Släng lökklyftorna, och blanda ihop köttet med den sås som har bildats i grytan. Fram till hit kan man med fördel förbereda dagen innan. Lagom till servering - värm upp köttet försiktigt i en kastrull, och smaka av med salt, peppar och ev. mer smoked paprika-krydda. Vill du känna dig lite rock ´n roll kan du värma upp köttet i en gryta på grillen. Servera med coleslaw och hamburgerbröd eller pitabröd.

torsdag 20 februari 2014

Pizzareportage

Här kommer Olofs och mitt pizzareportage som nyligen har körts i Barometern och Smålandsposten. Att baka egen pizza är verkligen bästa sättet för att få pizzan precis så god som man vill ha den, och det är ett jättetrevligt sätt att umgås på.

Den här gamla bilden har jag grävt fram ur arkivet från när vi bakade pizza med Louise och Calle för ett par år sedan. Vi bakar nästan alltid pizza tillsammans när vi ses, vilket inte är lika ofta numera sedan de hade den dåliga smaken att flytta ända till Göteborg. Men snart kommer de och hälsar på oss igen, och då får vi se vilka nya smakkombinationer på pizzor som det resulterar i.

Den här pizzatoppingen är nog min favorit; parmaskinka, tomat, champinjoner, ost och färsk basilika.

Här kommer krönikan:
En av de godaste pizzor jag ätit var en calzoneliknande historia toppad med parmaskinka och parmesan, på en liten pizzeria i Kivik. Pizzabagaren hade ringar i öronen, rosa T-shirt och såg ut som Pippi Långstrumps pappa, och lokalen var utrustad med höga kyrkoliknande fönster och stora korgar med egenpressad äppelmust på glasflaska. Mycket oväntat, och mycket trevligt. En av de sämsta pizzorna jag ätit däremot, var förvånande nog i pizzans förlovade land. På en smal kullerstensgata i italienska Toscana blev jag serverad en risig pizza med plastig ost, trots att borden var täckta av röd- och vitrutiga dukar, chiantivinet i glaset var kryddigt och prislistan indikerade en viss form av förväntad standard. Allt annat stämde, utom själva pizzan. Precis lika oväntat, men mindre trevligt.


Tjusningen med mat på krogen är att man kan bli överraskad, åt båda hållen. Vill man däremot vara säker på att få sig en riktigt trevlig pizzaupplevelse, då ska man baka den själv tillsammans med sina vänner. Att bjuda hem kompisar på en middag som är helt förberedd har sina fördelar, men att baka pizzor tillsammans och sedan avnjuta sina mästerverk runt bordet kan bli så mycket roligare. Som värd kan man förbereda deg och tomatsås, och sedan duka upp i köket med olika tänkbara tillbehör som ostar, skinkor, svamp och grönsaker. Sedan får alla göra sin egen pizza, något som brukar uppskattas av alla åldrar. När våra vänner som numera huserar i Göteborg hälsar på oss bakar vi alltid pizza. Det har blivit lite av vår gemensamma grej, och under de här kvällarna har flera recept på pizzatopping kommit till. Några av dem kan du läsa mer om här på uppslaget, och provlaga själv. Kanske redan nu till helgen?

tisdag 18 februari 2014

Pizzadeg och tomatsås till pizza

Häromveckan hade jag pizzareportage i tidningarna jag skriver för, och innan jag lägger ut krönikan tänkte jag lägga ut pizzadegen och tomatsåsen i ett eget inlägg här, som är enkelt att länka till i framtiden när man hittar på nya recept på pizza framöver. Pizzadegen är hyvens för fyra glada pizzor, och tomatsåsen som Olof har komponerat ihop är en perfekt standardsås till all form av pizza.

Pizzadeg, 4 pizzor
20 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
1 rågad tsk flingsalt
1 msk socker
2,5 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
ca 7,5 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med ljummet vatten, och rör ner flingsalt, socker och olivolja. Arbeta in båda mjölsorterna och arbeta degen smidig, gärna ca 10 min i maskin. Låt degen jäsa i ca 50 min till dubbel storlek. Dela den sedan i fyra delar. Kavla ut delarna till 4 lika stora pizzor. Vik upp kanterna lite på dem. Toppa dem med tomatsås och valfri fyllning, och gratinera i ugnen på 225C i 5-10 min.

Tomatsås, 4 pizzor
500 g färska tomater (ca 5 st stora)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk tomatpuré
ett par droppar tabasco
1 msk torkad oregano
0,5 msk salt
2 msk flytande honung
2 tsk vitvinsvinäger

Skär tomaterna och löken i klyftor, lägg i en kastrull. Pressa ner vitlök. Rör ner tomatpuré och tabasco, och låt koka på låg temperatur utan lock i ca 45 min. Ta såsen av värmen och mixa samman den med en stavmixer. Smaka av med oregano, salt, honung och vitvinsvinäger. Beräkna ca 3 msk tomatsås till varje pizza.

söndag 16 februari 2014

Lakritsdrömmar

De senaste söndagarna har jag bakat småkakor. Förra gången var det experimentet med att blanda kolasnittar och havrekakor till havresnittar, och nu senast blev det drömmar med lakritspulver i. Jag älskar drömmar, de är så smuliga och spröda. Och som så många andra småkakor är de perfekta att frysa. De tinar på nolltid och smakar precis som de gjorde innan man fryste dem.

I övrigt är jag väldigt inne på att frysa grejer och känna mig matsmart. Vi har tittat lite på Jamies smarta rätter som går på sjuan på torsdagar (eller Saving with Jamie som det egentligen heter), och trots att jag inte direkt känt för att laga någon av rätterna i programmet, så har jag i alla fall blivit inspirerad till att riva upp ost som sjunger på sista versen och frysa ner till gratängost, hitta nya sätt att använda gamla rester på och känna mig allmänt inspirerad till att vara matsmart. Jag känner mig ytterst politiskt korrekt, i alla fall i det här avseendet. Jag fick någon pressrelease på mailen i veckan från någon institution (kan ha varit Livsmedelsverket) som sa att för tre år sedan var främsta anledingen till att man försökte minska sitt matsvinn att det var oekonomiskt. Idag har den orsaken halkat ner på listan, och främsta orsaken är nu att det känns omoraliskt. Minsann!

Men men, nu har jag skrutit färdigt om mitt frysande av ostkanter. Här kommer receptet på lakritsdrömmar, som är helt galet goda. Och som ni kan FRYSA! Ni hör ju själva. Ut i köket och baka, med er!

Lakritsdrömmar, 40 st
100 g smör
2,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk lakritspulver
1 dl matolja (rapsolja eller solrosolja går också bra, matolja är en blandning av de två)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl mjöl

Börja med att sätta ugnen på 150C. Rör rumsvarmt smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker. Rör sedan ner lakritspulvret. Rör ner oljan, lite i taget. Blanda de torra ingrediensera för sig, och rör ner dem i degen och knåda den på bakbord. Jag använde min Kitchen Aid till allt det här, och det var hur smidigt som helst. Jag antar att folk med köksmaskiner har använt dem även till småkaksdegar i alla tider, men jag är väl helt enkelt lite sen. Jag har mest vispat saker och bakat bröd i min, samtidigt som jag klappat den och tittat på den med beundrande blick. I alla fall. Dela degen i två delar, och dela sedan varje halva i två delar. Forma 20 bollar per plåt, som sedan gräddas i mitten av ugnen i ca 20 min vardera. Låt kakorna svalna på galler, och förvara dem sedan i en burk, eller frys dem och plocka till fram till senare. 

onsdag 12 februari 2014

Inspiration i tryck

Som ni vet är jag en stor konsument av mattidningar. Utländska så väl som svenska, i alla dess former. Det händer ofta att jag lagar recept från tidningarna, men mest gillar jag att bläddra i dem för att bli inspirerad. Och trots att jag inte är ett stort fan av lax, blir jag ändå inspirerad när jag ser laxuppslaget ovan i senaste numret av australiensiska Donna Hay, som av många anses vara världens proffsigaste mattidning när det kommer till layout.

Den här månaden har jag även lagt vantarna på ett exemplar av Hembakat, för jag har inte bara en utan två fina bloggkompisar som är med i den!

Dels har vi Amy, som har imponerade 80 000 följare på instagram, och som skriver om vegetarisk och vegansk mat och som gillar kryddstark hetta.

Och så har vi min kompis Mary, som har figurerat många gånger här på bloggen. Om några veckor kommer hon och hennes fästman och hälsar på oss, det ska bli så roligt! Tänk vad fina vänner man kan träffa genom sitt bloggande!

söndag 9 februari 2014

Hemmasöndag

Idag har vi haft en lugn och skön hemmasöndag. Efter att ha ätit våra sedvanliga söndagscroissanter till frukost (man är ju vanemänniska) satte jag mig ner och skrev klart ett av mina matreportage. Sedan väntade hundpromenad med en taggad liten hund.

Vädret är ett typiskt marsväder, även fast det är februari. Snön är på god väg att smälta bort, och det har varit 6 grader varmt. Varmare än en tidig morgon i början av juni, skulle man kunna säga.

Men det är inte utan att man får lite vårkänslor när man går en runda i trädgården där hemma; det är fullt av vintergäck och snödroppar, som alla inger hopp om att en varmare och ljusare tid är nära.

Till lunch idag åt vi rester från gårdagens experimentmiddag som vi bjöd över våra vänner på. Olof lagade enchiladas på egenbakta tortillabröd, med en fyllning som bestod av högrev i sås som fått koka ett par timmar. Till det åt vi en god guacamole med en ansenlig mängd vitlök i.

Nu har vi tänt en brasa, och kvällens sista timmar misstänker jag kommer att tillbringas i soffan framför TV:n. En riktigt lugn och skön söndag, med andra ord. Hoppas att ni också har fått en bra avslutning på veckan!

torsdag 6 februari 2014

Enkla vardagspajen med spenat

Redan torsdag hörni, den här veckan har gått fort! Imorgon är det fredag, vilket innebär fredagslunch på stan för oss tjejer på jobbet, en mycket trevlig tradition.

Men ikväll ska vi avhandla paj! Paj är prima mitt-i-veckan-mat. Den håller sig bra i kylen, och är toppen som lunchlåda ihop med lite sallad. Just den här pajen är vegetarisk, Olof har freestylat med lite spenat och paprika och andra nyttigheter. Eller ja, med vad som fanns i kylen som vi behövde göra något åt innan det blev för gammalt. Överblivna champinjoner som aldrig användes som pizzatopping, till exempel. Spenat fyndad i frysen. Paprika som sjöng på sista versen. Lite sånt. Matsmart, helt enkelt.

Enkla vardagspajen med spenat, 6-8 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
valfri mängd färska champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
1-2 klyftor vitlök, pressade
tinad, fryst, hackad spenat ca 400-500 g
5 st soltorkade tomater
salt och peppar
----------
4 ägg
3 dl mjölk
ca 2 dl riven ost
salt och peppar

Blanda samman ingredienserna till pajdegen, och tryck ut den i en lämplig pajform. Nagga lite med en gaffel, och förgrädda pajskalet på 225C i ca 5-10 min.

Börja med att skära champinjonerna i bitar. Fräs dem i en stekpanna, och ställ åt sidan. Hacka lök och paprika, och pressa vitlök. Krama ur det överflödiga vattnet ur den tinade spenaten, och lägg allt i en stekpanna eller kastrull. Fräs ett par minuter i smör eller olja. Salta och peppra, och rör ner champinjonerna. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet, och strimla soltorkade tomater och lägg över. Vispa ihop en äggstanning av ägg och mjölk, och häll ner hälften av osten. Salta och peppra, och slå detta över pajens fyllning. Toppa med den andra hälften av den rivna osten, och grädda pajen i mitten av ugnen på 225C i ca 20-25 minuter. Servera med sallad. 

tisdag 4 februari 2014

Kolakakor med havre

Mina två favoritkakor är kolasnittar och havrekakor, och jag kan inte förstå varför jag inte har testat att blanda ihop dem tidigare? Idén fick jag av min matbloggarkompis Matsafari. Har ni inte varit inne på Matsafari än rekommenderas den bloggen varmt, det är utan tvekan den matblogg jag vet med mest humor. Men tillbaka till kakorna, så är de försvinnande goda, och går fort att göra.

Kolakakor med havre, ca 30 st
100 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk ljus sirap

Sätt ugnen på 225C. Rör rumsvarmt smör och socker mjukt, och blanda samman vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl innan du häller ner det i smöret. Tillsätt havregryn, och häll ut det som ska bli degen på ett bakbord. Häll sirap högst upp, och arbeta sedan samman degen. Dela den i 4 delar som du sedan rullar ut till 4 rullar och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna mycket lätt, och sätt in plåten i mitten av ugnen på 225C i ca 8-10 minuter. Skär i snittar medan de fortfarande är varma. 

söndag 2 februari 2014

Nattjästa frukostfrallor

Jag har hittat ett nytt favoritbröd till helgfrukosten! Eller jag och jag, det är faktiskt min kompis som har varit snäll och nosat upp det åt mig. Hon brukar baka fusksurdegsbrödet, och fick syn på ett recept på nattjästa frallor som hon tänkte skulle falla mig i smaken, och postade det på min timeline på Facebook. Mycket omtänksamt och uppskattat! Jag premiäråt dem i lördags, och de var så goda att jag gjorde en omgång till imorse också. Nästa helg kommer jag garanterat att baka dem igen. Originalreceptet heter Majas favoritbröd och är ett urklipp ur en tidning. Jag har ändrat några småsaker och halverat receptet, men är ni fler i familjen - dubbla det gärna!

Nattjästa frukostfrallor, 4 st = lagom till 2 personer
1/4 pkt jäst (12,5 g)
2 dl fingervarmt vatten
0,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 msk honung, knappt
0,75 dl grahamsmjöl
4 dl manitoba cream-mjöl (alt. vetemjöl special)
----------
solroskärnor

Lös upp jästen i fingervarmt vatten i en bunke, tillsätt sedan mjölken. Rör i salt, honung, grahamsmjöl och manitoba cream-mjöl. Vetemjöl special funkar också finfint ifall du inte har manitoba cream. Degen ska vara ganska kletig, och behöver inte arbetas mer än att den rörs samman med slev. Mycket bekvämt. Täck bunken med plastfolie, och låt den stå framme i ca 30 min innan du stoppar in den i kylen. Låt den stå i kylen över natten, (eller medan du är på jobbet om du gör dem på morgonen och vill äta dem på kvällen) allt från 10-16 timmar.

När det är dags att baka ut dem - sätt ugnen på 225C. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, och dela den i fyra delar. Du behöver alltså inte knåda den. Mycket bekvämt. Lägg upp de 4 delarna (som kan se ut lite hur som helst) på en plåt med bakplåtspapper, och pensla ytan på dem med lite vatten. Strö över lite solroskärnor på dem, och stoppa in dem i mitten av ugnen i 15-20 min. Min ugn tyckte att 18 min var toppen. Ät och njut!