måndag 21 juli 2014

Redan måndag igen

Då var det måndag igen, och Olofs sista semestervecka har börjat. Om en vecka blir Lily och jag själva om dagarna, bortsett från Ballys sällskap, då. Men det ska vi nog klara, även om det är extra trevligt när hela familjen är hemma.

Dagarna går fort här hemma; vi äter, sover, ammar (nåja, det är väl mest Lily och jag som står för ammandet), går små promenader med vagnen, tar någon liten tur med bilen, och sedan är det ny dag igen, och ny vecka. Olof står för all matlagning de här veckorna, jag kommer inte ens ihåg sist jag lagade någon mat. I skrivande stund håller han på och fyller ett helt stycke kyckling med smör och färska örter, som snart ska hamna på grillen. Jag är mycket pepp på slutresultatet! 

torsdag 17 juli 2014

En grillkrönika

Varje sommar gör dagstidningen Barometern som jag skriver för en sommarbilaga som heter Barfota, och de senaste åren har jag haft med ett matuppslag i bilagan. Den brukar ligga som gratistidning lite här och var på köpcentrum och andra ställen, så är ni i krokarna och ser tidningen ligga till bjuds någonstans, passa på att haffa er ett exemplar. Deadlinen för just det här reportaget var ganska nära det datumet då vattnet gick på mig. Det jag hade kvar att göra på reportaget var just krönikan, och jag hade planerat att skriva den i lugn och ro en söndag. Ett varmt sipprande längs med ena benet satte dock stopp för de planerna, och vi fick åka in till förlossningen i Kalmar istället. Däremot hade jag ju inga värkar på över en vecka därefter, så jag fick tid att skriva krönikan ändå, trots att det blev från datorn på BB:s allrum istället för på datorn här hemma. Recepten i uppslaget är på baconlindad hamburgare (kommer i dagarna på bloggen) samt på smulpaj på grillenpecorinokräm, kall grillsås med fetaost, citron och honung och jordgubbsmilkshake till efterrätt. Här kommer grillkrönikan:

"Grillat är godast" är en slogan som är lika klockren som "film är bäst på bio". Men ibland undrar jag om det ändå inte är själva doften av grillat som är det allra bästa; den för med sig så mycket känslor och förväntan, samtidigt som den är imponerande smittsam. För doften av grillat sätter saker i rörelse, så är det bara. Vi har nog alla kommit hem en eftermiddag från jobbet, trötta och hungriga, med halvdana eller obefintliga middagsplaner och mötts av doften från grannens grill som står och ryker inbjudande. Bara doften har gjort att vi radikalt omkullkastat våra matplaner (om vi nu hade några), och istället startat upp våra egna grillar. Det grillande grupptrycket på sommaren kan liknas vid snöskottningen på vintern; om en granne skottar taket på garaget dröjer det inte länge innan resten av grannskapet har greppat sina snöskyfflar.

Grillat som företeelse luktar självklart olika beroende på tillfälle och ingredienser; en rökig barbecue nere på stranden där doften av öppen eld blandas med den av havsluft och tång har sin charm, liksom den fingrillade styckdetaljen har sin på den dyra stjärnkrogen. Den doft av grillat som jag förknippar allra mest med sommar och som ligger mig varmast om hjärtat är den man känner på en kvällspromenad på någon av alla de svenska campingplatserna; när kvällssolens sena strålar värmer ryggarna på campinggäster i träskor som grillar sina flintastekar på runda klotgrillar eller engångsgrillar ute på grusgångarna, och röken ligger tät i luften ihop med glada skratt och förväntan om en lång och härlig sommarkväll i familjens och goda vänners lag. Då är det sommar på riktigt. Svensk grillsommar när den luktar som allra godast.

söndag 13 juli 2014

Italiensk brödsallad

Idag öser regnet ner här på Öland. Bally blänger surt på oss när vi tar på honom regnrocken för att gå promenad, och han är raggig och blöt om det lilla huvudet när han kommer in. Så var det inte när den här bilden togs, då var det soligt och varmt, och jag var fortfarande rund som en boll om magen. Sådana dagar räcker det med en matig sallad till lunch, och enligt väderprognosen ska det bli flera sådana dagar nästa vecka. Det här är min variant på italiensk brödsallad, eller panzanella som det också kallas. Jag skriver inga exakta mått, utan ta så mycket ni vill ha av ingredienserna. Sedan är det så klart fritt fram att lägga till andra trevliga ingredienser. Som bacon, till exempel. Allt blir godare med bacon. Eller parma eller salami.

Italiensk brödsallad
ett par skivor surdegsbröd
olivolja att ringla över brödet
färsk spenat
basilikablad
ett gäng cocktailtomater
buffelmozzarella
rostade pinjenötter
salt
peppar

Dressing:
ca 0,5 dl olivolja
ca 2 tsk flytande honung
ca 1 tsk vit balsamvinäger

Skär brödet i bitar, ringla över lite olivolja, och rosta det på en plåt i ugnen på ca 200C i några minuter. Eller stek det i stekpannan, det är vilket som. Om du ändå ska steka det i stekpannan, ös i ett paket bacon också. Fett är gott, och bröd som sugit åt sig av fett är ruggigt gott. Cocktailtomaterna kan antingen vara som de är, eller kan du halvera dem och köra dem i ugnen en liten stund med snittytan uppåt. Har du gott om tid, gör så här. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Blanda sedan ihop allt utom buffelmozzarellan. Rör ihop dressingen. Dela mozzarellan med händerna och sprid ut den över salladen, och häll på dressingen. Färdigt!

tisdag 8 juli 2014

Picknicksmörgås med spansk potatistortilla

Här kommer ett recept på en picknicksmörgås! Det var inte igår jag hade möjlighet att uppdatera bloggen, men plötsligt händer det. 

Här på Öland är det riktig värmebölja, 30 grader och strålande sol. Olof har precis börjat några veckors semester, men vi kommer att hålla oss hemma med Lily. Det är ju rätt bra på Öland också, när man tänker efter. Och vi har fortfarande inte kommit till den punkten att vi har någon direkt dygnsrytm, så vi gör säkrast i att hålla oss nära hemmet. Och man kan ju alltid ha picknick i trädgården! Sådana här smörgåsar brukade Olof och jag köpa när vi bodde i Barcelona. De var billiga, de var goda, och man blev alltid mätt.

Picknicksmörgås med spansk potatistortilla, 4 st
4 frallor / 8 skivor surdegsbröd
4 stora skivor god salami
----------
Tortilla de patata:
5 potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 liten, grön spansk pepparfrukt
0,75 dl olja
5 ägg
salt

Skala potatisen och skär den i små, tunna skivor. Grovhacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och skär pepparfrukten i små bitar. Fräs lök och potatis i oljan i en stekpanna tills potatisen mjuknat. Vispa upp äggen lite lätt i en bunke, salta och rör ner pressad vitlök och spansk peppar. Häll ner lök- och potatisblandningen i bunken, rör om snabbt och häll tillbaka alltihop i stekpannan. Låt allting puttra i pannan tills äggen stannar. Vänd tortillan, gärna med hjälp av en uppochner-vänd tallrik, och låt steka klart på andra sidan. Låt potatistortillan svalna, och skär den sedan i ganska stora bitar. Montera ihop fyra smörgåsar med en salamiskiva och en bit potatistortilla i varje smörgås.

 Lily fortsätter att äta duktigt och växa!

tisdag 1 juli 2014

En helt ny tillvaro

Här kommer ett livstecken från oss! Det blir inte många minuter över till att blogga de här veckorna, dygnet ser helt annorlunda ut numera. Men allt är bra med oss, vi ägnar dagarna och nätterna åt att amma, försöka sova när bebisen sover, och att försöka lära känna den lilla krabaten. Bally är väl sådär måttligt intresserad, men ser ändå till att hålla sig ganska nära hela tiden.

De stunder hon sover på dagarna brukar hon ligga i min gamla korg som mamma hade till mig när jag var liten. Den har hjul och är toppen att ha och rulla runt mellan de olika rummen i husen.

Tänk vad fort tiden går, imorgon är hon redan fyra veckor. Hon har redan hunnit växa ur sina första små bodies, och jag känner att hon blir tyngre och större nästan för varje dag. Igår skulle hon egentligen ha fötts, men hon hade ju som sagt lite bråttom ut. Dessutom gick vattnet 1,5 vecka innan hon kom, men som tur är gick ju allt bra ändå. Personalen på både förlossningen och neo på sjukhuset i Kalmar är verkligen helt fantastisk.

Hon har så mycket hår! Det har hon nog sin pappa att tacka för. Nu tror jag nog att det börjar bli dags för mat igen för hennes del, så jag ska öppna mjölkbaren. Tack för att ni tittar in här på bloggen även fast den uppdateras så sällan de här veckorna. Just nu är det fullt fokus på vår lilla bebis. Kram på er, kära vänner!