tisdag 7 april 2015

Citronpasta

Har ni haft en härlig påsk? Här har vi haft det prima; vädret har varit vårigt, vitsipporna har slagit ut och äggen har varit välfyllda. Idag när jag var ute och gick med Lily i vagnen efter lunchen (varav vilken stora delar hamnade på hunden) kvittrade fåglarna ikapp och solen värmde. Bally nosade länge och väl bland nässlorna, som för övrigt är precis sådär nya och späda nu, ifall man vill plocka dem och laga något gott av dem. Ett ganska oseriöst recept på nässelpesto finns här.

Ikväll blir dock det citronpasta här hemma, en av mina favoritpastarätter som dessutom är vegetarisk. Här kommer receptet:

Citronpasta, 4 portioner:
spaghetti till 4 portioner
2 citroner
1 bit (ca 100 g) parmesanost
2 dl crème fraiche
50 g grovhackad rucola
ca 2,5 dl av pastavattnet
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Koka pastan al dente. Riv under tiden skalet av båda citronerna, pressa saften ur den ena citronen och lägg skal och saft i botten på en stor serveringsskål. Riv parmesanen grovt, grovhacka rucolan och lägg ner det också. Häll av pastan i ett durkslag, men spara ca 2,5 dl av pastavattnet i en kanna vid sidan av. Skölj spaghettin och rör ner den i skålen. Rör sedan ner crème fraichen, och späd rätten med pastavattnet. Rör om och blanda ordentligt, och krydda med med havssalt och peppar. Var inte rädd för att salta här! Blir det torrt, häll bara i mer pastavatten.

8 kommentarer:

  1. Mm, det låter hur gott som helst! Måste provas inom kort:)
    Ha en fin onsdagskväll!
    Kram
    Suz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den här är absolut värd att provas! Riktigt god! :-)

      Radera
  2. Åååååhhh så gott!!! Vill väldigt gärna göra din salsiccapasta men är vegetarian. Måste komma på något substitut, eller bara köra pasta med smör. Det funkar ju alla dar i veckan:) /Linnéa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, man kommer väldigt långt med bara smör. Jag tror faktiskt det räcker. Det är ju svamp och sånt i, ändå.

      Radera
  3. Svar
    1. Det är mycket godare än man tror!

      Radera
  4. Svar
    1. Tack Sana! Det var längesen jag hörde från dig, bloggar du fortfarande? Hoppas allt är bra! Stor kram!

      Radera