onsdag 15 juli 2015

Leilas råa tomatpasta - nya favoriträtten!

Jag har en ny favoritpastarätt! Det är Leilas råa tomatsås till pasta, som är den maträtt jag har lagat överlägset flest gånger ur hennes nya kokbok The fresh foodie. Man behöver alltså inte koka ihop den här såsen, utan man kramar ihop den i en bunke medan spaghettin kokar på spisen. Raw alltså. Väldigt hippt, men egentligen inget nytt. Folk har säkert gjort sås på det sättet i hundratals år. Men just det här receptet är verkligen toppen. Man halverar tomater, lägger dem i en bunke och kramar ihop dem med händerna tillsammans med basilika, mynta, olivolja, honung och pressad apelsinsaft. Maträtten smakar inte apelsin, men den bidrar nog till lite sötma. Jag tar mig friheten och publicerar Leilas recept här, och passar samtidigt på att tipsa om att köpa boken, den är verkligen hyvens! Originalreceptet finns även här, på Leilas blogg.

Rå tomatpasta, 4 portioner
spaghetti för 4
2 pkt (totalt 500 g) cocktailtomater, gärna i olika färger
1 vitlöksklyfta
saften av en halv apelsin
1 msk honung
2 msk olivolja
en kruka färsk basilika
en kruka färsk mynta
flingsalt
svartpeppar
----------
1 pkt buffelmozzarella till servering (mitt eget tillägg)

Gör såsen medan du kokar spaghettin. Halvera alla tomater och lägg dem i en bunke. Skiva vitlöksklyftan så tunt du kan. Pressa ner en halv apelsin, och tillsätt honung och olivolja till bunken. Plocka bladen från basilikan och myntan, och riv sönder dem lite med händerna. Salta och peppra. Nu börjar det roliga! Stoppa ner handen i bunken och krama tomaterna så att de går sönder lite och allting blandas och gottar till sig. Häll av pastan när den är klar, och blanda den med den råa tomatsåsen. För lite extra lyx - riv en buffelmozzarella i bitar med händerna och garnera med. Ringla över lite extra olivolja, dra något extra varv med pepparkvarnen och servera. 

4 kommentarer:

  1. Det här åt vi idag och hela familjen var helnöjd! Vi serverade tomatsåsen med fetaost och rostade solrosfrön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fetaost går ju precis lika bra som buffelmozzarella. :-)

      Radera
  2. Verkligen jättegott! Vi hade rostad mandelspån på också, rekommenderas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det låter ju som en god grej att addera! Tack för tipset.

      Radera