måndag 29 september 2014

Pumpasoppa

Är ni många som har köpt hem pumpor? Och som precis som jag vet mycket väl att det går att laga mat på pumpa, men inte riktigt vågat prova? Those days are gone! Numera lagar vi mat på pumpa här hemma, och pumpasoppa hör till favoriterna. Butternutpumpan är den som vi har använt oss av, den lämpar sig extra bra för matlagning. Den är hård som attan att skära i, men när man ugnsrostat den i ungefär en halvtimme blir den tipptopp! Soppan innehåller även lite andra trevligheter som morot, timjan, vitlök, vin och grädde. Bland annat. 

Pumpasoppa, 6-8 portioner
1 butternut-pumpa på ca 1 kg
2 schalottenlökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
ca 2 msk olivolja
2 tärningar grönsaksbuljong
7 dl vatten
1 citron - rivet skal
1 kruka färsk timjan
1 dl vitt vin
1,5 dl grädde
salt & peppar

Skala pumpan, kärna ur den och skär den i mindre bitar som du lägger i en ugnsform. (Alternativt dela pumpan på mitten, ugnsrosta den som den är och gröp sedan ur köttet.) Skala även schalottenlökar, morötter och vitlöksklyftor och skär i bitar, och lägg i ugnsformen. Strö över ett par kvistar timjan och olivolja, salta och peppra, och rosta i mitten av ugnen på 200C i ca 30 min tills pumpabitarna är mjuka. Rör om i formen då och då. Koka under tiden upp två buljongtärningar med 7 dl vatten. Häll ner de ugnsrostade rotsakerna i buljongen, och låt koka ihop ca 5 minuter. Tillsätt rivet citronskal och hackad timjan. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och smaka av med vin, grädde, salt och peppar. 

onsdag 24 september 2014

Filmtips!

Igår var jag på bio och såg en helt underbar film! Lasse Hallströms "100 steg från Bombay till Paris" är en riktig feelgood-film, och den handlar om mat. Ljuvlig, fransk och indisk mat. Jag ÄLSKAR filmer som handlar om mat.

Storyn är en indisk krögarfamilj som prövar lyckan på franska landsbygden. 100 meter från deras indiska restaurang finns en snorkig Michelinkrog var lika snorkiga ägarinna inte gillar den nya konkurrensen. Men inte ens hon kan blunda för att den unge, indiske kocken har en stor talang.

Jag ska inte skriva för mycket om handlingen, så att jag avslöjar något. Även om sådana här filmer ofta är lite förutsägbara på ett tryggt sätt. Annars skulle de ju inte vara feelgood-filmer.

Så skynda er att boka biljetter, det här är två timmar underbar matfest i vacker miljö som man inte vill missa!

Bilder lånade av www.sf.se och www.moviezine.se

måndag 22 september 2014

Picklade grönsaker

Har ni missat hajpen kring att pickla grönsaker? Det är nya hipstergrejen, skulle jag vilja påstå. Att lägga in eller "pickla" grönsaker är något som har gjorts länge, men i år verkar det utan tvekan vara hippare än någonsin. Flera av mattidningarna har pickles som säljrubrik på sina höstomslag, och det lanseras nischade kokböcker som enbart handlar om inläggingar. Att pickla grönsaker ligger helt rätt i tiden just nu. Såhär i skördetider dignar naturen av grönsaker att lägga in och spara till senare tillfällen, och det svenska folkets motivation är på topp; vi är mer matmedvetna än någonsin, och värdesätter att ta tillvara på maten för att minska matsvinnet. Kockar som Jamie Oliver gör TV-program om hur man kan ta tillvara på rester och använda sig av otippade ingredienser, och vi vågar oss på allt mer experimenterande i köket. Prova att servera egenpicklade morötter nästa gång du bjuder på en charkbricka. Det är krispigt och gott, och jag lovar att det blir en fräsig bild till ditt Instagramkonto!

Men hur gör man då? Vi kör med en klassisk 1-2-3-lag. Gör mängd beroende på hur mycket grönsaker du har att lägga in och hur stora inläggningsburkarna är. En del grönsaker kan läggas in med varm lag, och en del mår bättre av en avsvalnad, kall lag.

Picklade grönsaker - ättikslag
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten

Blanda de tre ingredienserna i en kastrull och låt koka upp så att sockret löser sig. Lägg grönsakerna som du vill pickla i en burk. Är burken värmekänslig kan det vara bra att låta den stå med varmvatten i en stund innan grönsakerna läggs i. Ta sedan lagen från värmen och häll över grönsakerna, och förslut burken. 

Picklade morötter med chili
1 st ättikslag
1 knippe morötter
3-4 chilifrukter

Skrubba morötterna rena och dela dem i stavar. Snitta upp chilifrukterna och kärna ur dem. Lägg i rengjord burk, och fyll på med varm ättikslag. Gott i en sallad eller som tillbehör till stekt eller grillat kött.

Picklade tomater med basilika
1 st ättikslag
små cocktailtomater
ett par kvistar basilika
2-3 vitlöksklyftor

Koka upp ättikslagen och låt den svalna helt. Stick ett par hål i varje tomat med en potatissticka, och lägg dem i en glasburk ihop med ett par kvistar basilika och skalade, halverade vitlöksklyftor. Fyll på med kall ättikslag. Passar prima till en bit grillad kött, som tillbehör på en charkbricka eller i sallad.

Picklad rödlök
1 st ättikslag
rödlök

Skala och skiva rödlök, och lägg in i kall ättikslag. Gott till en köttbit och till tacos!

lördag 13 september 2014

Fläsksida confiterad i klarat smör

Här har vi sommarens grillfavorit - Fläsksida confiterad i klarat smör! Det här är långt ifrån fettsnålt, men jag tycker att fett är gott och står för det. Jag kan till exempel äta knaperstekt bacon som snacks. Inget jag gör varje dag, men om jag knapersteker bacon till en maträtt är risken stor att hälften äts upp medan det ligger och rinner av sig på hushållspapper. Och jag tror att Olof gör detsamma när jag inte ser på, för jag kan omöjligt vara skyldig till allt baconsvinn.

Fläsksida är billigt, och en styckdetalj som kan köpas rimmad eller orimmad. Det är jättelätt att rimma den själv, man kokar bara upp en lag på vatten, salt, socker och lite kryddor, och sen får fläsksidan ligga och bada i det i en påse i kylen till nästa dag, så är det rimmat sen. Därefter ska fläsket läggas i en form och sedan få bada i klarat smör, gärna över en natt, innan man kan ugnssteka eller grilla det. Så det här är lite av ett tredagarsprojekt, men som absolut är värt tiden det tar.

Det går åt lite smör till den här maträtten. När man klarar smör ska det först smältas, och sedan sjudas några minuter tills det flyter upp ett skum till ytan.

Sedan ska det svalna, och man ska ta bort det vita skummet som bildats på ytan. Smöret kommer att då att ha två lager - ett lager med fett och ett vitt lager i bottnen med annat tjafs (Mjölkämnen, för att vara mer exakt.) Det vita lagret vill man inte ha med, utan det är fettlagret ska man behålla och låta få passera genom en sil.

Men allt det här finns förklarat i Johan Hedbergs smörbok. Ni vet matbloggaren Matgeek, som givit ut boken Smör - kärna bryna baka? Det var Johans kärlek till smör som fick mig att börja bryna smör till höger och vänster tidigt i våras. Och faktum är att jag har fått en länk av Johan där ni kan gå in och läsa en pdf-version av boken, så jag tänkte vara smidig och helt enkelt hänvisa dit för recept. Så blir det rätt från början, menar jag. Hela boken hittar ni här. Hur man klarar smör står på sidan 44, och receptet på fläsksida finns på sidan 50. Boken är riktigt fin i tryckt format och kan köpas bland annat på Bokus, där jag köpte mitt exemplar så fort den kommit ut. För visst är det så, precis som Johan skriver, att i smöret finns kärnan till all god matlagning och bakning. 

torsdag 11 september 2014

En krönika om fika

I söndags eftermiddag åkte vi till Sunt och Grönt i Björnhovda här på Öland och fotade september månads matreportage i deras underbara trädgård. Eller vi var väl ett starkt ord, Olof fotade och fixade, och jag cirkulerade och guppade runt med vagnen i den fina trädgården. Var man än vänder sig med kameran får man en vacker bild, och när kvällsljuset lyser på stentrappan till det gamla huset bakom det stora trädet blir vilken maträtt som helst fin på bild. Inte för att vi hade med oss skabbig mat, men ni fattar. Det är tacksamt att fota där, helt enkelt. Vi tog ju våra bröllopsbilder där.

När vi fotade vårt nya reportage kom jag på att jag inte lagt ut fikareportaget som kördes strax före sommaren, så här kommer det. Alla recepten finns på bloggen, och kladdkakan med dulce de leche och flingsalt som är på den stora bilden hittar ni här. Här kommer krönikan:

Jag älskar att fika. På mitt jobb är jag självutnämnd fikachef, och anser att finkaffe och goda bakverk till fikat förhöjer livskvaliteten, både på arbetsplatsen och för själen. Nu fikar vi ju inte på godsaker varje dag på mitt jobb (bara nästan), men det är just den där pausen som är så viktig, då alla kopplar av en stund, pratar om helgen som varit eller som ska komma, och umgås och svetsas samman över rykande varma koppar, året runt. Jag är övertygad om att en stor del av de svenska arbetsplatsernas företagskultur byggs på fikarasterna.

I många länder ses man ute på stan för en drink eller en öl, men i Sverige är det extra starkt rotat att ses på konditori över en kopp kaffe och en bulle. Och det är ingen kortlivad trend som avtar, istället blir den bara mer och mer populär, och får allt fler anhängare i den yngre generationen. Caféerna idag används som kontor, mötesplats och ett andra vardagsrum. Det öppnas caféer som aldrig förr, i storstäder såväl som ute på landsbygden, och konceptet förgrenar sig och sträcker sig vidare till brunch och afternoon tea. Även resten av världen har fått upp ögonen för den svenska fikakulturen och våra bakverk; I New York finns en cafékedja som heter Fika, i London finns två svenska bagerier, och till och med i Paris och Sydney kan man fika på svenskt vis. 

Samtidigt som fikatrenden brer ut sig allt mer, blir också den hälsosamma trenden starkare. Juicebarer poppar upp i gatuhörnen som krokusar ur snön, och vi lägger allt mer tid på träning. Jag tror inte att fikatrenden är någon form av motreaktion, jag tror snarare att vi idag gärna unnar oss en bättre fika just för att vi äter och lever lite mera medvetet. För mig innebär en sund livsstil mat lagad på bra råvaror, motion och framför allt många fikapauser. Själen ska ju också vara lycklig, eller hur? Morötter och maraton i all ära, men få saker slår doften och smaken av nybryggt kaffe och kanelbulle bakad på äkta smör. 

tisdag 9 september 2014

Tack för tipsen!

Hörni, tack så mycket för alla tips ni har kommit med kring Lilys kolik! Både via bloggen, Facebook och på mail. Jag har fått flera bra förslag som jag ska prova, och ni är så fina som engagerar er och kommer med tips och stöd. Ville bara skriva och tacka för det. Jag har saknat bloggandet och kontakten med mina fina läsare, och det är som ni säkert förstår till stor del på grund av koliken som bloggen har fått vila i sommar.

Lily tackar också för tipsen, hon har sin kolik till trots ändå börjat få fler och fler nöjda stunder dagitd, och idag när jag tog på henne en för stor fleeceoverall var hon riktigt pepp, och gjorde många glada små ljud ifrån sig, den hamsterkindade lilla raringen.

måndag 8 september 2014

Att äta mjölkfritt vid kolik

Sedan mitten av sommaren ungefär äter jag helt mjölkfritt. Stackars lilla Lily har kolik, och då är det vanligt att man utesluter allt komjölksprotein ur kosten om man ammar, för att se om det hjälper. Jag inbillar mig att det hjälper lite i alla fall, för under de dagar som jag testade att äta mjölkprodukter igen för ett par veckor sedan verkade hon ha det jobbigare än vanligt i sin lilla mage, så jag gick tillbaka till mjölkfritt igen. Det här har fått mig att inse att det måste vara väldigt jobbigt för de som är allergiska mot mjölkprotein och alltid måste äta mjölkfritt. För mig är det ju faktiskt bara under en begränsad tid. Det är lite klurigt på caféer och restauranger, och jag har fått en helt ny respekt för matställen som ser det som en självklarhet att utan problem kunna rassla fram ett mjölkfritt alternativ.

Så numera kör jag till stor del med havrebaserade produkter. Det är ju inte jättegott, men det funkar. Och det finns faktiskt en del goda grejer som är fria från mjölkprotein, som Ahlgrens Bilar, till exempel, och en del kex. Men eftersom jag har extra stor fika-abstinens har jag bakat en del grejer själv, för hembakat är ju alltid godast, och då har man bättre koll på ingredienserna. Det finns ju mjölkfritt margarin, och kakorna blir faktiskt helt okej på det, även att jag alltid har lovprisat äkta smör och pratat illa om margarin. Kolakakor, lakritsdrömmar, lavendeldrömmar och havrekakor är kakor som alla blir jättegoda på mjölkfritt margarin. Så goda att jag nog inte skulle känna skillnaden vid ett blindtest, och det trodde jag ju aldrig.

Det sägs ju att kolik ska bli bättre när bebisen är mellan 3-4 månader, så det är bara att acceptera läget och vänta ut det, för det finns ju tyvärr inte något man kan göra åt det. Men visst är det jobbigt att se sin lilla bebis ha ont nästan hela tiden, och inte kunna trösta henne.