tisdag 17 juni 2014

Nu är Lily här!

Nu är vår älskade dotter Lily här! Olof och jag är så lyckliga över vår lilla familj. Hon föddes för snart två veckor sedan, nästan fyra veckor för tidigt. Allting gick dock fint ändå, men vi var inlagda på Neo-avdelningen i en vecka innan vi fick komma hem för snart en vecka sedan. Vi befinner oss fortfarande i vår bebisbubbla här hemma, och försöker anpassa oss efter vår helt nya tillvaro. Lily verkar än så länge vara lika matglad som resten av familjen, vilket känns betryggande.

Jag vill samtidigt passa på att tacka för alla gratulationshälsningar och lyckönskningar som vi fått via Facebook, Instagram, mail, telefon och post. Många kramar till er alla!

tisdag 3 juni 2014

Picknicklunch i Krusenstiernska trädgården

Häromveckan när solen sken och det var riktigt försommarväder passade vi på att äta vår lunch inne på Krusenstiernska gården i gamla stan i Kalmar.

Vi svängde först runt Kallskänken och hämtade oss varsin caesarsallad, vilken enligt mig är stans bästa sådana.

Den här gången hade vi ingen picknickfilt med oss, utan lånade ett av borden.

Krusenstiernska trädgården är en riktig oas i Kalmar, som ligger precis vid Kalmar slott och stadsparken. På somrarna brukar det vara utomhusteatrar här.

Eftersom det inte ens tar 5 minuter att köra hit från vårt kontor, brukar vi ofta åka hit och äta medhavd picknicklunch när det är fint sommarväder. Det piggar upp på långa kontorsdagar när folk går barbent utanför våra fönster och man längtar ut i värmen.

Men det allra bästa är ju att det finns fika! För när man har ätit sin matlåda är det tradition att gå bort till fikaboden och köpa kaffe och småkakor. Eller saft och bulle. Allting är hembakat och smakar också riktigt genuint och gott.

Det här är också ett mycket populärt tillhåll för föräldralediga med små barn, så det bådar ju gott inför framtiden! Anna och Marija blir inte av med mig på picknickluncherna i första taget.

söndag 1 juni 2014

Långpannebröd för latmaskar

Idag bakar jag långpannebröd, och känner mig ytterst huslig. Bortsett från fusksurdegsbröd som man bara rör ihop, nattjäser och slabbar ut på en plåt, är det här det allra smidigaste brödet. Man behöver inte knåda några bullar eller forma några limpor, utan bara ösa ut den färdigjästa bröddegen i en långpanna, forma den lite och kanske dra lite i den och platta till den så att den passar pannan. Men jobbigare än så är det inte.

De senaste gångerna har jag haft i Ölandsvete i brödet, ett speltmjöl. Om jag tjuvläser lite på förpackningen (som är av brun papp och känns mycket lantlig) står det att speltvete har odlats i minst 8000 år, och ansågs på 1000-talet vara bra för folk med mag- och tarmproblem. Mjölet har en högre proteinhalt (motsvarande hönsägg) och fler näringsämnen än vanligt höstvete. Och det är ju hyvens! Men man kan inte ha i för mycket har jag märkt, för då blir brödet ganska tungt. Jag brukar ha i ett par deciliter Ölandsvete, och sen fyller jag upp med vetemjöl special, lite vetekli, kanske lite rågsikt eller vad jag nu har hemma för mjölsorter för tillfället. Det blir alltid bra, det är knappt så att man kan misslyckas med långpannebröd. Så - feel free att slänga i lite vad som helst i degen. Här kommer ett grundrecept att utgå ifrån:

Långpannebröd, utgångspunkt:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten¨
2 tsk salt
2-3 msk rapsolja
1-2 msk honung (går också bra med 2 msk sirap)
ca 7 dl vetemjöl special eller manitoba cream
ca 7 dl av lite vad som helst (t ex lite rågsikt, vetemjöl special fullkorn, grahamsmjöl, lite spelt, lite vete/havrekli.... lite allt möjligt. Go nuts!)

Smula jästen i en bunke, och häll på det ljumna vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, olja och honung. Ös i mjölsorterna och arbeta degen smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 min under bakduk. Ta ut degen och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen lite så att den kommer ut över plåten. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter, och grädda sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 minuter. När brödet svalnat, skär det i rutor av önskad storlek, och frys in. Bröd som ligger framme blir ju som bekant torrt och tråkigt ganska snabbt.