måndag 28 april 2014

Hemlagad vaniljsås

Hör ni till de lyckligt lottade som har färdigväxta rabarber i trädgården redan? Det gör sannerligen inte jag, mina har precis fått löv. Men som tur är kan man ju hitta rabarber i mataffären att göra paj på, vilket jag gjorde häromveckan och serverade ihop med en hemlagad vaniljsås. I skrivande stund håller jag på med en ny vaniljsås till morgondagens rabarberpaj. Jag är ledig på Valborgsmässoafton, och måste ju passa på att skapa lite fredagskänsla fastän det bara är tisdag imorgon. Alltså blir det paj till efterrätt imorgon kväll. Egenlagad vaniljsås är oerhört mycket godare än vaniljvisp, och då hör jag ändå till de som tycker att vaniljvisp faktiskt kan vara helt okej. Så har ni inte provat att laga er egen vaniljsås än, gör det snarast! Pajsäsongen börjar NU.

Hemlagad vaniljsås, 4 portioner
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl socker
4 äggulor

Börja med att hälla upp grädde och mjölk i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll i både frön och stång i gräddmjölken och låt det hela få ett uppkok. Fiska upp och släng resterna av stången, och ställ åt sidan att svalna lite, medan du vispar socker och äggulor ljust och pösigt. Häll sedan ner gräddmjölken i äggsmeten i en tunn stråle, samtidigt som du hela tiden vispar. Häll tillbaka all smet i kastrullen, och sätt tillbaka på spisen på låg värme. Vispa med handvisp i stort sett hela tiden. Såsen kommer långsamt att tjockna. När första bubblan kommer i såsen är den klar, dra den då av plattan och ställ att svalna. (Skulle såsen fortfarande kännas tunn kan du låta det komma några bubblor till, men tanken är inte att såsen ska stå och koka, för då kan den skära sig sen.) Själv gillar jag när vaniljsåsen är kylskåpskall, det är därför jag förbereder morgondagens sås redan ikväll. 

lördag 26 april 2014

Prostens Pizza

Sista kvällen på bloggträffen i Falkenberg packade vi in oss i ett par bilar och körde till Prostens Pizza som ligger på prästgården som Lisa Lemke och hennes man köpt vid Skrea Backe. Pizzerian ligger i ett uthus, eller om man ska kalla det för en otroligt fint renoverad lada? I alla fall är det pizzeria här några kvällar i månaden, och dagtid använder hon lokalen som studio när hon skapar sina receptböcker.

Lisa Lemke har ni kanske sett på morgon-TV i Mitt Kök, eller som programledare för Grillmästarna. Jag har ett par av hennes kokböcker, och tycker att de är toppen. Av alla svenska kokboksförfattare tycker jag att Lisa Lemke är den som har bäst öga när det kommer till böckernas layout, och det återspeglades även inne i pizzerian, där inredningen var charmigt rustik och hemtrevlig.

Maten serverades på udda tallrikar med olika mönster, ruffiga skärbrädor och stora plåtfat. Olof hittade dessutom en rolig öl på menyn; Ko-i-norr. Själv drack jag en jättegod alkoholfri drink med mynta och citrus som serverades i glasburk med sugrör.

Förrättstallriken som jag blev tilldelad kunde inte ha varit mer rätt - det stod Öland 1981 på den. En mycket bra årgång, om jag får säga det själv.

Pizzorna var verkligen helt otroligt goda. De var säsongsbetonade, och innehöll allt från nässlor till grönkål.

Hela säcken knyts ihop fint på Prostens Pizza; pizzadegen kommer från Solhaga Stenugnsbageri, grönsakerna kommer från Ugglarps Grönt, och kaffet kommer från Slöinge Kafferosteri. Det kändes extra kul att ha besökt just dessa leverantörer samma dag.

Det var sista inlägget från bloggträffen i Falkenberg, imorgon blir det ett klassiskt receptinlägg här på bloggen igen. Men det finns ju så mycket man vill visa och berätta när man varit på en så här hyvens bloggträff! Återigen, stort tack till vår bubbel-älskande pingla Malin som helt själv dragit ihop hela den här fantastiska träffen för oss! Vill ni kika in hos de andra bloggarna, hittar ni dem här:

fredag 25 april 2014

Solhaga Stenugnsbageri

Visst hann vi med mycket på bloggträffen? Och det är inte klart än! Ett av stoppen var Solhaga Stenugnsbageri som drivs av Sara, en tjej som lämnade reklamvärlden i storstaden och byggde bageri av uthuset till sommarstugan, och började ett helt nytt liv som bagare.

Vilket vi så klart var väldigt glada för, för hon delade verkligen med sig av sina kunskaper! Hon hade förberett baguetter som vi fick knåda och rulla, för att lära oss hur man gör för att få så mycket spänst som möjligt i brödet.

Och så lärde hon oss hur man gör när man snittar baguetter sådär snyggt också, ni vet sådär som de är snittade i Frankrike. Här står jag och är mycket fokuserad. Och lite rund.

Total koncentration.

Finfint skurna baguetter som åkt in i en av ugnarna. Man skulle ha en ugn med lite mer flås i därhemma, alltså.

Vi fick även lära oss att klippa baguetterna snyggt, så att de såg ut lite mer som gamla tiders bryt- och skådebröd.

Här har vi till exempel en ödla. Eller var det en orm? Lömsk var den i alla fall.

Sara håller även kurser för hemmabagare, och hade jag bara bott lite närmre hade jag skrivit upp mig på en sådan kurs direkt. Men jag är ändå nöjd med det vi lärde oss på workshopen, för det var grejer jag kommer att ha stor nytta av när jag bakar bröd i framtiden.

Visst blev våra baguetter fina? Jag kan eventuellt ha gjort baguetten näst längst till höger. Eventuellt. 

torsdag 24 april 2014

Slöinge Kafferosteri

Efter att ha varit på chokladprovning i Falkenberg och tittat på hippa grönsaker på Ugglarps Grönt, begav vi oss vidare till Slöinge till en riktig kaffenörd. Jag tycker att Olof är en kaffenörd, men i jämförelse med den här killen är Olof lite mer.... fulkaffe från mikron. Inte för att han dricker fulkaffe från mikron, men ni fattar.

Daniel Eråker som driver Slöinge Kafferosteri har stenkoll på kaffe, och delade med sig av sina kunskaper över en kopp egenrostat kaffe och surdegsfrallor.

Daniel hällde upp flera olika koppar med olika sorters kaffe...

...och sedan fick vi alla provsmaka med sked. Alla kaffesorter var finkaffe, utom den sista som var ett klassiskt fulkaffe. Skillnaden kändes.

En av sorterna smakade faktiskt blåbär, och då var den ändå helt utan smaksättning. Den bara smakade blåbär ändå. Olof läppjade på och gillade kaffet, han var faktiskt inne på deras nätshop så sent som igår och beställde påfyllning av espressokaffet han köpte med sig förra helgen. Kaffet kom fram redan idag!

Kaffet är ekologiskt, vilket gör att det känns ännu bättre att dricka det.

Olof beundrar kafferostarmaskinen, en Diedrich. Det skulle tydligen vara ett väldigt fint märke när det kommer till kafferostning. Själv har man ju dålig koll på sånt där, och dricker glatt latte från Nespressomaskinen på jobbet och är nöjd med det. Något jag dock höll tyst om på det här studiebesöket. 

onsdag 23 april 2014

Chokladprovning på Suseå Choklad

Jag matar vidare med inlägg från bloggträffen i Falkenberg. Men vi gjorde ju så mycket, så det finns massor att visa! Vi var bland annat på Suseå Choklad, där vi fick vara med om en delikat chokladprovning.

Susanne berättade för oss om chokladens ursprung och historia, och vi lyssnade noga medan vi kastade lystna blickar mot våra chokladtallrikar.

Finfina chokladbönor och oskyldiga små praliner.


Sedan shoppade vi loss!

Jag köpte lite olika presenter till påsk och till mamma och Günter som tagit hand om Bally. Till mig själv fyndade jag bland annat någon alkoholfri historia som enligt utsago ska smaka marockansk ros. Jag ska nog festa loss på den till Valborg. 

tisdag 22 april 2014

På Ugglarps Grönt

På bloggträffen i Falkenberg förra helgen besökte vi Ugglarps Grönt, en av landets hippaste grönsaksodlingar.

Ugglarps Grönt drivs av Mikael Jidholm, som är en grönsaksnörd ut i fingerspetsarna och som verkligen brinner för det han gör. Sådana människor inspirerar alltid, och är väldigt intressanta att lyssna på.

Ugglarps Grönt levererar grönsaker till flera av Sveriges finaste krogar, och det var roligt att höra Mikael berätta om framstående och kända kockar som blir som små barn på julafton när de får studsa runt i landen och hitta nytt ogräs att ha i sina restaurangmenyer.

Förra årets hippaste kål - grönkålen, växte som ståtliga små granar ute i landen. Knipsar man av en bit av grönkålens stjälk och tar bort bladen har man för övrigt fått sig en grönkålssparris, lärde vi oss.


 De lila kolblommorna lyste upp grönsakslandet med sin vackra färg.

Det var lite kallt och blåsigt, inte alls lika fint som nu i påsk. Men man är ju rutinerad och pälsar på sig! Till Ugglarps Grönt åker jag gärna tillbaka sommartid och spanar in skörden i högsäsong. Då kommer de även att ordna matvandringar på fredagar, ett hett tips om ni har vägarna förbi Falkenberg. 

söndag 20 april 2014

Bloggmiddag i Falkenberg

Förra veckan efter att ha checkat in på Ocean Hotel i Falkenberg dukades det upp till lyxig trerätters bloggmiddag i hotellets egna restaurang.

Maten gick inte av för hackor! Till förrätt fick vi pocherat ägg med sparris och någon vinägrett, något man absolut kan härma nu i vår som förrätt på sina egna middagsbjudningar. I sann matbloggaranda fotade vi maten från alla tänkbara vinklar. Här ser vi Anki med kameran i högsta hugg.

Till huvudrätt blev det hjort med rotfrukter och potatispuré, och till efterrätt en rejäl puck med chokladfondant. Man behövde knappast gå och lägga sig hungrig.

Jag älskar när hotell och restauranger har en vacker inredning som bidrar till en härlig stämning och känsla, och på det här hotellet har man verkligen lyckats med det. Jag hade gärna kunnat tänka mig att "låna hem" (ähurm) de där lamporna, ljuslyktan och fruktfatet. Om det bara inte varit olagligt. Och om det bara fått plats i handväskan. 

fredag 18 april 2014

Glad Påsk!

Glad Påsk på er, kära vänner! Hoppas att ni har fått en bra start på påskhelgen. Nu ska vi ta kväll här, efter att ha ägnat aftonen åt förberedelser inför morgondagens påskmiddag. Som kvällslektyr kommer här min påskkrönika som gick i Barometern och Smålandsposten i lördags. Alla recepten ni ser på bilderna finns i kategorin Påsk till höger här i bloggen.

Det pratas om att påsken har gått om julen som mathögtid. Huruvida detta stämmer eller inte vågar jag inte spekulera i, men ett som är säkert är att påsken har blivit en mathögtid att räkna med. Klassiska inslag på den svenska påskens matbord är lamm, lax, sill och ägg. Jag måste dock säga (med en viss risk att bli lynchad av traditionsbundna läsare) att jag tycker att vi svenskar är lite tråkiga som alltid plockar fram vår sill, lax och Janssons frestelse varje gång vi har en högtid. Och även om jag själv gärna serverar lammstek, är det är just det som jag tycker är så trevligt med påsken; jag tycker mig börja se allt mer vårfräsch mat i mattidningarna och på matbloggarna. Det är mer grönt, mer primörer och helt enkelt inte lika tung mat som vi har på julen. Visst kan man känna sig lika mycket som en överjäst degklump efter att ha smort i sig ett påskägg som man gör efter att ha avverkat en skål med knäck, men det är en helt annan femma. Jag ger mig inte in i några diskussioner jag ändå kommer att förlora om godis. Godis står utanför alla argument.

Det är å andra sidan inte konstigt att vi äter lite lättare och mer varierat på påsken - det är ljusare ute, varmare och naturen har precis vaknat till liv från en lång dvala, precis som vi själva. Vi vill vara ute, röra på oss och äta därefter. Och det är sådana saker som bidrar till att påsken är en så hyvens trevlig högtid. Dessutom är det en helg med fler röda dagar än julen, och med lite mer öppna traditioner. Färre krav och mer fritid, helt enkelt. Jul i all ära, men påsken ligger ruggigt bra till i min topplista över svenska helger. I år ligger påsken sent i kalendern, och vi kommer förhoppningsvis att kunna njuta av värmande vårsol och fågelkvitter. Kanske att vi till och med vågar oss på att äta vår påsklunch utomhus om vi hittar en solig plats i lä? Jag tänker hoppas på det. Det och ett välfyllt påskägg. 

torsdag 17 april 2014

Senapssill

Då var det skärtorsdag! Sådana här dagar brukar vi sluta några timmar tidigare på mitt jobb, vilket alltid är välkommet. Jag hade stora ambitioner på att åka hem och städa och påskpynta huset, men Bally och jag tog en tupplur istället. Nu däremot har jag börjat röja i köket, och snart ska jag koka en vaniljsås till årets första rabarberpaj som jag tänkte att jag skulle baka ikväll.

Har ni börjat planera er påskmeny än? Jag har i stort sett bestämt vad vi ska äta på påskmiddagen på lördag, men inget av det ligger på bloggen än, så det får komma upp i efterhand. Den här sillen däremot kan jag bjuda på receptet till. Den lagade Olof till ett påskreportage, och ska ni göra sill i påsk är den ett hett tips! Den passar lika bra till påsk som till jul och midsommar.

Senapssill
420 g inläggningssill
2 dl crème fraiche
2 msk svensk, klassisk senap
2 msk söt, stark senap
1 kruka dill (motsvarar ca 1 dl)
1 liten rödlök
1 nypa salt

Blanda crème fraiche med de båda senapssorterna. Hacka och rör ner dillen. Hacka rödlöken grovt, och rör ner även den. Skär inläggningssillen i bitar, och blanda samman med senapsröran. Smaka av med salt. Gör gärna sillen 1-2 dagar i förväg för att den ska hinna få så mycket smak som möjligt.

tisdag 15 april 2014

Ocean Hotel i Falkenberg

I fredags efter att ha kört från Kalmar till Falkenberg checkade vi på Ocean Hotel som låg precis nere vid vattnet på Skrea strand. Vilket otroligt underbart hotell! Jag brukar bo på Scandic när jag reser med jobbet och tycker att det är hyvens, men det här var ju onekligen strået vassare! Puffig sänggavel, vackra möbler och det bästa av allt - utsikten!

Den här bilden är fotad från vår balkong. Sämre utsikt kan man ju ha.

Här har Olof smygfotat mig när jag sitter i min allra chicaste morgonmundering och sminkar mig. Magen är stor nu!

Utsikten från skrivbordet (eller sminkbordet) var inte heller så jobbig, den skulle man kunna vänja sig vid. Jag vill verkligen åka tillbaka till det här stället fler gånger, jag känner mig helt enkelt inte riktigt... färdig med det. 

måndag 14 april 2014

Guacamole

Nu är vi hemma igen efter en toppentrevlig helg i Falkenberg som gått i helt i matglädjens tecken! Det var Malin som organiserat alltihop och bjudit in ett gäng matbloggare till västkusten på en helg fullspäckad med roligheter. Bland annat har vi haft workshop i ett bageri, haft kaffe- och chokladprovning och ätit på Lisa Lemkes pizzeria. Allting kommer att komma upp på bloggen framöver, men än så länge ligger bilderna i kameran och väntar på att vi ska hinna gå igenom dem, så tills dess får ni hålla till godo med Olofs grymma guacamole. Om någon är nyfiken på bloggträffen fram tills uppdateringarna kommer, finns bilder på mitt instagramkonto @baraenkakatill som fick se sig uppdaterat i en chockerande tempo i jämförelse med vad jag brukar rassla ur mig.

Guacamole, ca 4-5 dl
4 st avokado
3 st vitlöksklyftor
1-2 färska chilifrukter
1/2 kruka koriander
2 lime, pressad saft
1 burk färdigköpt chunky salsa á 300 g
salt

Gröp ur avokadona och mortla dem i en mortel, alternativt mosa dem med en drinkmuddlare eller något annat föremål. Hacka vitlök, chili och koriander och rör ner, samt pressa ner limejuice. Rör ner chunky salsa, och smaka slutligen av med lite salt.