onsdag 20 augusti 2014

Sommarens skörd

För ett tag sedan (ett par veckor sedan om jag ska vara helt ärlig) åkte vi till våra kära grönsaksleverantörer - Portskjulet i Björnhovda. Vi visade upp vår lilla bebis och köpte med oss ingredienser till en fräsch sommarsallad.

Gul zucchini, mangold, färsk vitlök, tomater... det var mycket som var moget och färdigt.

Bally var med, så klart. Den lille sorken.

När vi var där råkade en liten svala ta sig in i uthuset, så Stefan gick helt sonika in och plockade ut den. Själv hade jag aldrig fått tag i den, hur mycket jag än försökt.

Sedan flög den iväg, helt oberörd.

Det sägs ju att när svalorna flyger högt blir det fint väder, men på Öland idag har det varit ganska mulet. Mer än halva augusti har redan passerat, och min favoritårstid Hösten står snart för dörren. Men än är vi inte riktigt där, än så länge är det bara "pre-fall" som modevärlden brukar kalla det, och det är då som det finns som allra mest att skörda. Någon dag den här veckan ska jag ta med mig barnvagnen och Bally till Björnhovda på en promenad och bunkra nyskördade grönsaker, rotfrukter och bär. Jag kan tänka mig att hallonen är finfina nu.

torsdag 14 augusti 2014

På utflykt i terräng

Idag har vi varit på utflykt på Öland! Alltid lika trevligt. Olof tog ledigt från jobbet idag, och efter en lång frukost (som var lång med nya mått mätt, tidigare hade den ansetts som väldigt kort) tog vi bilen söderut. Att pensionärsåka med bilen är som tidigare nämnt det nya svarta.

Efter att ha ätit kombinerad lunch och fika på ett hyvens fik i Mörbylånga vid namn Söderbönor åkte vi vidare ner mot Grönhögen, och sedan tvärs över ön till östra sidan där vi körde ner vid Stenåsa för att gå en runda. Det ligger som synes helt ute på vischan. Men helt plötsligt från ingenstans började det välla in bilar och fågelskådare lastade med kikare som verkade ha bråttom, som pinnade ut mot åkermarkerna som små lämlar. Tydligen hade det gått ett fågelskådarlarm om att en väldigt ovanlig fågel hade siktats fem kilometers promenad i terräng från parkeringsplatsen, vilket var orsaken till anstormningen. Så det händer grejer på Öland!

På tal om terräng frågade säljaren i barnvagnsbutiken oss när vi skulle köpa vagn ifall vi hade planerat att gå i terräng med vagnen någonting. Vi skrattade och sa att det hade vi verkligen inte tänkt. Dock skrattade vi inte lika högt som när hon frågade om vi hade tänkt jogga med vagnen. Men efter dagens runda kan vi konstatera att vagnen funkar prima i terräng. Hur bra den funkar att jogga med känner jag dock ytterst lite motivation till att testa. 

fredag 8 augusti 2014

Baconlindade burgare på grillen

Det var inte igår man uppdaterade bloggen, minsann! Men i nuläget hinns det inte med så mycket alls. Lily är ett vaket barn som är nyfiken på världen och vill vara med, och är vaken i stort sett hela dagarna. Tid för bloggen lär jag få så småningom. Men nu har vi i alla fall börjat komma ut och göra saker med Lily, idag var vi till exempel i Borgholm och åt glass och turistade i slottsruinen, samt pensionärsåkte lite på vägarna runt omkring. Att pensionärsåka med bilen har nått en helt ny dimension sedan man fick barn.

För, ähurm, ett par veckor sedan utlovade jag ett recept på baconlindade burgare på grillen, och här kommer det:

Baconlindade hamburgare på grillen, 4 st
1 gul lök
500 g nötfärs
0,5 dl grädde
1 ägg
1 msk chipotle paste
salt
----------
8 skivor bacon (1-2 pkt)
1 pkt cheddarost (styckförpackade skivor)

Dressing:
1 saltgurka
2 msk majonnäs
2 msk ketchup
1 tsk chipotle paste

Vitlökssmakande hamburgerbröd:
1 liten limpa lantbröd
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Börja med att göra hamburgerdressngen. Hacka saltgurkan, och blanda den med majonnäs, ketchup och chipotle paste. Ställ in i kylen. 
Skiva upp 8 skivor lantbröd. Häll upp olivolja i en kopp, pressa ner 2 vitlöksklyftor och pensla alla 8 skivor med vitlöksoljan. Låt brödskivorna ligga och dra medan du gör i ordning hamburgarna. 
Till hamburgarna - hacka löken och rör samman den med nötfärs. Rör ner grädde och ägg, och krydda med chipotle paste och salt. Forma 4 st biffar och linda in varje biff i 2 baconskivor, ungefär som ett kryss. Grilla biffarna, och lägg på en ostskiva på varje biff när den nästan är klar. Grilla vitlöksbröden som ska användas som hamburgerbröd, och montera sedan ihop hamburgarna. Servera med dressing, sallad och valfritt potatistillbehör.