onsdag 29 oktober 2014

Lövbiffsgratäng - storfavoriten

Den här maträtten är en av de tre populäraste maträtterna här på bloggen. Jag tror att vi är flera bloggare som har vår egna version på den, och den är rent ut sagt förbaskat god. Just det där med att man inte bryner lövbiffen utan bara marinerar den och sedan lägger den rå i gratängen tror jag bidrar extra mycket till saftigheten. Det och en ansenlig mängd ädelost och grädde. Visst har vi fått till en fräsig risboll? Jag är själv högst imponerad över risbollens förträfflighet. Det var bara att trycka ner riset i en kaffekopp och sedan knacka ut det igen på tallriken. Fiffigt och fint! Recept på lövbiffsgratängen hittar ni här

lördag 25 oktober 2014

Lilys dop

I söndags hade vi dop för Lily i kyrkan där vi bor. Här står Olof, syrran och jag och tittar på Lily som fortfarande är på strålande humör, vilket dock snabbt ska växla när hon får vatten på huvudet.

För då blir man ju lite ilsken. Jag fullkomligt älskar den här bilden, hon ser så sur ut!

Men hon blev glad fort igen. Man torkar ju, och det var ju ganska roligt att bli upphissad.

Det var en till bebis som döptes, och de föräldrarna hade tagit dit en tjej som sjöng en jättefin solosång som heter Livet i min famn. Här står jag och försöker hålla tårarna tillbaka som bäst.

Sedan var det gospelkör, så det var ett herrans drag i kyrkan denna söndag må jag säga. Riktigt roligt! Lily tog emot gratulationer från familjen.

Farfar var lite extra rolig. Vår vän Jonas som tog bilderna i kyrkan fick med många härliga ansiktsuttryck.

Sedan åkte vi till vårt favoritställe StrandNära i Stora Frö på Öland som hade dukat upp en ekologisk lunchbuffé till oss. Vi valde mellan att vara hemma och hetslaga pajer och städa, att vara hemma och beställa catering och att städa, eller att få god mat serverad på ett fint ställe och slippa städa. Vi valde det senare.

Våra vänner på StrandNära hade lagat en jättegod säsongsbetonad buffé med olika inläggningar, rotsaker, långkokt timjangris med apelsin, spännande charkuterier och mycket mer.


Det var bönor, ugnsrostade tomater, inlagda champinjoner, picklad rödlök, brynt smör, goda ostar och såser. Och sen blev det tårta! Jag vräkte i mig hela tre bitar tårta. Det gick så fort att jag inte hann ta kort på det.

Lily minglar...

...och frotterar sig med gästerna.

Frisyren återhämtade sig efter mötet med dopfunten, som synes.

Lily blev hejdlöst bortskämd med massor av fina presenter, hon fick så mycket fint. Vi är så nöjda med dagen, och glada för att så många kunde vara med och dela dagen med oss. Lily var också glad, och låter hälsa att hon hade en toppendag.

fredag 24 oktober 2014

Pizza med getost, fikonmarmelad, pinjenötter och rucola

Ifall det är någon därute som känner sig lite wild and crazy och kan tänka sig att byta bort sin fredagstacos mot en fredagspizza, så kommer här ett recept på en prima pizza med getost, fikonmarmelad, pinjenötter och rucola. Jag undrar förresten om det är många som ofta äter samma maträtt på fredagar? Själva är vi ju väldigt traditionsbundna. (Det låter finare att säga så än att säga att vi är tråkiga.) Förut var det fredagspasta, ett tag var det lövbiff med pommes och bearnaise - okej, det var främst på 90-talet, men en come back då och då är aldrig fel - och nu är det tacos. Jag kan tänka mig att fredagspizza måste vara minst lika vanligt. Frågan är väl då om man orkar göra den själv, eller om man hämtar sig en köpepizza. Här kommer i alla fall receptet, ifall någon känner motivationen falla på denna ruggiga oktoberfredag:

Pizza med getost, fikonmarmelad, pinjenötter och rucola, 4 pizzor
1 sats pizzadeg (se recept)
1 sats tomatsås (se recept)
400 g getost
ca 170 g fikonmarmelad (ca 5 tsk/pizza)
4 msk pinjenötter
ca 4 nävar rucolasallad

Förbered pizzadeg och tomatsås enligt angivna recept, och sätt ugnen på 225C. Skär bort de vita kanterna på getosten, och skär den i skivor. Kavla ut pizzadegen tunt, vik upp kanterna lite och bred på ca 3 msk tomatsås per pizza. Toppa varje pizza med getostskivor, ca 5 teskedsklickar fikonmarmelad per pizza och pinjenötter. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 min. Krydda de färdiga pizzorna med grovmalen svartpeppar och toppa med lite rucolasallad.

fredag 17 oktober 2014

Café på Kalmar Slott

Nu har den nya restaurangen med tillhörande café öppnat på Kalmar slott! Det är den perfekta miljön för finfint fika och dinerande, men det har aldrig riktigt funnits någon bra lösning på det hela. Förrän nu!

På vägen dit promenerade vi lite i omgivningarna kring slottet. Slottskyrkogården och slottsallén är alltid som vackrast på hösten.

Så här års behöver man inte lösa någon entré till slottet för att gå in och fika, det är bara att knata in.

Bakverken är super, det kan Olof intyga! Själv vågade jag inte prova något eftersom jag fortfarande går på min "kolikdiet", men efter Lilys stundande dop ska jag testa att äta lite mjölkprodukter igen.

Och de hade min favoritmust, från Kivikås! Jag har aldrig sett den säljas någon annanstans än på just Kivikås innan, där vi brukar fika och bunkra must när vi är i Kivik, så jag blev riktigt positivt överraskad.

Seriös kaffemaskin har de också. Och fint porslin. Som ni hör är jag helsåld.

För det var barnvänligt också! Det fanns barnstolar och skötbord på toaletten. Det enda som möjligvis inte skulle vara barnvänligt är den oklanderliga akustiken på Kalmar Slott. Skriks det så hörs det. Men det är ju snarare någon gammal kungs fel.

Det var riktiga kokosflarn på chokladbollarna, och Olof sa att han aldrig smakat en chokladboll som innehöll så mycket choklad. Gott!

Lily var på sitt allra bästa humör, och var glad när hon fick sitta med. Hon gillar inte att ligga i vagnen, men får hon sitta i knät och vara med är allt bra.

Det här är borggården som angränsar till slottskyrkan, med önskebrunnen där man kan släppa ner ett mynt och önska sig något. Här har man varit på bröllop många gånger, det är den tredje populäraste kyrkan i Sverige att gifta sig i. För att inte tala om hur många bröllop Olof varit där på, som fotograf. Han kan slottskyrkan utan och innan vid det här laget.

Sedan gick vi en extra liten runda igen över bron och genom stadsparken, och tittade på de vackra höstfärgerna.

Och nu är det fredag! Vi ska äta tacos och förbereda pulled pork och glasstårta inför imorgon då vi får gäster. Önskar er alla en riktigt trevlig helg!

onsdag 15 oktober 2014

Höstpaj med svamp, zucchini och timjan

En klassisk höstpaj är aldrig fel! Och för en gångs skull har jag gjort en matpaj och inte en äppelpaj. Annars kan jag avslöja att jag gör minst en äppelpaj i veckan, och den som äter upp det mesta av de där äppelpajerna är utan tvekan jag själv. Vad ska jag säga, det är ju pajsäsong. Men den här pajen på höstens skörd går inte heller av för hackor. Svamp, zucchini, rödlök, vitlök och timjan blir finfint tillsammans. Och så ett rejält täcke lagrad ost på toppen, också. Perfekt som helgmat!

Höstpaj, 6-8 portioner
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g blandad svamp, t ex skogschampinjoner och kantareller
1 liten zucchini
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar
300 g (ca 5 dl) riven, lagrad ost, t ex Präst och Västerbotten

Knåda samman ingredienserna till pajdegen, för hand eller i en maskin, och tryck ut degen i en pajform. Nagga den med en gaffel, och ställ in i kylen i ca 30 min. Förgrädda den sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min. 
Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Stek svampen i smör, och flytta sedan över till en skål. Skiva zucchini och rödlök, och pressa vitlöksklyftorna. Fräs även detta i smör, och ta sedan stekpannan från värmen. Blanda ner svamp och hackad, färsk timjan, och fyll det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg och mjölk för hand, salta och peppra, och vispa i det mesta av den rivna osten. Häll ut över pajfyllningen, och toppa med resterande riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225 C i ca 25 min. Servera med sallad.

tisdag 14 oktober 2014

Skördefest på Bläsinge Bygata

För ett par veckor sedan var det Ölands skördefest, en av mina favorithelger på året. Förra året på skördefesten var Mary och Magnus hos oss, och vi åkte från norr till söder på ön hela helgen, och värmde oss med kryddig, rykande äppelmust på Capellagården på konstnatten. I år var upplägget helt annorlunda med vår nya lilla familjemedlem, och vi åkte bara på ett par korta små turer till de ställen vi tycker brukar leverera bäst.

Ena dagen var vi på Capellagården med Olofs pappa och Anette och drack samma goda must som förra året, och sedan svängde vi runt Stora Frö och köpte honung och trängdes på Örtagården. Den dagen hade vi dock den dåliga smaken att glömma kameran hemma. Det kompenserade vi för dagen efter, och tog nyskapande familjeselfies i en vägspegel på Bläsinge bygata.

Jag älskar att shoppa grönsaker och blommor i sådana här små vägstånd. De här stånden brukar dessutom stå uppe hela sommaren och hösten.

Cash is king på skördefesten. Här står jag och skramlar ihop helgens sista kontanter för att köpa en vacker höstbukett. I Bläsinge är buketterna dubbelt så stora och hälften så dyra. 

söndag 12 oktober 2014

Kantarellfavorit i repris

Då var det sen söndagkväll här hemma. Vi är mätta på lövbiff med pommes och ful-bea, Olof går runt med Lily i sele och försöker få henne att somna, och jag passar på att uppdatera bloggen lite. Jag önskar att jag hade lite mer tid till att blogga, men som sagt - den tiden kommer. I helgen har vi firat min födelsedag, ätit god mat och hunnit besöka två olika caféer. Dammsugningen får vi ta en annan dag istället. Att komma iväg på små utflykter känns mer prioriterat, och dammet mår nog inte dåligt av att vänta någon dag eller två extra. 33 år har man hunnit bli, tiden går fort när man har roligt! När jag startade den här bloggen hade jag inte ens fyllt 28, och vi hade precis flyttat från lägenheten i Kalmar till huset på Öland. Det känns som att det inte alls var särskilt längesen vi åkte hit med flyttlasset en junidag i 30 graders värme 2009. Jaja, sådär kan jag mala på i evigheter; "tiden går så fooort". Det hör väl till åldern, skulle jag tro. Jojo.

Jag måste ju skriva några rader för att motivera valet av bilden ovan, också. För även om mina dammråttor säkert skulle göra sig på bild, så finns det ju sådant som är roligare att titta på. Som kantarellpastan, till exempel. Jag fick mail av Smålandsposten häromdagen, som körde det här receptet i sin lördagsbilaga häromveckan, och de skrev att receptet hade blivit riktigt populärt. Sådant är alltid roligt! Det här receptet hör till ett av de mest sökta på bloggen, och har ni inte testat det än, gör det snarast! Min rara jobbarkompis var i svampskogen idag, och det ryktas om att jag minsann ska få en liten leverans imorgon. Att ha egna langare rekommenderas varmt. 

tisdag 7 oktober 2014

Höst och fyra månader

I helgen fyllde Lily 4 månader. Vad fort tiden går! Jag tycker det bara var häromveckan som jag festade till det med att sminka mig för första gången på över två månader för att fota bilden till tidningens familjesidor. Men det var ju faktiskt i augusti.

Så här grönt och fint var det då. Nu har höstlöven börjat falla, och med de 10 grader vi haft på Öland idag har man knappast gått runt i vit och luftig klänning och sett harmonisk ut. Nu inser jag för övrigt hur svårt det är med de där familjefotona som tas till tidningen. Barnet ska ju helst ha öppna ögon, titta in i kameran, och det ska man själv helst också göra. Och försöker man dessutom få med ett husdjur på bilden (för att inte tala om de som har flera syskon) är det en utmaning i sig.

Vi tog en uppdaterad bild på samma ställe för skojs skull. Fast den här gången fick pappa stå bakom kameran istället för framför. Den stackars pelargonen till höger är halvdöd, men det framgår inte riktigt, som tur är. Hähä. Lily är större, och det är Bally också, även om det inte syns här. Mina små matvrak. 

fredag 3 oktober 2014

Polkabeta och fredagsmys

Visst är det härligt med fredag? Jag trodde inte att man skulle känna någon större skillnad mellan helg och vardag när man var mamma"ledig", men det gör man! Det är roligt på helgerna när hela lilla familjen är samlad. Vi är riktigt svenniga och äter tacos varje fredag. Det är dessutom en maträtt man kan anpassa och få helt mjölkfri, så det är ju hyvens. Jag provade att äta lite mjölkprodukter nu i veckan, men då blev Lily sämre i magen igen, så det får bli mjölkfritt ett tag till. Men annars är koliken lite bättre, faktiskt.

Inget av det här har ju egentligen något att göra med polkabetan på bilden. Det är mest att jag tycker att polkabetor är vädligt fina, och ville tipsa om att passa på nu när de är i säsong. Själv kom jag över ett exemplar häromdagen, som jag har tänkt använda i pyttipanna. Annars är ju polkabetor himlans fräsiga att skiva tunt och lägga i en sallad, råa som de är. Inte för att jag har gjort det någon gång, men jag har tänkt göra det. Och det är ju en bit på väg, eller hur? Trevlig fredag på er, kära vänner!