måndag 31 mars 2014

Månadens kokbok - Fransk Bistro

Den här boken har jag införskaffat mig av ren och skär Parisförälskelse. Man behöver inte ens laga recepten, det räcker att bara sitta och Frankrike-flukta över sidorna. Fast det är ju så klart otacksamt att inte provlaga något ur en så här fin bok, och även om jag inte kommit dit själv än, så ämnar jag provlaga både ett och annat ur boken.

Bara en sån här grej som sniglar med vitlök. Man måste ju prova! Om man inte vågar kan man börja lite försiktigare, som med citronpaj eller crème brulée. Eller något annat franskt.

Något annat jag gillar med boken är att jag faktiskt känner igen flera av miljöerna och restaurangerna där bilderna är tagna. Som den här restaurangen till exempel - La Mère Catherine uppe i Montmartre. Där åt vi med familjen när jag var tio år på en Parisresa, och mamma har ända sedan dess haft kvittot från La Mère Catherine sittandes med en knappnål på anslagstavlan i tvättstugan. Inte för att hon tänkt åka dit och reklamera maten såhär 22 år i efterhand, utan mer av nostalgiska skäl. Faktum är att jag tog en bild på just den restaurangen och la ut i mitt Montmartre-inlägg här på bloggen när syrran och jag var på Parisweekend för två år sedan.

Så är ni sugna på att vara en "armchair traveler" och åka till Frankrike via en kokbok, då är den här boken helt rätt. Fransk Bistro heter den, och är skriven av Maria Zihammou och fotad av Åsa Dahlgren. 

lördag 29 mars 2014

Sockerkaka med citron, vallmofrön och brynt smör

Det har varit låg aktivitet här på bloggen de senaste dagarna, det har varit full rulle hela veckan på jobbet, och även kvällarna har gått åt till jobb. Nästa vecka är det stor mässa i Stockholm där mitt jobb ställer ut, och det är alltid mycket att göra veckan innan innan en mässa. Det har inte blivit mycket tid över till att äta sockerkaka, helt enkelt. (Däremot har jag sett till att vi har riktigt gott bjudsnacks i mässmontern!) Men för att ägna mig åt kakan på bilden ovan, så är den som en sockerkaka med plusmeny. Den blir extra fräsch av det rivna citronskalet, och prickig och fin av vallmofröna. Det brynta smöret som finns både i kakan och som formen penslats med ger en lite knäcksmakande yta på kakan som gör den extra god. Vill man inte bryna smöret går det såklart bra med vanligt smält smör också.

Sockerkaka med citron, vallmofrön och brynt smör
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
2,75 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
rivet skal av en ekologisk citron
2 tsk vallmofrön
ströbröd och smör till formen

Börja med att bryna smöret. Hur man bryner smör kan du läsa här. Pensla gärna formen med brynt smör. Vispa ägg och socker pösigt för sig, och rör samman alla torra ingredienser i en bunke för sig. Rör samman äggsmet med torra ingredienser, och tillsätt brynt smör och mjölk. Riv ner citronskal och rör ner vallmofrön. Smörj och bröa en form (om du inte redan gjort det) och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175C i ca 40 min. Känn efter med en sticka strax innan så att du vet när den är klar.

tisdag 25 mars 2014

Vinn produkter från Nyblom Kollén värda 1400 kr! OBS! Tävlingen är avslutad.

 Nu kan ni vinna ett riktigt fint paket med vårtextilier från Nyblom Kollén, till ett värde av 1400 kr! Jag har själv valt ut vinstprodukterna i paketet och dukat med dem på bilden ovan, det är mina egna favoriter ur deras vårkollektion för 2014.

I helgen bjöd vi över familjen på fika, och dukade i pigga vårfärger med saft i glasburkar och påskliljor och forsythia ovanpå den ljusblå duken.

Receptet på kakan kommer senare i veckan, men i stora drag är det en sockerkaka med citron och vallmofrön, och med brynt smör istället för vanligt smält smör. Smakar underbart!

Jag lurar bakom tygvimplarna.

Det här förklädet tycker jag är jättefint, det ingår i vinstpaketet. Jag har alltid gillat ljusblått, vilket nog märks på bloggens layout.


Det här är vad som ingår i vinstpaketet; en radda finfina vimplar Marit i färgen blåmix, förklädet Grill Mira i färgen sky, duken Mira (150x250 cm) även den i färgen sky, och 4 st tygservetter Ditte i färgen solros.

För att vara med och tävla, gilla Nyblom Kollén på Facebook, och kommentera på det här inlägget nedan med att svara på följande fråga: vad heter de tre teman som Nyblom Kollén har på vårens första kollektioner i år? Ni kan hitta svaret här, på Nyblom Kolléns hemsida. Skriv svaret i kommentarsfältet nedan, och glöm inte att lämna din emailadress så att jag kan kontakta dig om du vinner. Tävlingen avslutas på tisdag den 2:e april, sedan drar Nyblom Kollén en vinnare. 

söndag 23 mars 2014

Sol ute, sol inne

Både igår och idag har vi haft ett strålande vårväder här på Öland, och solens strålar har värmt oss när vi suttit ute på terrassen i lä mot husväggen. Igår bökade vi ut utemöblerna från garaget, och satte oss tillrätta i en solig hörna och fikade på semlor och kaffe. Första utefikat för i år! En alltid lika trevlig företeelse.

Jag har vårpimpat huset med små minipåskliljor på alla möjliga ställen, som lyser upp rummen som glada små solar.

Bally har varit aktiv som vanligt. Som synes. Precis som en katt så flyttar han sig i takt med solen, och lägger sig gärna mitt i en solstrimma på vardagsrumsgolvet eller i soffan. Så fort vi har öppnat altandörren har han slunkit ut och lagt sig på de varma stenplattorna och njutit av våren, han också.

Jag har klippt in lite forsythiakvistar som redan hunnit slå ut sedan bilden togs, som nu lyser gult mot väggen. Vad härligt det är att kunna plocka in våren, eller vad säger ni?

torsdag 20 mars 2014

Glass på brynt smör

Min hysteri för brynt smör fortsätter. De senaste veckorna har jag lagat glass på brynt smör några gånger, och det bara måste ni prova! Det är fantastiskt gott, och vet man inte om att det är brynt smör som är smaksättningen i glassen är det många som gissar på att det är kola och nötter.

Alla glassrecept jag har hittat på glass med brynt smör har varit sådana recept där man sjuder grädde och mjölk, och sedan använder sig av glassmaskin. Jag brukar aldrig göra glass på det sättet, av den enkla anledningen att de två gånger jag har provat har det gått, eh, ja... dåligt. Glassmeten har inte tjocknat, och jag har blivit sur. En dålig kombination. Alltså har jag gjort den här glassen på samma sätt som jag brukar, genom att vispa äggulor med socker för sig, grädde för sig, och sedan röra ner en smaksättning. Glassen på bilden är serverad med lite havresmul, men det är även gott att bjuda karamelliserade pecannötter till. Eller ingenting alls. Glassen klarar sig väldigt bra själv i huvudrollen.

Glass på brynt smör, ca 6 portioner
125 g smör - brynt
4 äggulor
1 äggvita
1,75 dl strösocker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
----------
Havresmul till servering, ca 6 portioner
25 g smör
2 msk socker
1 dl havregryn

Börja med att bryna smöret och låta det svalna bara lite grann, dock inte för mycket. Det ska fortfarande vara rinnigt. Hur man bryner smör kan du läsa om här. Separera äggen och vispa upp gulorna ihop med strösockret tills det blir ljust och fluffigt. Vispa upp äggvitan för sig i en egen bunke. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och häll ner dem i 4 dl grädde, som du sedan vispar. Vispa ner det brynta smöret i äggsmeten, rör ner grädden, och rör sist av allt i den uppvispade äggvitan. Frys smeten (som är väldigt god) i minst 5 timmar före servering.

Havresmulet går på nolltid; smält smöret i en kastrull, och rör ner socker och havregryn. Låt det fräsa under omrörning i någon minut tills det har fått en lätt gyllenbrun färg, häll sedan över på bakplåtspapper att svalna. 

tisdag 18 mars 2014

Brynt smör

Jag har blivit helt besatt av brynt smör. Det började när Olof och jag var på restaurang Söderport precis vid Kalmar Slott för några veckor sedan, och fick brynt smör i en liten bytta ihop med olika brödsorter i en korg. Det smakade nötaktigt med en hint av kola, och vi trodde båda två att det var något helt annat än bara smör. Som till exempel någon slags röra med nötter och massa annat gott i. Men nej, det var bara smör. Helt ljuvligt, brynt och vispat smör. Och det kan man ju faktiskt göra hemma hur enkelt som helst.

Man börjar med att ta fram en lämplig mängd smör ur kylen, jag brukar ta 200 g, skära det i kanske 4-5 bitar och dumpa ner i en kastrull på medelvärme. Sedan kommer det att smälta.

Efter ett litet tag kommer det att börja bubbla och fräsa, och det kommer att låta en hel del om smöret. Sedan kommer det att bildas som ett skum ovanpå smöret, och kort därefter kommer smöret att börja tystna. Här får man vara med lite och röra i kastrullen med slev eller handvisp, så man har koll på att det inte bränns undertill.

Smöret kommer att ha antagit en högst behaglig doft av nöt och kola, och det kommer att vara gyllene bärnstensfärgat under skummet. Dra då kastrullen av plattan, och häll över det i en skål eller bunke, så att inte värmen från kastrullen fortsätter att bryna smöret. Man vill ju inte riskera att det bränns.

Sedan får det stå framme ett tag i rumstemperatur och stelna till lite grann, innan man förpassar det till en bunke för att vispa upp det med elvisp. Här råder det delade meningar om man ska ta med de mörkbruna "partiklarna" i botten eller inte. Många hävdar att mycket av smaken sitter just i dem. Jag lämnade dock de mörka partiklarna åt sitt öde, och ansåg att jag säkert fick med viss del av dem i alla fall, och det brynta smöret blev hur som haver jättegott. När man vispat upp smöret kan man antingen servera det med något trevligt bröd, eller hälla upp det i en burk och förvara i kylen om man inte ska äta det samma dag. Ta i så fall fram det ur kylen en stund före det ska serveras, så att det hinner mjukna lite. Den som vill kan även röra ner lite flingsalt i smöret, för en ökad sälta. Så iväg och bryn smör med er nu! Ni kommer inte att bli besvikna.

fredag 14 mars 2014

Gino på grillen

Häpp! Då var det fredag! Gud vad härligt. Ikväll äter vi pasta, som vi ofta gör på fredagar, sedan blir det glass i soffan och något avsnitt av den där upphaussade HBO-serien True Detective med en avmagrad Matthew Mc Conaughey som vi har börjat titta på. Vi la ner det där med att orka se en hel film en fredagkväll någon gång när jag passerat 25-strecket. Jag har alltid varit en smygpensionär, jag vet. 

I helgen blir det nog grillat igen, och då kan jag tänka mig ett sådant här litet rart ginopaket i folie till efterrätt, serverat ihop med vaniljglass. Att göra gino på grillen är gott året runt, och eftervärmen på grillen är som gjord för det här lilla knytet med frukt, bär och vit choklad. 

Gino på grillen, 1 paket = 2 portioner
1 kiwi
1 banan
2 dl ananas skuren i bitar
10 jordgubbar (frysta, tinade går bra)
1 msk kokos
en halv lime - rivet skal
25-50 g vit choklad
----------
vaniljglass till servering

Skala kiwin och skär den i bitar. Skiva bananen, och skär ananasen i bitar. Riv loss ett stort ark aluminiumfolie, och vik det dubbelt. Sprid ut kiwi, banan och ananas på foliearket, och placera ut jordgubbarna. Strö över kokos och rivet limeskal. Riv över vit choklad, och vit ihop foliepaketet så att det ser ut lite som en båt. Lägg det på grillens eftervärme och stäng locket. Tiden beror lite på grillens temperatur, men chokladen brukar ha smält och fått lite färg efter ca 5-10 min, då är ginon färdig. Servera med vaniljglass. 

onsdag 12 mars 2014

Bara några veckor kvar...

Nu har jag grävt i bildarkivet från de senaste årens vårar, och blivit ännu mer sugen på långa ljusa kvällar, plantering av penséer och grillning av primörer. Så nej, mina rabarber har inte hunnit så här långt än. Men om några veckor, så! Faktum är att man faktiskt kan se något på väg upp ur jorden i trädgårdslandet, men än är det bara röda små bullar. Det skulle kunna vara små aliens också. Vem vet.

Om vi har tur med vädret borde vi kunna hoppas på vitsippetäckta skogsmarker redan om ungefär en månad. Jag längtar! Redan i helgen ska jag nog ta och plantera penséer i krukorna utanför ytterdörren.

Sedan dröjer det ytterligare ett par månader tills portskjulet i Björnhovda öppnar igen, och jag kan promenera dit och köpa ekologiska grönsaker. Men vi är i alla fall på rätt väg! Imorse strålade solen när vi körde över ölandsbron in mot stan, det är annat det än för några veckor sedan, när det var mörkt och det flöt små isflak i vattnet. Imorgon ska det bli 15 grader varmt, nu är våren verkligen på gång!

måndag 10 mars 2014

Amerikanska pannkakor med citron och vallmofrön

Jag befinner mig fortfarande i extas över det fina vårvädret! Idag har det varit nästan vindstilla, och flera av de som passerat mitt fönster på kontoret har gått klädda i vårjacka. Underbart! En solig måndag känns ju utan tvekan roligare än en mulen sådan. Hade jag bara haft tid hade jag gärna startat denna vårsoliga måndag med dessa amerikanska pannkakor med citron och vallmofrön, men man kan ju inte få allt. Däremot blir det nog favorit i repris på dem redan nu till helgen. Det här receptet finns även upplagt på den helt pannkaksnischade och mycket fina bloggen Det blir bara pannkaka, där jag gästbloggade förra veckan. 

Amerikanska pannkakor med citron och vallmofrön, 2 portioner
1 ägg
2,5 dl filmjölk
1-2 msk smält smör
rivet skal och saft av en liten, ekologisk citron
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk vallmofrön

Rör ihop äggen med filmjölken. Smält smöret i stekpannan, och rör ner det också. Riv skalet av en citron och pressa ner saften i smeten. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner även dem i smeten. Stek pannkakor/plättar i stekpanna med smör som är ca 10 cm stora, eller så stora som du vill ha dem. Servera med lönnsirap och njut!

lördag 8 mars 2014

Lördagkväll hemma

Idag har vi, som större delen av Sverige, haft ett helt underbart vårväder! Vi har njutit av hundpromenader i solen och 11 grader varmt, med en vårsol som faktiskt har värmt när man vänt näsan mot solen från en vindskyddad hörna på altanen. I trädgården är det fullt av vintergäck, snödroppar och krokusar, och när solen skiner på våra fönster ser man hur smutsiga det är. Men det hör till. Den där smutsen har man inte kunnat se när solen legat i idé i alla veckor fram till nu, så jag ser smutsen från den positiva sidan.

Idag är vi hemma och lagar reportage-mat. Målet är att hinna fota och äta allt innan Melodifestivalen börjar kl 20.00, så jag får snart återgå till köket.

Till efterrätt ikväll blir det de lyxiga chokladpralinerna som Mary hade med sig förra helgen, asken ligger på vardagsrumsbordet och väntar på mig. Jag måste dock erkänna att antalet praliner i asken har, eh, minskat något sedan jag tog den här bilden.

Ha nu en riktigt mysig lördagkväll, allihopa!

torsdag 6 mars 2014

Fika på Kullzénska

I helgen som var hade vi finbesök av Mary och hennes fästman Magnus. Vi hade en lugn och skön helg med mycket fika, god mat, babblande i mun på varandra (vilket främst Mary och jag stod för) och öldrickande (vilket herrarna ansvarade för).

Långa Ölandsturer med natursköna vyer, besök hos gårdsbutiker och loppisar får dock vänta till nästa gång de kommer. Första helgen i mars är helt enkelt inte så mycket att hänga i granen rent vädermässigt, inte någonstans i Sverige, och synnerligen inte på Öland, där naturen är brunbeige och loppisarna stängda för säsongen. Så i lördags begav vi oss in till Kalmar och tog en fika på det klassiska gamla fiket Kullzénska.

Jag tror att varenda Kalmar- och Ölandsinföding har fikat på Kullzénska, det är Kalmars mest välkända och klassiska café, som har funnits så länge jag kan minnas. När jag var liten och det var en stor grej att få åka in till stan och handla julklappar fikade vi alltid här, och det var lika spännande varje gång. När jag blev student var jag här var och varannan vecka och drack litervis med té och åt paj med vaniljglass. Och nu när jag är ...eh...vuxen? (allting är ju relativt) blir det en och annan lördagsfika någon gång ibland, men inte alls lika ofta som förr.

Det kanske inte för kaffet man går hit, för där finns det lite att önska, utan för den tidsenliga, charmiga miljön med antika möbler, knarriga golv och goda pajer. Huset är från 1800-talet och har två antikvariat på nedervåningen, och café på övervåningen som är uppdelat i flera mysiga små rum.

Har du vägarna förbi Kalmar och aldrig har varit här och fikat, rekommenderas stället varmt. Nog är våren på väg alltid, men än finns det gott om tid kvar till att sitta inne och kura med en semla och en kopp rykande varmt té. 

söndag 2 mars 2014

Grilltips!

Här kommer två prima grilltips från grillmeistern Olof; skorstenständare och grilltermometer! Båda kommer från Weber-avdelningen inne på Bauhaus, Olof var där häromsöndagen och hade orgie bland grillprylarna. Han har beställt en rök till grillen på nätet, från någon hemsida. Den heter Smokenator, och Olof är hysteriskt pepp på att få testa den. Än så länge har detta inte hänt (han fick hem den häromdagen), men nu har han i alla fall köpt sig en skorstenständare och en lite finare termometer som vi hoppas ska hålla lite längre än de vi brukar köpa på ICA gör. 

Skorstenständaren fungerar som så att man häller ner sina kolbitar eller briketter i den, och tänder på. Olof brukar lägga några kolbitar i botten på skorstenen, och sedan briketter ovanpå. Kolen antänds ju snabbare, och det är i botten som man tänder på. (Man får med instruktioner när man köper en skorstenständare.) Det går fort att få jämn glöd på bitarna, och när man är nöjd med dem rasslar man ner dem i grillen. Sen är det bara att köra! Vad som är trevligt med det här är att man slipper hålla på med tändvätska, och det kan ju vara skönt att slippa, av flera olika skäl.

Varför en stektermometer är bra kräver ingen vidare förklaring. Genomstekt nötkött är en hädelse, precis som rött griskött kan bli en väldigt jobbig historia. Den här är dessutom trådlös, och man kan ta med sig enheten in om man till exempel står inne i köket och förbereder tillbehör. Mycket praktiskt. 

lördag 1 mars 2014

Grillad rapsgris

Häromdagen grillade vi rapsgris. Gud vad gott det är med grillat! Speciellt så här års när man känner doften av grillat lite mer sällan i villakvarteren. Rapsgrisen fick vi av Scan i julas ihop med en julskinka som vi smorde i oss. (Scan var ju sponsor till kategorin Bästa Grillinnehåll som vi vann när Matbloggspriset delades ut i Stockholm i höstas.) Rapsgrisen frös vi dock ner och sparade i lämpliga grillportioner för två. Just den här glada kotletten har vi kryddat med ett slags baconsalt med hickorykrydda. Kanske inte världens mest organiska krydda, men det blev gott. Rapsgris smakar inte raps, men grisarna har fått rapsolja i fodret, och jag måste nog säga att köttet är extra saftigt.

Vi (okej då, Olof) skar potatis i bitar och kokade tills den var nästan klar, kryddade och lät dem sedan stå en kort stund på grillen för att få en lite "sotig" smak, som passar toppen till grillat kött. Och så blev det lite sallad och kall citronsås. Jag tror det blir favorit i repris på det här på söndag till lunch, att lunchgrilla på söndagar är perfekt!