söndag 25 januari 2015

Anns kokoskakor

Det är inte ofta man trillar över ett nytt recept på en småkaka, men plötsligt händer det! De här kokoskakorna med chokladsmörkräm är helt otroligt goda. Min bonussvärmor Anette hade bakat sådana här i julas (mjölkfria, rar som hon är), och när jag kom hem efter julfirandet i Mariannelund med en påse kakor med mig hem blev det hård kamp mellan syrran och mig om vem som skulle få äta dem. Jag har bakat en omgång sedan dess som jag förvarar (läs gömmer för Olof) i frysen i diverse burkar, och alla som har fått smaka på kakorna har tyckt att de har varit hur goda som helst. Receptet kommer från Anettes kompis Ann, och jag återger det här precis som jag har fått det. När jag bakade det hade jag dock inte i så mycket socker som 5 dl, utan bara 4, och kakorna smakade precis lika gott ändå.

Anns kokoskakor, ca 25 st
150 g smält smör
4 ägg
5 dl socker
4 msk kakao
2 påsar kokos (totalt 400 g)

Chokladsmörkräm
100 g smör
2 msk kakao
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret till kokoskakorna, och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner kakao, och rör sedan ner kokos. Häll i det smälta smöret, och låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Klicka sedan ut teskedsstora klickar på plåtar med bakplåtspapper. Grädda plåtarna i mitten av ugnen, ta ut dem när kokoskakorna flutit ut lite och fortfarande ser lite kladdiga ut. I receptet står det 7-8 minuter, men i min ugn behövdes det nog närmare 11 minuter. Detta insåg jag dock lagom till den sista plåten, så många av mina kakor blev lite för kladdiga. Men ska man ändå frysa dem så gör det ingenting.

Till chokladkrämen vispas smöret mjukt ihop med kakao, florsocker och vaniljsocker. Sedan vispas ägget i. Här får man köra med elvisp för att få en jämn smörkräm. Bred sedan chokladsmörkräm på hälften av kakorna. Tryck på en andra halva kaka, så är det färdigt. Går som sagt utmärkt att frysa, och även att göra på mjölkfritt margarin.

söndag 18 januari 2015

På mitt nattduksbord

Just nu läser bläddrar jag i den här boken om kvällarna innan jag ska somna, Linnea Johanssons senaste bok "Reept från sena kvällar i New York". Ni vet, den där svenska tjejen som är festfixare åt kändisar i New York? Jag har hennes första bok, den med förord från Carson i Fab Five. (Var tog förresten Fab Five vägen? De var ju jättebra. Jag älskar hur de i ett program frågar en långhårig kille hur han motiverar sin frisyr, varpå han svarar "jag är bara tacksam att jag överhuvudtaget har hår".)

Det var ett sidospår. Den här boken innehåller precis vad titeln utlovar - recept från sena kvällar. Det är drinkar, plockmat, nattamat och mat för hemmafester. Inget jätteavancerat, utan sådant som går hem. Känslan i bilderna är att de är tagna under just hennes egna hemmafester, och recepten blandas med roliga anekdoter från utfodring av hungriga modeller under fashionweek till hur hon blivit sågad av läsarna till People Magazine för att hon inte har kardemumma i sitt recept på svenska köttbullar. För annars är de ju inte svenska. Vilket påhåpp! För vem i hela friden häller kardemumma i sina köttbullar?

måndag 12 januari 2015

Det nya året

När det nya året skulle firas hade vi våra kära vänner Mary och Magnus på besök. Här sitter Magnus och myser över att befinna sig i händelsernas centrum. Olof fotar, Mary fotar och jag serverar brunellovin. Jag slår vad om att Bally stod under hans stol och tiggde mat.

Det var ju lite av en utmaning vad vi skulle äta, med olika allergier och amningsanpassningar, men vi fick ihop en meny trots allt. Till förrätt åt vi Marys jättegoda morotssoppa. De som inte åt mjölkfritt hade en klick getostkräm i mitten.

Huvudrätten fastnade visst inte på bild, men det var parmainlindad oxfilé med puré på potatis och palsternacka, med en svampsås. Vi körde havregrädde och havremjölk, så blev det mjölkfritt, och det vegetariska alternativet var en vegobiff. Till efterrätt gjorde Mary små marängbakelser, eller änglapajer som de heter på hennes blogg, som toppades med vispad soyagrädde och bär. Det är himla hyvens det där, när man kan lägga över matlagningen på gästerna. Mary åkte på att göra förrätten, delar av huvudrätten och efterrätten, medan vi matade Lily och tog hand om henne.

Kvällen avslutades med att vi skålade i champagne och gratistittade på grannarnas fyrverkerier. Morgonen efter tyckte Lily att det var jätteroligt att få känna på "jackan" som champagnen hade varit inklädd i.

Inte så politiskt korrekt som leksak måhända, men väldigt rolig.

Sedan blev det pappamys i soffan. Det händer inte ofta att hon sitter still, barnet, hon ålar mest omkring och vill stå upp. Men här har vi lyckats fånga det på bild!

Man ser ju var den frodiga hårväxten kommer ifrån.


Bally gillar inte nyårsfirande för fem öre, precis som de flesta hundar. Han tyckte det bästa var när det var över, och grannskapets smällare tagit slut. Nu dröjer det ett helt år till nästa gång. Han låter dock hälsa att han är mycket taggad inför 2015.

måndag 5 januari 2015

Teriyakimarinerade rostbiffsrullar

Idag är det trettondagsafton! Ska ni göra något festligt? Det var först idag när jag tittade i almanackan som jag kom ihåg att det var trettondagsafton idag, man blir lite dagvill när man inte går till jobbet varje dag längre. I eftermiddag ska vi fika med ett par vänner, sedan ska vi kolla på repriser av Historieätarna på SVT Play efter att Lily somnat runt kl 20. Det där med att åka bort på kvällarna eller ha bjudningar hemma kvällstid är fortfarande ganska uteslutet, men var sak har ju sin tid. Ifall det däremot är någon som ska ordna en liten bjudning ikväll och vill ha tips på plockmat, kommer det här: Teriyakimarinerade rostbiffsrullar!

De här små rullarna kan ätas både med tandpetare från bricka eller serverade på tallrik som en förrätt att ätas med bestick. Då kan rostbiffen med fördel marineras i teriyakisåsen, och istället för att göra rullar kan man arrangera rostbiffen på en förrättstallrik och klicka över lite färskost ihop med de övriga ingredienserna. Alternativt kan salladslöken och kaprisen röras samman med färskosten, variationsmöjligheterna är många. Prova gärna att rosta lite sesamfrön i en torr stekpanna och strössla över, för att förhöja de asiatiska smakerna ytterligare. Allra bäst rostbiff får man om man köper den i matbutikens charkdisk, och ber personalen att få hjälp med att skiva den riktigt tunt.

Teriyakimarinerade rostbiffsrullar, 15 st
15 skivor rostbiff, tunt skurna
1 pkt (ca 175 g) färskost med pepparrotssmak
ca 0,5 dl teriyakisås
1 msk kapris
4 salladslökar
----------
tandpetare

Bre varje rostbiffsskiva med lite färskost. Rulla ihop till små rullar, och stick en tandpetare i varje rulle. Ringla över teriyakisås och toppa med kapris och tunt skuren salladslök. För att få det att räcka till fler - dela gärna varje rulle på mitten. Folk tar ofta samma antal snittar ändå, oavsett storlek.

fredag 2 januari 2015

Fika på Gärdslösa Prästgård

Jag trodde jag hade koll på alla fikaställen på Öland, men vad fel jag hade - jag hade ju helt missat Gärdslösa Prästgård! Inte hade jag en aning om hur mysigt det var här, eller att man kunde både bo och fika härinne.

Vi var här en ruggig söndag i slutet av november, och det var riktigt skönt att komma in i värmen i prästgården bland tända ljus och dricka en kopp rykande varmt té.

Vi hade tur när vi kom hit och fick en guidad rundvandring av prästgården. Vi lärde oss en hel del; gården byggdes under sent 1700-tal, och det var här som skalden Erik Johan Stagnelius växte upp. Här bodde även prinsessan Kristina under den tiden då hon konfirmerades, och man kan bo i hennes rum om man väljer att bo över i prästgården.

Inne på toaletten har man under renoveringsarbetet hittat en gammal målning, som nu blivit inglasad och täcker en stor del av ena väggen.

De fyra pensionatsrummen är alla olika, men lika romantiskt inredda. Prästgården huserar även ett antikvariat med böcker, där man kan fynda all möjlig litteratur.



Sedan var det dags för fika! För 50 kr fick man ett fat med hembakta kakor och kaffe eller té. Mycket hyvens!

Hit kommer vi att åka fler gånger och söndagsfika! Det är öppet för fika alla söndagar året runt mellan kl 12.00-16.00, och sommartid är det öppet flera dagar i veckan. På prästgårdens hemsida kan man läsa mer.

torsdag 1 januari 2015

God fortsättning på 2015!

Med Lily i spetsen vill vi önska er en god fortsättning på det nya året! Hoppas att ni hade en trevlig kväll igår, och att 2015 blir året då era drömmar går i uppfyllelse.