lördag 31 maj 2014

Baconlindade kycklingspett med lönnsirap

Lönnsirap på grillspett kanske kan låta som att det skulle bli en väldigt sötsliskig historia, men det blir det inte, tro mig! Det blir helt fantastiskt gott! De senaste gångerna när vi har grillat har vi grillat just det här, och i skrivande stund står Olof i köket och förbereder just dessa kycklingspett. Jag är av åsikten att det inte är någon idé att grilla nötkött om det ska genomstekas, och i normala fall brukar jag tycka att grillad kyckling kan bli lite torr och tråkig. Men inte de här spetten! Ni måste prova, alltså. Om man vill festa till kycklingspetten lite extra kan man varva kycklingbitar med ihopvikta salamibitar och sedan linda in det i bacon, men det blir jättegott även utan de där salamibitarna. Precis före servering pressar man lite citron över spetten och saltar lite grann för att runda av smakerna lite. Nedan följer även ett recept på en lämplig, kall grillsås att ha till, som även den innehåller lönnsirap och citron. En annan god grillsås att servera till är den här, som innehåller citron, honung, och fetaost.

Kycklingspett med lönnsirap, 4 portioner
3-4 kycklingfiléer
ca 125 g salami, t ex fänkålssalami (kan uteslutas)
Marinad:
1 dl lönnsirap
1-2 msk chiliflakes
----------
1-2 pkt bacon
(grillspett)
2 citroner till servering
salt

Börja med att röra ihop marinaden. Skär kycklingfilén i lagom stora bitar. Vik salamin på mitten två gånger, och varva kycklingbitar med salamiskivor på spetten. Vira in varje spett i en skiva bacon, och lägg spetten på grillen, vid sidan av kolen. Pensla spettens ovansida med marinaden med en värmetålig pensel, och lägg på locket. Efter en stund, vänd på spetten och pensla igen, och fortsätt grilla under lock. Upprepa proceduren igen, beroende på hur tjockt lager marinad du önskar. Servera dem sedan tillsammans med en halv citron per person, och lite extra salt vid sidan av. Spetten blir extra goda av några droppar nypressad citron.


Kall citronsås till kycklingspett, 4 portioner
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1 ekologisk citron - rivet skal
1 msk lönnsirap
flingsalt
svartpeppar

Häll ner crème fraiche i en skål, och pressa ner vitlöksklyftan. Riv skalet av citronen, och rör ner det i blandningen. Smaka av med lönnsirap, salt och peppar. Gör gärna såsen en stund före servering, och låt den stå till sig i kylen till servering. 

fredag 30 maj 2014

Trädgårdsmiddag vid blåregnet

I lördags grillade vi hemma i trädgården. Mamma och Günter var där, och syrran, Vimal och lilla Rose.

Det var riktigt fint väder, så vi kunde vara ute hela dagen. Vi passade på att fira vår fina mamma lite extra inför Mors Dag, dagen därpå.

Här sitter vi, tre generationers damer. Magen har blivit ganska stor, inser jag nu när jag ser den på bild.

Rose fick smaka lite på min alkoholfria fruktdrink, något som verkade gå hem väl.

Här sitter vi och äter Olofs supergoda grillade kycklingspett inlindade i bacon, penslade med lönnsirap. Recept på det kommer i dagarna! Bally har intagit en strategisk plats.

Till efterrätt åt vi rabarberpaj med vaniljsås. Sedan jag började göra egen vaniljsås har jag blivit helt såld. Recept på rabarberpaj finns här. Jag öser alltid i lika mycket kanel i mina rabarberpajer som jag gör i mina äppelpajer, för kanel och rabarber passar så otroligt bra ihop. En visdom som min mormor lärde mig.


Vi tar väl ett par skrytbilder på blåregnet när vi ändå är igång. Det har aldrig blommat så mycket som det gör i år. Det kan ha att göra med att Olof saxade ner det rejält i höstas, för det hade spridit sig ända till andra ändan av taket och börjat leta sig in under takpannorna.  Första blomningen är alltid utan löv ungefär så här års, och den andra blomningen brukar vara någon gång i mitten av sommaren då blåregnet hunnit bli helt grönt och fullt med löv.

Luktar gott gör det också. Visst, blommorna är giftiga, så man får ju hålla koll på att ingen äter dem. Det är dock ingen risk med Bally. Är det inte lagrat eller hängmörat är risken mycket liten att han stoppar något i munnen. Han har aldrig tuggat sönder en pryl, den lille sorken. 

onsdag 28 maj 2014

Tårta med hallon, lime och salt kolakräm

Den här tårtan bakade jag till min kära kollega Marija när hon fyllde 50 för ett tag sedan. På bilden står Anna och poserar med tårtan mot väggen i fikarummet, vilket det slår mig nu att hon fick göra även när Marija fyllde 49 förra året. Inte för att det hör hit, egentligen. Jag ville mest förtydliga att jag inte färgat håret svart. Annas mage är ju andra sidan ganska platt, så ingen hade väl blivit lurad ändå.

För att komma till saken; tårtan består av fyra lager sockerkaksbottnar, ett lager hallonkräm med lime och två lager salt kolakräm. Kolakrämen har jag snott av Mary från hennes recept på gudomligt goda salta kolamacarons. Jag gjorde ju sådana också och ställde på Marijas skrivbord, och fick en herrans massa kolakräm över. Och så kokade jag den ju alldeles för kort tid också, vilket å andra sidan gjorde att den lämpade sig ganska bra till att fylla en tårta med. Inget ont som inte har något gott med sig.

Tårtan ser lite stökig ut efter att huliganerna på kontoret gått loss på den, men den var väldigt god! Och helt laktosfri, kan även nämnas, eftersom Marija behöver det.

Marijas tårta med hallon, lime och salt kolakräm, ca 10 portioner

Tårtbotten, grundrecept
(gör två bottnar som du sedan delar på mitten för att få fyra lager)
2 dl strösocker
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca 4 minuter, för att få en så fluffig smet och så hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad springform med en diameter på ca 22-24 cm, i cirka 30 minuter på 200C. Upprepa proceduren och gör en tårtbotten till. Såvida du inte får plats med två springformar i ugnen samtidigt, eller har två ugnar - då är det bara att gratulera.

Marys salta smörkolakräm:
200 g socker
3 dl vispgrädde
170 g smör
lite flingsalt

Smält sockret till kolakrämen på låg värme i en vid kastrull. Värm under tiden upp grädden i en egen kastrull. När sockret smält (glöm inte att röra runt med slev) och blivit bärnstensfärgat ska smöret i. Skär det i mindre kuber, och ös ner det i sockret. Här är det bäst att passa sig, för det kan bubbla en del. Rör tills du har en jämn och fin smet. Sedan ska den uppvärmda grädden i, lite i taget. Även här kan det bubbla till rejält. Låt allt koka i 4-5 minuter, och häll sedan upp i en skål att svalna, och förflytta den därefter till kylen. (Kan även frysas.) När den svalnat, smaka av krämen med lite flingsalt. När Mary gör den här krämen till sina macarons är den ganska tjock, så ta den hellre av värmen lite för tidigt än för sent om du ska använda den som tårtfyllning.

Hallonfyllning med lime
1 pkt frysta hallon (oftast på ca 225 g)
ett par msk florsocker
rivet skal av en lime + 1 msk limejuice

Tina hallonen, och låt dem koka ihop med florsocker och rivet skal av en lime och ca 1 msk pressad lime. Koka ett par minuter, låt sedan svalna. Ifall du inte vill ha så mycket kärnor i fyllningen, låt den passera genom en sil.

Täcke:
ca 2 dl vispgrädde
2-3 msk philadelphiaost (kan uteslutas)
rivet skal av en halv lime
en knivsudd vaniljpulver
----------
färska hallon till garnering
obesprutade rosenblad till garnering

Vispa grädden, och vispa sedan ner philadelphiaosten. Riv ner skal från en halv lime och lite vaniljpulver, blanda, och bre på ovanpå och runt tårtan. Det kan verka lite rinnigt, men det sätter sig i kylen sedan.

Ihopmontering:
Instruktioner här är kanske lite överflödigt. Men dela dina tårtbottnar på mitten så att du får fyra bottnar. I två lager häller du kolakräm (som du kan strö lite extra flingsalt över om du gillar salt) och i ett lager brer du på hallonkräm. Sedan klär du in tårtan i täcket. Gör gärna tårtan dagen innan den ska ätas, den behöver lite tid på sig i kylen. Precis före servering, garnera med färska hallon och obesprutade rosenblad. 

torsdag 22 maj 2014

Risonisallad med fetaost och dill

Igår chockade jag mig själv och min matrepertoar med att göra något helt nytt. "Vadå då, du är ju matbloggare", tänker ni nu. Och visst är det så. Jag har bloggat om mat i fem år nu, och just därför kan det ibland vara lite extra svårt att komma upp med något nytt. Men plötsligt händer det! Den här risonisalladen är både nyttig och god, och kan ätas varm, ljummen eller kall. Dillen och fetaosten gör den extra god och somrig i smaken. Grundinspirationen kommer från ett recept från ICA, men jag har pimpat det lite.

Risonisallad, ca 5 portioner
3 dl risoni
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
0,5 zucchini
3-4 tomater
1 röd paprika
5 salladslökar
bladen från en halv basilikaplanta (kan uteslutas)
1 dl hackad dill (fryst,tinad går jättebra)
1 påse babybladspenat á ca 70 g
salt och peppar
1 pkt fetaost

Koka risonin. Risoni ser ut som ris men är som pasta, så koka det på samma sätt som du kokar makaroner. Hacka fänkålen och börja med att fräsa den några minuter ensam så att den mjuknar, den är mycket hårdare i konsistensen än de andra grönsakerna. Pressa sedan ner vitlöken och hacka zucchini, tomater, paprika och 4 salladslökar, och låt detta få fräsa med ett par minuter. När det börjar bli klart, rör ner basilikablad, dill och babyspenat. Salta och peppra. Häll över allt i en trevlig skål, och garnera med en hackad salladslök och smulad fetaost. 

måndag 19 maj 2014

Liljor och tulpaner i Knäred

En tjej som har bloggat i stort sett lika länge som jag är jättegulliga Mariette, som driver bloggen Liljor och Tulpaner.

Men hon driver betydligt mer än bara bloggen, hon har även den här finfina butiken i Knäred, samt en webbutik där vi som bor en bit bort från den fysiska affären kan handla.

Jag har länge velat besöka butiken och träffa Mariette vars blogg jag har läst i flera år, men aldrig haft vägarna förbi Knäred. Men när vi åkte på bloggträffen i Falkenberg helgen före påsk var omvägen väldigt liten efter att först ha besökt syrran i Älmhult, så vi åkte dit och botaniserade.

Och vilken härlig butik det är! Det är en kombinerad blomster- och inredningsaffär, och butiken är sådär fint dekorerad att man vill köpa med sig precis allt hem.

Eftersom det snart var påsk fick en påskkrans följa med hem. Bland annat.

På bakgården finns ännu mer att fynda, för där har Mariette en antikbod med gamla, vackra saker och möbler.



Även om porslinshunden i verklig storlek var stencool fick den inte följa med hem, jag nöjde mig med en emaljerad bakform från Kockums från antikboden.

Och så lite annat smått och gott från inredningsbutiken. Mariette bloggar här om blommor, inredning, hembakat och trädgård, alltid med vackra foton, och hemsidan för nätbutiken hittar ni på www.tulipa.nu.

söndag 18 maj 2014

En texmex-krönika

I fredags åt vi tacos, som förmodligen större delen av Sveriges befolkning också gjorde. Men det är ju ganska nyttigt, när man tänker efter. I alla fall om man stoppar mycket hackade grönsaker i sin taco. Det är smidigt med svennetacos som går fort, men ibland vill man ju slå på stort och göra fintacos som tar lång tid. Fintacos är ju ganska trendigt, det finns tacotrucks som bemannas av hipsterfolk och allt möjligt nuförtiden. Jag filosoferar vidare i min krönika som publicerades i mars månad i dagstidningarna jag skriver för:

Den absolut vanligaste fredagsmåltiden i de svenska folkhemmen måste tveklöst vara tacos. Man är knappast ensam vid tacohyllan i matbutiken klockan 17 en fredag när man väljer en alldeles lagom svennestark salsasås som man lägger ner i varukorgen ihop med tacoskal, kryddmix och köttfärs, samtidigt som man funderar på vem som kommer att åka ur Let's Dance just den här fredagkvällen. Sedan 2000-talets början har tacos blivit vår nya nationalrätt. Och jag är inte den som tänker säga emot fördelarna med tacos; det går fort att laga, alla i familjen kan hjälpa till, och framförallt - det är gott som attan. Tacos är så inarbetat hos oss svenskar att det inte längre kan kallas för en trend, utan snarare för en av våra modernare nationalrätter. 

Om man däremot ska se till trender, skulle jag vilja påstå att den trend som råder inom tacovärlden är fintacosen. Tacon som är gjord från grunden på fina råvaror, som fått ta tid och tillagats med mycket omsorg. (Och med en viss hint av nörderi. Det brukar ge resultat.) I USA är tacotrenden enorm; det finns taco trucks i varenda stad med självaktning, som skäggiga unga män servererar den ena mer spännande tacofyllningen än den andra. I Stockholm finns det en rosa tacobil som cirkulerar huvudstadens gator, och som dagligen uppdaterar sina tusentals Facebook-följare om exakt var bilen kommer att befinna sig under dagen. Food truck-trenden är på frammarsch, och finns överallt i storstädera. Jag misstänker dock att jag lär få vänta en bra stund innan trenden tar Småland och Öland med storm. Tills dess kommer jag att laga fintacos hemma. På fredagkvällar med ont om tid tänker jag inte sticka under stol med att jag är öppen för genvägar, men på lördagar ser jag det gärna som ett dagsprojekt att koka högrevschili, göra salsa och steka mina egna tortillabröd. Men vem vet, om jag inte orkar vänta på att food truck-trenden kommer hit kanske jag tar saken i egna händer, och fräser ner min halvrisiga Volkswagen till hamnplan och försöker kränga en burrito. Jag ska bara få bilen godkänd av Livsmedelsverket först. 

torsdag 15 maj 2014

Öland Spirar i bilder


I helgen åkte vi ju runt på mellersta Öland på Öland Spirar, och här kommer en liten bildrapport. Första stoppet var Örtagården i Stora Frö, där våra vänner på StrandNära sålde ekologisk ogrässoppa, hembakat bröd och minirabarberpajer. Hur trevligt som helst! På bilden står jag och pratar mat (som jag brukar) med Erica som driver StrandNära med sin man Micke.

Ogrässoppan var helt otroligt god! Den innehöll bland annat kirskål, nässlor och maskros.

Bally fick ingen soppa, men såg till att bli rejält kliad på ryggen av Olofs pappa.

Om soppan var förrätten på vår Ölandstur, var den grillade korven på Ölands Kvalitetsprodukter huvudrätten. Tony och Emanuel som driver företaget stod utanför butiken och grillade nötkorv på löpande band. Något jag verkligen gillar med att åka runt bland mina favoritställen här på Öland är att det finns flera unga, duktiga entreprenörer, som alla satsar på hög kvalitet och närproducerat.


Köttbutiken ligger i Bårby strax ovanför Mörbylånga, och har en imponerande utsikt om man tittar ut över fälten.

I samma by passade vi även på att besöka Creperieladan. Tyvärr är det inget ställe man kan besöka under resten av året, utan det är en "pop-up"-grej som körs på Öland Spirar och på Skördefesten.

Hönsen fick spatsera fritt på gårdsplanen där vi satt och åt.



Det blev lite kyligt ett tag, när solen gick i moln. Anette och jag värmde oss under en filt. Eller här har jag visst snott åt mig hela filten själv. Man kommer undan med ganska mycket när man är höggravid. Hähä.

Här åt vi alltså efterrätt; crêpes med citron och råsocker, och crêpes med nutella, banan och hackade nötter, precis som i Paris. Fast där brukar de byta ut nötterna mot kokos. Lika gott, det med.

Vårt sista stopp var en av alla de öppna trädgårdarna som tillhör privatpersoner, och som öppnar upp för allmänheten just under Öland Spirar.

Just den här trädgården ligger i Dyestad nära Runsten, och tillhör faktiskt min barnmorska och hennes man som är konstnär och målar ölandsmotiv i olja.

Nu besökte vi ju inga andra öppna trädgårdar än den här, men jag är ändå övertygad om att den här måste varit den allra finaste. Jag hade kunnat tänka mig att flytta in direkt.

Ett vackert litet uthus har de också, helt i gammal stil. Tänk vad mysigt att sitta här inne och dricka förmiddagskaffe!


Det fanns hembakat också; fantastiskt goda bullar och hallongrottor på den godaste mördeg. Jag måste baka hallongrottor snart, alltså. Jag har inte gjort det sedan jag var tonåring, och då gick det åt skogen. Kanske att jag har blivit visare med åren? Det ska bli spännande att se. 

tisdag 13 maj 2014

Enchiladas på högrevschili

Under våren har vi experimenterat vilt med texmexmat. Det började med att vi skulle ha ett texmexreportage i tidningarna vi skriver för, och började prova oss fram. Eller vi och vi, det ska erkännas att det var Olof som var projektledare för texmexmaten. Faktum är att det blev så mycket texmex att vi nästan hann bli lite trötta på det. Först provlagade vi enchiladas när vi hade gäster, sedan var det så gott att vi lagade det kort därefter då vi hade gäster igen, sedan lagade vi det för att fota det, och sedan ytterligare en gång. Men jag lovar - den här maträtten är så god att ni också kommer att vilja äta den flera gånger om! Det tar en stund att koka högrevschilin, så har ni möjlighet, gör gärna det dagen innan, så blir middagen klar på nolltid när det väl är dags.

Enchiladas på högrevschili, 8 st
800 g högrev
9 st vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
1 msk torkad koriander
1,5 msk spiskummin
1-2 st färska chilifrukter
1 msk flytande honung
2 msk oxfond
33 cl porter
3 tsk chipotlepasta (säljs på burk)
----------
8 st tortillas - köpetortillas eller hemmagjorda
1 sats tacosalsa - se recept nedan
250 g riven mozzarellaost
2 dl riven västerbottenost

Tacosalsa, till 8 st tortillas
3 schalottenlökar
1 burk hela körsbärstomater
1 färsk chilifrukt
6 st vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
salt

Putsa högrevet och skär det i små tärningar. Hacka vitlöken. Bryn köttet ihop med vitlöken lite åt gången i en stekpanna. Häll över det du brynt i en kastrull eller gryta. När allt kött är brynt och ligger i grytan, rör ner mjöl, koriander och spiskummin. Hacka chilifrukterna och rör ner dem ihop med honung, oxfond, porter och chipotlepasta. Låt grytan småputtra under lock i ca två timmar, till köttet är mört och lite trådigt.

För att göra tacosalsan; hacka schalottenlökarna, och lägg dem i en kastrull ihop med de inlagda körsbärstomaterna. Hacka chilin och pressa vitlöksklyftorna, och rör ner i kastrullen. Låt koka samman i ca 10-15 min. Ta kastrullen från värmen, och klipp ner färsk koriander. Smaka av med salt, och låt såsen svalna.

För att göra enchiladas - sätt ugnen på 225C. Lägg ut dina tortillas på en bänk och bre dem med tacosalsa. Lägg på högrevschili och strö över det mesta av de två ostsorterna. Vik ihop dina tortillas och placera dem med kanten nedåt i en smord ugnsform. Bre på lite mer tacosalsa, och strö på lite riven ost. Ugnsgratinera dina enchiladas i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min tills de har fått fin färg. 

söndag 11 maj 2014

Seasalt Bakery i Färjestaden

Äntligen har det öppnat ett bageri i Färjestaden som bakar med surdeg! Jag har väntat i flera ÅR. Seasalt Bakery ligger på hamnplan i Färjestaden på Öland, bara en hundpromenad bort från där vi bor.

Bageriet är litet, men har ändå ett varierat och bra utbud, som ändrar sig lite från dag till dag. Förra veckan köpte vi fruktbröd med pumpakärnor och levain på vete, imorse köpte vi skållade havrefrallor och levain på råg.

Det finns kakor också! Flera olika smarrigheter att fika på...

...och färsk frukt i bägare, och en espressomaskin som ser mycket förtroendeingivande ut. Jag har inte testat kaffet än, men ämnar fika här en hel del framöver. Nästan granne med bageriet ligger restaurangen Seasalt Kitchen, som drivs av samma ägare. Skandalöst nog har jag fortfarande inte ätit där, något jag verkligen måste råda bot på. Jag har dock hört att deras hamburgertallrik ska vara väldigt god, och att drinkarna (även de alkoholfria) ska vara jättegoda.

 Jag poserar med min morgonshopping.

Om det är en grej man bara inte får missa när man är där, är det deras bullar. De kan skilja sig lite från dag till dag, ibland är det kanel i dem, ibland är det kardemumma, eller vanilj eller choklad, men de är alltid lika goda. Vi kommer aldrig hem därifrån utan en bulle eller två. De smakar ljuvligt av smör, och är oftast varma direkt från plåten när vi kommer dit. Seasalt Bakery har öppet 8-16 på helger i maj, och från och med juni blir det ännu mer. Så har ni vägarna förbi Öland, missa inte de här bullarna!

lördag 10 maj 2014

Fuskpizza som går fort

Att göra pizza på polarkakor är ju inte direkt någon nyhet, men det är lätt hänt att man glömmer bort den här smidiga gamla klassikern. Men fort går det, och det är en prima kvällsrätt när man inte orkar göra riktig pizza. Eller någon annan maträtt av seriös kaliber heller, för den delen.

Här har Calle börjat preppa tomatröran som först ska bres på polarkakorna.

Självklart slabbade han ner sig och fick byta till en mörkare tröja. Det är skönt att även våra vänner är slabbiga och spiller. Själv gör jag inget annat än grisar ner köket och mig själv, något som bidrog till mitt relativt, ähurm, låga betyg i hemkunskap. Louise är rutinerad och klädd i rött.

Det var väldigt vad många bilder vi tog på det här med att bre tomatsås på polarbröden. Men det ska man i alla fall börja med. Tomatsåsen kan innehålla lite vad som helst, och behöver inte ens kokas. Ta lite krossade eller passerade tomater och blanda med tomatpuré och allsköns kryddor, så blir det toppen.

Pimpa sedan de små fuskpizzorna med precis vad du vill. Alla kan göra sina egna små pizzor efter egen smak. På en del pizzor hade vi bacon, på andra avocado, på en del var det brie och pinjenötter och på några hade vi cocktailtomater och rödlöksmarmelad. Den enda gemensamma nämnaren för alla pizzor var tomatsås och ost.

Sedan är det bara att köra in minipizzorna i ugnen på 225C och vänta tills osten fått fin färg, det tar bara ca 8 minuter, sisådär. Olof och Bally intog sin vanliga position på köksgolvet och vaktade pizzorna i ugnen.