onsdag 11 november 2015

Björnbärssylt med punsch och vanilj

Egentligen borde man koka sylt oftare, fast det blir ju liksom aldrig av. Precis som den där skåpdörren i badrummet som släppt i ena gångjärnet eller lampan i källaren som slocknat. Man orkar liksom inte. Och det är ju faktiskt inte livsavgörande viktigt när allt kommer omkring, att koka sin egen sylt. Nu låter jag som världens sämsta matskribent här, men det är ju faktiskt sant. Vill man så gör man det, vill man inte så köper man sylt istället, det är också gott. Men - om man vill testa en egen blandning som går superfort, så är den här sylten en riktig hit till ostbrickan, tack vare punschen. Det tar bara en kvart att göra den från start till slut, och den är även en perfekt gå-bort-present när man inser att man inte hinner köpa något lämpligt eftersom både blomsterhandeln och Systembolaget behagar ha stängt.

Björnbärssylt med punsch och vanilj, ca 4 dl sylt
1 vaniljstång
500 g björnbär (frysta, tinade går bra)
1,5 dl syltsocker
0,25 dl punsch

Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt björnbären och resten av vaniljstången och koka i 10 min. Häll sedan i syltsocker och punsch, och koka i ytterligare ca 3 minuter. Fiska upp och släng vaniljstången. Häll upp sylten i en väl rengjord burk, och förvara i kylen.

4 kommentarer:

 1. Ska man bara koka upp björnbären som dom är? Med vaniljen då klart, men blir det inte för torrt i kastrullen? Receptet verkar annars både lätt och bra, måste prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta! Det kan låta som att det blir torrt, men det blir det inte, för bären går sönder av värmen och smälter ihop till en röra. Speciellt om man använder frysta, tinade blåbär, då är bären mjuka och blöta redan från början. Hoppas du gillar sylten! :-)

   Radera
 2. Nej men precis så är det ju, det är ju så otroligt lätt och går så snabbt att göra. Sen smakar det ju så mycket godare också, plus att man slipper alla konstiga nummer, bokstäver och ord från ingredienslistan på köpeburkarna. På förskolan där fru M jobbar koks alltid sylt till gröt och fil precis innan den ska serveras till mellanmål, mycket godare, mindre socker och framför allt otroligt populärt bland barnen!

  Ha en fortsatt fin vecka,k ära ni.
  Kramar på er, alla fyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud vad gott, och vad lyxigt för barnen att den kokas på stället och så nära inpå den ska ätas. Hoppas att Lilys framtida förskola också gör sådant. Det är ju så att jag vill börja på förskola själv. :-) Kram på er!

   Radera