fredag 10 juli 2015

Asiatisk fläskfilé med nudelsallad

Men alltså vad ÄR det här för väder? Imorse när jag gick ut med Bally var det 11 grader ute, en rejäl skillnad från de 30 grader vi hade för bara några dagar sedan. Och tänk att jag då hade mage att KLAGA på att det var varmt inne i huset? Kom tillbaka sommaren, allt är förlåtet!

Maträtten på bilden lämpar sig i alla fall för både kalla och varma dagar. Jag gjorde den till tidningens sommarbilaga med sommarfest-tema, och den smakar lika gott kall såväl som varm. Förbered den antingen helt och hållet, förvara i kylen och servera den kall, alternativt grilla eller ugnsstek den marinerade fläskfilén och servera den varm ihop med nudelsalladen. Prima buffémat!

Fläskfilé i asiatisk marinad, 4 portioner 
ca 500 g fläskfilé
----------
Marinad:
1 lime, skal och saft
1 röd chili
3 msk japansk soya
1 msk fisksås
2 tsk rårörsocker
3 msk olja, t ex raps

Sås till servering:
2 msk japansk soya
1 tsk fisksås
0,5 lime, skal och saft
1 msk hoisinsås

Garnering:
2 salladslökar, skurna
korianderblad

Börja med marinaden. Riv skalet av limen och pressa ur saften, hacka chilin och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser till marinaden och blanda. Putsa fläskfilén och lägg den i en plastpåse tillsammans med marinaden. Lägg påsen i en skål och ställ i kylen i minst 6 timmar, gärna längre. Vänd påsen ett par gånger under tiden. Sätt ugnen på 125C, och bryn under tiden fläskfilén i smör eller olja runt om i en stekpanna så den får fin yta. Stick ner en ugnstermometer i fläskfiléns tjockaste del, och ugnsstek den sedan hel i mitten av ugnen på 125C i ca 25 min, tills den uppnått innertemperaturen 70C. Vira in i aluminiumfolie och låt vila i minst 10 min innan köttet skärs upp. Ska det ätas kallt, vänta med att skära upp det till strax före servering. Lägg upp på fat, och skeda hälften av såsen över köttet. Ställ resterande sås på bordet i en liten tillbringare. Garnera med skuren salladslök och färsk koriander.


Asiatisk nudelsallad, 4 portioner
300 g äggnudlar
2 msk olja, t ex raps
0,5 gurka
2 salladslökar
1 dl cashewnötter
1 lime
1 msk sesamolja
chiliflakes
1 näve färska korianderblad

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj av dem och vänd runt dem med ca 2 msk olja i en stor skål. Skär bort gurkans vattniga kärndelar, och skär den sedan i tunna stavar. Skär salladslöken i smala, sneda bitar, och hacka cashewnötterna grovt. Rör ner gurka, salladslök och hackade nötter i skålen. Halvera limen och pressa saften ur ena halvan över nudelsalladen. Skär andra halvan i klyftor och vänd ner i salladen tillsammans med sesamolja, lite chiliflakes och färska korianderblad. Servera ljummen direkt, eller kylskåpskall. 

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Gracias! Es muy facil a preparar. :-)

      Radera
  2. Fastnade direkt för detta recept :)! Ska absolut prova det i helgen!! Tack för en jättefin o inspirerande blogg!
    Mvh/Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Linda, tusen tack! :-)

      Radera