torsdag 26 mars 2015

En 70-talsklassiker

Festlåda á la Kurt, gott folk! Har ni provat det? Det var min pappas bästa bjudrätt, han lagade alltid den vid festliga tillfällen. Jag skrev om den första gången för några år sedan, och nu när jag hade ett matreportage med sjuttitalstema förra månaden lagade jag den här gamla favoriten igen. Det är en sån där trevlig allt-i-ett-rätt, med kokt ris i botten, lite lök och fläskfilé ovanpå det, sedan en svampstuvning med ost i, och sedan ännu mer ost. Mycket trevligheter, som ni hör. Här kommer receptet en gång till, så slipper ni leta:

Festlåda á la Kurt, 6 portioner
2 dl ris
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 stor lök
1 stor fläskfilé, ca 500-600 g
200 g kantareller (alt. en konservburk kantareller)
200 g champinjoner
ca 30 g smör
2-3 msk mjöl
3 dl mjölk
3 dl lagrad riven ost
salt och peppar

Koka riset färdigt i 4 dl vatten och en hönsbuljongtärning, lägg det sedan i botten på en smord, ugnsfast form. Skiva och bryn löken, och lägg den över riset. Putsa och skiva fläskfilén, salta och peppra och bryn den i smör eller olja. Fördelar skivorna i formen över riset och löken. Skiva och stek all svamp, lägg åt sidan. Gör en redning direkt i stekpannan på en stor klick smör, ett par msk mjöl och en skvätt mjölk, och späd på med mer mjölk när det börjat tjockna. Rör ner svampen, häll i det mesta av osten, och bre den krämiga blandningen överst i formen. Toppa med lite riven ost, och gratinera sedan i mitten av ugnen på 250C i ca 20 min, tills gratängen har fått fin färg. Servera med sallad.

2 kommentarer:

  1. Finns nog inga bättre maträtter än dom som denna, de med minnen och den man förknippar med personer som betyder/betytt mycket! Vi har också en sån här favoritlåda fast vår heter morbror Kalles fläskfilélåda och har kronärtskocksbottnar i botten, men svampstuvningen är med:)
    Kram på er!

    SvaraRadera
  2. jaaaaaa måste älska 70-talet : ) Chili con Carne och Indisk fläskfilé och varma mackor mm. mm. Festlåda vilket underbart namn kram på er finisar! /Sofia

    SvaraRadera