måndag 16 mars 2015

Tiramisú 2.0

Jag ÄLSKAR tiramisú. Av alla desserter som finns är tiramisú min absoluta favorit. Allra godast tycker jag att den blir med Baileys. Jag har ett gammalt recept på tiramisú här på bloggen som är från Nigellas bok Nigella Express, men det är så rörigt, och jag blir lika förvirrad varje gång jag står och ska mäta upp Baileys, att jag har arbetat om det till en förenklad variant här. Och den är absolut inte sämre för det - tvärt om, med de här måtten blir den faktiskt ännu godare. För bästa möjliga tiramisú-upplevelse, tillaga den redan på morgonen om den ska ätas samma kväll, eller gör den dagen innan. Nu när jag får äta mjölkprodukter tänker jag vältra mig i tiramisú.

Tiramisú, 8 portioner
2,5 dl avsvalnat färdigbryggt kaffe (helst espressokaffe)
1,5 dl Baileys
300 g savoiardikex
2 ägg (2 gulor och 1 äggvita)
1 dl socker
1 dl Baileys
2 pkt (á 250 g) mascarpone
Ca 1 msk kakao till garnering

Blanda kaffet med 1,5 dl Baileys i en skål. Doppa hälften av kexen i blandningen (doppa båda sidorna), och lägg dem så att de täcker botten på en form. Separera äggen och behåll en äggvita. Vispa äggulorna pösiga (så gott det går) ihop med sockret, tillsätt 1 dl Baileys och mascarponen och vispa ihop. Vispa äggvitan för sig och rör ner den i mascarponekrämen. Bre hälften av krämen över kexen. Gör sedan ett andra lager genom att doppa resten av kexen, lägg dem överst och bre på det sista av mascarponekrämen. Låt tiramisún stå till sig i kylen i minst 6 timmar eller över en natt. Precis före servering – fyll en tesil med kakaopulver och pudra ut över tiramisún.

8 kommentarer:

 1. Gud så gott med tiramisu. Aldrig provat att göra med Baileys, men det ska jag prova vid tillfälle! Precis i början på graviditeten hade min syrra inflyttningsfest och hon hade gjort tiramisu som jag försökte mygla med att jag inte åt. Daniel fick min portion också, och de drinkar jag snällt blev serverad. Han blev lite dragen den kvällen stackaren - han fick ju dubbelt av all sprit. Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du får äta tiramisu sen, när bebisen tittat ut. Jag saknade också tiramisu under graviditeten. Kanske att det inte hade varit så farligt att äta mascarpone, Baileysen hade nog varit värre. Fast man tar ju inga risker. Själv bar jag inte ens en matkasse när jag var gravid, och uteslöt fler saker än nödvändigt ur kosten. Men det gjorde mig lugnare, och allt som gör en lugnare är ju jättebra.

   Radera
 2. Såååå j.....la gott!!!!

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag veeet! Snuskigt gott! Tror jag ska ha tiramisu-orgie i helgen!

   Radera
 3. Sanslöst gott är det! Bailys har vi aldrig testat att ha i, måste ju bli gott med en liten extra kaffesmaksskjuts:) Däremot har vi testat med passionsfrukt och Amaretto i en variant och jordgubbar med cointreau i en annan, faktiskt goda båda två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, båda de varianterna låter ju supergoda! Får ta och testa jag med! Kram på er!

   Radera