onsdag 13 maj 2015

Fitnessrisotto - eller pappas risotto från Uncle Ben

Igår lagade jag den här risotton. Lily hjälpte till genom att riva ut alla kastruller ur det nedre köksskåpet, samt svaja olycksbådande kring skåpsluckan.

Jag hade med den här risotton i ett matreportage för ett par månader sedan, och kallade den då för fitnessrisotto. Inte för att jag är särskilt fitness av mig nuförtiden, jag har till och med sagt upp mitt gymkort. Nej, namnet syftar främst på att den här risotton är förvånansvärt nyttig. Den innehåller bara massa bra grejer, och en hel del grönsaker. Min pappa brukade laga den under hela min uppväxt, så ni som hängt med länge på bloggen har säkert sett den tidigare i arkiven. Detta är för övrigt prima lunchlådemat att ha i frysen, som inte kräver några tillbehör i form av till exempel potatis eller pasta. Det är ingen krämig risotto som görs med runt risottoris och berikas med parmesan och annat, utan här använder man helt vanligt svennebanan-ris som får koka klart i de passerade tomaterna.

Fitnessrisotto (eller vad min far brukade kalla för Uncle Ben's risotto) 5 portioner
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
500 g passerade tomater
2 dl vatten
2 dl ris (helt vanligt matris)
3 tomater
1 grön paprika
en halv gurka
några stänk tabasco (kan uteslutas)
salt och peppar

Hacka löken och pressa vitlöken, fräs i lite olja i en gryta. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Häll i de passerade tomaterna, vattnet och riset. Låt småputtra under lock på svag värme i ca 25 min tills riset har svällt och är klart, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten vid behov. Hacka under tiden tomaterna, paprikan och gurkan. Rör ner grönsakerna i risotton och krydda med tabasco, salt och peppar. Låt stå på plattan i ca 5 minuter. Servera med sallad.

8 kommentarer:

  1. Mm, den lät god. Får absolut testas och matlådemat är bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den här är toppen när man springer lopp och grejer som du gör! :-)

      Radera
  2. Åh, här snackar vi risotto a'la 70-tal! Sån ris-otto som vi minns från barndomen och som man köpte i platspåse från frysdisken och som sedan blandades samman med brynt köttfärs... ja ljuvliga 70-tal:) Fast i denna variationen låter den så mycket godare än dåtidens variant!

    Kramelikram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aaah, så det är en 70-talsgrej alltså? Det visste jag inte, men nu när ni säger det så är det ju logiskt. All mat pappa lagade nästan var 70-talsmat. Där ser man! :-) Kram på er!

      Radera
  3. Det är så snyggt stylat med tidningspapper, vi verkligen älskar det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det kommer från Leilas General store. :-)

      Radera
  4. Gott, nyttigt och fräscht =perfekt vardagsmat :) Men om jag ska lyxa till det kommer jag fortfarande göra riktig risotto :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, tvättäkta risotto med drivor av parmesan, svamp och vitt vin är svårslaget, jag håller med dig! :-)

      Radera