tisdag 22 december 2015

Fröknäcke med prästostkräm

Så här års är det många som trycker i sig fröknäcke till höger och vänster, och det är ju ett alldeles ypperligt knäcke att lägga osten på. Lite lagom salt, tunt, och dessutom glutenfritt.

Anettes fröknäcke
2 dl majsmjöl (inte Maizena, utan majsmjöl)
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
----------
lite flingsalt

Rör samman alla ingredienser i en bunke, och häll i vattnet sist. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, och strö lite flingsalt över den. Grädda i mitten av ugnen på 150C i ca en timme. Låt gärna knäckebrödet få stå kvar en timme på eftervärmen efter att du stängt av ugnen, och bryt sedan knäcket i bitar. Servera gärna till ost.

Prästostkräm
150 g lagrad prästost
grovmalen svartpeppar
4 msk crème fraiche
----------
krasse till servering

Bryt osten i bitar och lägg i en mixer. Klicka i crème fraiche och mixa tills du fått en någorlunda slät massa. Smaka av med svartpeppar. Servera till kex, gärna frökex. Toppa gärna med lite krasse.

5 kommentarer:

  1. Tack, den snor jag rakt av:)
    Fröknäcka har jag redan bakat o cremen var ju alldles lagom att svänga ihop lite snabbt:)
    En riktigt GOD Jul önskar jag dig!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Åh så gott det låter! Jag älskar ost o kex!
    Tror du man kan ta nåt annat mjöl än majs? Och vilket i så fall? Om man nu har svårt att hitta majsmjöl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, man kan ju alltid prova med vanligt mjöl, jag vet inte hur det blir, men det borde ju funka det med tycker jag. Jag bor på Öland och trodde inte min matbutik skulle ha majsmjöl, men det hade de! Det brukar stå borta bland de glutenfria produkterna, de flesta butiker brukar ha ett litet sortiment av glutenfria varor.

      Radera
  3. Önskar dig en riktigt underbar jul. Kram, Catarina

    SvaraRadera