onsdag 25 november 2015

Risonirisotto med tomat och ricotta












Den här maträtten är Lilys favoritmat - lättuggad och barnvänlig.

Hrm, känner att jag kanske inte sålde in den så bra där, vid närmare eftertanke. En 1,5-årings åsikter om gourmetmat kanske inte väger så tungt. Men vi är jätteglada att hon äter den här maträtten, för vi har svårt att få henne att tycka om något annat än burkmat. Vi lagar och vi fjäskar och håller på, men nästan allt hemlagat spottar hon bara ut och vägrar äta, hänger sig dramatiskt över stolskanten och gråter så tårarna sprutar. Men den här maträtten funkar alltid, ihop med några andra, så vi kör stenhårt på det. Idag fick jag henne att äta falukorv och makaroner, vilket jag betraktade som en smärre seger. Inte för att det må vara världens bästa mat, men det är ju i alla fall inte burkmat, och hon kan ju inte hålla på med den där burkmaten hur länge som helst. Jag ska inte tråka ut er om våra burkmatsproblem, för jag kan prata hur länge som helst om dem. Här har ni i alla fall receptet på en hyvens, barnvänlig, vegetarisk maträtt:

Risonirisotto, 4 portioner
1 vitlöksklyfta
500 g cocktailtomater
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl risoni
basilika, blad från en halv planta
500 g ricottaost
riven parmesan till gernering
flingsalt
grovmalen svartpeppar
olivolja

Fräs den pressade vitlöken i lite olivolja, och häll ner de hela cocktailtomaterna. Fräs en liten stund, tills tomaterna börjar mjukna lite. Häll i vatten, buljongtärningar och risoni. Småkoka utan lock i ca 15 min, tills risonin svällt och vattnet har kokat bort. Späd ev med mer vatten vid behov. Ta kastrullen från värmen. Rör ner basilika och ricotta och smaka av med salt och peppar. Spara några klickar ricotta att garnera varje tallrik med. Garnera också med basilikablad, salt, peppar och riven parmesanost. Avsluta med att ringla lite olivolja över varje tallrik.

8 kommentarer:

  1. Mums, vad gott det såg ut, älskar risoni, är så bra och kan användas till så mycket! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, riktigt hyvens är det! :-)

      Radera
  2. Hej!
    Har också en 1,5 årig tjej som har varit fast i "matburksträsket". Hemgjord köttfärsås har funkat, och oliver, majs, ärtor och lite sånt men alla hemmagjord mat har hon hanterat precis som er tjej! Man har kännt sig gråtfärdig ibland när man trugar och trugar men inget gått hem! Men sen åkte vi till Thailand en månad (åker hem om 2 dagar) och packade massor av burkar men bjöd inte på dom utan tänkte att nu får hon väl bli riktigt hungrig så kanske hon vill smaka vår mat) och det har gått riktigt bra. Det har ätits "Fried rice" (en riktig favorit! Vårrullar, friterade räkor osv. Egentligen ingen hälsomat kanske men vi tänkte att det bästa är om hon bara kommer bort från burkmaten och den såsiga konsistensen (som jag tror var en av de sakerna hon verkligen fastnade för) så får vi ta resten sen. Nu åker vi hem om två dagar så vi får väl se om jag får åka till vår lokala thai och köpa Fried rice av dom eller om vi kan vänja henne vid svensk husmanskost också :) ska iaf definitivt testa din pasta, låter jättegod! Och tack för en mysig, rolig blogg med massa inspiration! Din lasagne med chorizo och ricotta är en favvo hemma hos oss! Kram från en annan Helena i stockholm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena! Åh, tack för peppen! Vi får testa thaimat vi med. ;-) Jag har tänkt flera gånger att hon ska få bli så hungrig att hon vill ha vår mat, men sen mesar jag ändå och fegar ur, för att jag vill att hon ska sova den dagen, få i sig mat om jag vet att hon verkligen behöver det, eller om jag bara inte orkar med ett hungrigt argt barn. Måste bita i det sura äpplet. Tror också att det är den såsiga konsistensen hon gillar. Jag har höga förhoppningar på att hon ska börja gilla vanlig mat mer när hon börjar på dagis i januari. Där får hon ju äta vad som serveras, och med lite hederligt grupptryck också när hon ser att alla de andra barnen äter. Ja, hujeda mig. Lycka till nu när ni kommer hem till Sverige. :-) Och tack för att du läser bloggen! Stor kram!!

      Radera
  3. Jag jobbar på en förskola med 21 barn från 1-6 år. De är de bästa kritikerna:) jag får direktrespons. Är det gott så kommer de in på fikarummet och berättar det mitt i lunchen, nästan med spagettin hängande i mungipan<3 Och är det inte gott så kan de lite fint säga - det här passar inte min smak(vi lär dem att säga så istället för att det är äckligt..låter trevligare för alla)
    Vill du "låna" en massa välbeprövade recept, mest alla "testade" på mina fsk-barn och mina fyra egna, gå in på www.hundraprocentrecept.blogg.se
    Kram och tack för en superhärlig blogg med fina bilder och lockande recept. /Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina! Wow, det låter ju toppen! Ska gå in på din blogg och botanisera nu på direkten! Stor kram!!

      Radera
  4. Saknar dina inlägg! Hoppas att det finns mer tid nästa år :) de tar upp mycket tid, de små fantastiska liven!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annica för din fina kommentar! Jag hoppas också att det kommer att finnas mer tid under 2016 för bloggandet. Lily är otroligt mammig och klättrar på mig och vrålar större delen av tiden om jag inte ägnar henne 100% uppmärksamhet, men jag hoppas att hon snart kan börja leka själv lite längre stunder än 2 minuter, så att jag kan hinna med lite andra saker också. Många kramar!

      Radera