söndag 31 maj 2015

Mors Dag - första gången för mig!

Idag firar vi Mors Dag här hemma. Lite senare kommer mamma och Günter på grillmiddag, och det gör även våra vänner från Tyskland som är här och hyr stuga och hälsar på i en vecka. Olof står och förbereder baconlindade kycklingspett, och jag har precis bläddrat igenom Leilas nya bok The fresh foodie som jag fick imorse i present. Den är så bra att den förtjänar ett eget inlägg framöver, den rekommenderas varmt!

Men största presenten är ju ändå att få vara mamma till Lily. Att få bli mamma är ingen självklarhet som man kan ta för givet, och därför är jag extra tacksam över att få fira mitt första år som mamma tillsammans med min lilla familj. Vår lilla dotter är utan tvekan det bästa och största som hänt oss. Trots att jag ibland vill slita mitt hår. ;-)

lördag 30 maj 2015

Espressoglass med vanilj

Kaffeglass, hörni! Min nya favorit! Inspirationen kommer från det grekiska frappékappet. Under det tidiga 2000-talet upptäckte jag under en resa till den grekiska ön Naxos hur gott det var med frappé, och tillbringade semesterveckan med att häcka i skuggan och dricka hinkvis av det kalla, söta kaffet med is och mjök i. När jag kom hem igen till Kalmars caféer var det inte en kotte som serverade iskaffe, så Olof och jag försökte istället mixa ihop vårt egna iskaffe som vi drack under somrarna. Ett år hade en av hamburgerkedjorna en kaffemilkshake på menyn som jag drack ohälsosamma mängder av, som dock försvann ur sortimentet lika snabbt som den kommit in. Sedan de stora kaffekedjorna gjorde sitt intåg i stan för ett par år sedan finns det numera iskaffe i vartannat gatuhörn, och det är inte längre något ovanligt att njuta av en kall kaffe när solen gassar. Men det finns något som är ännu godare, och det är hemmagjord espressoglass med vanilj. Eller parfait är kanske mer rätt att kalla det, men skit samma. Det smakar som en blandning av frappé, islatte och kaffemilkshake i ett, men lyckas ändå vara godare än alla tre anrättningarna tillsammans. Ät den som den är, eller lägg ner en kula eller två i en islatte eller milkshake. Av alla mina hemmagjorda glassar är det här min favorit just nu.

Espressoglass med vanilj, 4 portioner
3 äggulor
1,75 dl socker
3 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver (mald vaniljstång)
0,5 dl bryggt, avsvalnat espressokaffe

Vispa äggulor och socker pösigt för sig. Vispa grädden fluffig ihop med vaniljpulvret. Vispa ner det avsvalnade espressokaffet i äggsmeten, och rör sedan samman den med den vispade vaniljgrädden. Häll upp i frysbar form och låt stå i frysen i minst 5 timmar före servering.

fredag 29 maj 2015

Sovstund = kaffestund

God fredageftermiddag! Jag sitter och knappar så tyst jag bara kan på tangenterna för att inte väcka Lily. Dagvilan är viktig. Och jag vill dricka mitt kaffe. (Winwin för båda.) Vi är i fasen att gå över till att sova en gång om dagen, och då är det ju bra om den sovluren varar längre än en halvtimme. Häromdagen snubblade Olof i trappan med ett brak när Lily hade somnat, och min första tanke var "han väcker barnet!" istället för "hoppas att han inte slog sig". Hoppas att jag blir uppvaktad på Mors dag ändå. Hähä.

Ikväll blir det the one and only fredagspasta, och om andan faller på ska jag köpa några glada hortensior att plantera utanför ytterdörren. Påskliljorna jag satte i april har varit vissna och legat i horisontellt läge i en månad nu.

Nu ska jag smyga ut i köket och sanera matplatsen från ärter och ris som någon har kastat kring sig. Såvida inte Bally tagit hand om det redan, vill säga. Han är hjälpsam, på det sättet. Önskar er alla en trevlig fredag!

torsdag 28 maj 2015

Chorizolasagne med ricotta

Häpp! Här kommer en bild från när vi åt lasagne i kvällsolen i trädgården häromkvällen. Lily somnade för en gångs skull tidigt, och vi passade på att äta middag i lugn och ro. Lasagnen är en chorizolasagne med ricotta som smakade riktigt gott, det är alltid kul med lite nya grejer. Annars brukar jag ju mest göra min vanliga svennelasagne med köttfärssås. Inget ont om den dock, men den här lasagnen kommer jag att göra fler gånger! För att få till köttfärsröran här får man ta bort korvskinnet på några chorizokorvar och pressa ut köttet, och sedan fräsa det och göra en sås på det. Ricottaröran är istället för en ostsås, man bara rör ihop den. Eftersom det var lördag delade vi på en box vin också. HA! Skojar bara. Jag undrar just hur det hade sett ut? Vinet från Faustino (som är nytt på box) passade i alla fall jättebra till maten.

Chorizolasagne med ricotta, 5-6 portioner
Chorizoröra:
2 pkt råa chorizokorvar, totalt ca 450 g (går nog även bra med salsiccia)
1 gul lök (kan uteslutas)
2 burkar hela körsbärstomater (krossade funkar också fint)
0,75 dl rött vin
0,5 kruka färsk oregano
svartpeppar
salt
----------
lasagneplattor

Ricottaröra:
2 burkar ricotta (totalt 500 g)
1 pecorinoost, riven (ca 100 g)
1 mozarellaost, riven (125 g)
svartpeppar

Hacka löken. Snitta upp skinnet på chorizokorvarna och plocka bort det. Skär korvarna i små slantar, och fräs dem sedan ihop med löken. Häll på krossade tomater och rödvin, och krydda med oregano, peppar och lite salt. Dra ett snabbt varv med en stavmixer i röran för att få den lite mer lik en köttfärssås än en röra med hackade korvbitar, och låt den sedan puttra så länge som du orkar vänta, men gärna en halvtimme i alla fall.

Rör under tiden ihop ricottaröran i en bunke. Riv ner pecorino och mozzarella, men spara lite av den rivna osten vid sidan av till garnering. Peppra lite. Montera sedan ihop lasagnen. Börja med hälften av chorizoröran i botten på en form. Lägg på lasagneplattor, och bred över större delen av ricottaröran. Ta ett till lager med lasagneplattor, och häll över resterande chorizoröra. Klicka sedan över det som är kvar av ricottaröran, och avsluta med att strö över lite riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min.

måndag 25 maj 2015

Moster igen!

Igår eftermiddag tog mamma och jag tåget till Växjö för att hälsa på syrran, Vimal och deras lille bebiskille som kom för ungefär en vecka sedan. De har ju snart 3-åriga Rose sedan tidigare, och nu har det alltså kommit en liten lillebror, som ska få det indiska namnet Rahi. Han är så liten och söt, och jag har så svårt att tänka att Lily faktiskt också var sådär bebisliten för ett år sedan, men det var hon ju. Rahi kom dock inte fyra veckor för tidigt som Lily, utan bara två veckor innan utsatt datum. Vimals mamma har precis kommit hit från Indien, och det var på håret att hon hann ta sig hit, för ett dygn senare satte det igång.

Efter att den lilla familjen fått återgå till bestyren inne på sitt rum på BB gick mamma och jag ner på stan för en bit mat och fika medan vi väntade på att tåget skulle gå hem igen. Det kryllar ju varken av tåg eller folk på stan på söndagar, så det var inga problem för oss att få ett bord på uteserveringen till PM & Vänners café. Vi åt varsin varm surdegssmörgås med getost, och skålade i vitt vin för Rahi och hans lilla familj. Som i och för sig inte var närvarande, men det smakade väldigt gott ändå.

På PM & Vänner-cafét finns de flesta bakverken att köpa i både liten och stor storlek. I normala fall tycker jag att små bakverk är trams, men när man är mätt på getosttoast så sitter det rätt fint ändå med en liten macaron.

Och på tal om bakverk och fika, idag blir jag intervjuad i den trevliga fikabloggen Robbans bästa. Ni hittar inlägget här.

onsdag 20 maj 2015

Fiskpaket på grillen

Är ni redo för dagens bloggchock? Vi har grillat FISK. Ni som hängt med länge på bloggen vet att jag är, ähurm, lite dålig på att äta fisk. Låt mig vara ärlig och tala i klarspråk: Jag hatar fisk. Patetiskt men sant. En stackars försäljare från fiskbilen var för övrigt här förra veckan igen. De verkade hysa hopp om att jag hade ändrat mig sedan förra året då jag ärligt deklarerade för dem i dörröppningen att jag hatar fisk. Bally skällde och Lily ylade ikapp med hunden. Men folk kan ju ändra sig, vilket måste vara anledningen till att de vågade komma tillbaka, det högljudda mötet till trots.

Och nu ska vi inte överdriva här, men firren på bilden ovan var faktiskt inte helt oäven. Det kan ha att göra med att jag hällde obscena mängder brynt smör över den, men den var faktiskt ganska god. Anledningen till detta otippade intag av fisk var att det var dags för grillreportage för tidningarna jag skriver för, och jag kände att det började bli läge att grilla fisk efter fem grillreportage där fisken lyst med sin frånvaro. Folk kan ju tro att jag inte gillar fisk. Host host.

Grillad fisk i foliepaket, 2 portioner
1 fisk, ca 450-500 g (t ex regnbågslax, röding, abborre eller gös)
1 knippe dill
0,5 citron
2 tsk kapris
flingsalt
150 g brynt smör (se recept)
------------
potatis till servering

Om du köper en färdigrensad fisk i matbutikens fiskdisk behöver du inte rensa den själv. (Fisken på bilden är en regnbågslax.) Lägg fisken hel i ett stort foliepaket, och fyll den färdigsnittade fisken med grovhackad dill, citron skuren i halverade skivor, kapris, salt och ca 5 msk brynt smör. (Se recept intill på brynt smör) Kläm ihop foliepaketet (dock inte helt ihopklämt, röken ska fortfarande kunna hitta in och lämna lite smak) och grilla fiskpaketet under lock tills fisken är genomstekt. (Rekommenderad innertemperatur ca 58-60 grader.) Servera med potatis. Låt gärna resterande brynt smör få stå framme vid servering, så att man kan hälla på mer brynt smör på sin fiskportion. 

onsdag 13 maj 2015

Fitnessrisotto - eller pappas risotto från Uncle Ben

Igår lagade jag den här risotton. Lily hjälpte till genom att riva ut alla kastruller ur det nedre köksskåpet, samt svaja olycksbådande kring skåpsluckan.

Jag hade med den här risotton i ett matreportage för ett par månader sedan, och kallade den då för fitnessrisotto. Inte för att jag är särskilt fitness av mig nuförtiden, jag har till och med sagt upp mitt gymkort. Nej, namnet syftar främst på att den här risotton är förvånansvärt nyttig. Den innehåller bara massa bra grejer, och en hel del grönsaker. Min pappa brukade laga den under hela min uppväxt, så ni som hängt med länge på bloggen har säkert sett den tidigare i arkiven. Detta är för övrigt prima lunchlådemat att ha i frysen, som inte kräver några tillbehör i form av till exempel potatis eller pasta. Det är ingen krämig risotto som görs med runt risottoris och berikas med parmesan och annat, utan här använder man helt vanligt svennebanan-ris som får koka klart i de passerade tomaterna.

Fitnessrisotto (eller vad min far brukade kalla för Uncle Ben's risotto) 5 portioner
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
500 g passerade tomater
2 dl vatten
2 dl ris (helt vanligt matris)
3 tomater
1 grön paprika
en halv gurka
några stänk tabasco (kan uteslutas)
salt och peppar

Hacka löken och pressa vitlöken, fräs i lite olja i en gryta. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Häll i de passerade tomaterna, vattnet och riset. Låt småputtra under lock på svag värme i ca 25 min tills riset har svällt och är klart, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten vid behov. Hacka under tiden tomaterna, paprikan och gurkan. Rör ner grönsakerna i risotton och krydda med tabasco, salt och peppar. Låt stå på plattan i ca 5 minuter. Servera med sallad.

söndag 10 maj 2015

Öland Spirar

Igår åkte vi runt på vårfestivalen Öland Spirar här på ön. Det är en helg med öppna trädgårdar, konst, fika och andra trevligheter. Vi har ju Ölands Skördefest som äger rum varje år i månadsskiftet september/oktober, och Öland Spirar är dess våriga motsvarighet, samtidigt som det är startskottet för vår- och sommarsäsongen här på Öland.  Vi hade med oss kameran och hade glada i hågen tänkt ta massvis med fina bloggbilder, men det uppdagades vid första fototillfället att kamerans minneskort låg hemma, så ni får hålla till godo med ett fåtal mobilbilder av diskutabel kvalitet istället.

För min del är det öppna trädgårdar som gäller för hela slanten på Öland Spirar. Nu har jag ju ingen av oss några gröna fingrar, vår egen trädgård är så försummad att vi skäms inför grannarna för att vi aldrig har tid att klippa gräset. Men inspiration är ju alltid trevligt, och det får man i stora doser den här helgen på Öland. De flesta trädgårdsinnehavarna som håller öppet är rutinerade och ser dessutom till att ha något gott till försäljning. I ett växthus i en av de vackraste trädgårdarna på Bläsinge bygata på östra sidan Öland mumsade vi i oss varsin våffla.

Bläsinge och Norra Möckleby i närheten av Gårdby hörde också till de ställen där det var mest drag i år på Öland Spirar. Det känns verkligen som att den här vårfestivalen har vuxit rejält bara sedan förra året. Det hjälpte såklart också att solen sken från en klarblå himmel under gårdagen. I en trädgård spatserade lösa tuppar omkring, och i en annan såldes vackra akvareller och oljemålningar. Körsbärsträden stod i full blom, och även en del äppelträd hade börjat slå ut sina knoppar i vitt och rosa.

I Norra Möckleby besökte vi Suzanne Jansson med ateljén Farmors Spegel och hennes vackra trädgård som jag inte besökt på närmare 15 år. Under stora delar av min tonårstid var jag här väldigt ofta, då familjens son och jag tävlingsdansade tillsammans och umgicks och tränade var och varannan helg. Därför var det extra roligt för mig att komma hit och träffa Suzanne och hennes man igen, och se vad som hänt sen sist i både hus och trädgård.

En av brorssönerna kan numera titulera sig som konditor, och hade gjort de vackra tårtorna som skars upp till fikaförsäljningen. Jag minns när han bara var ett par år gammal. Det är inte klokt vad tiden går fort. Själv har jag inte åldrats en dag sedan dess. Ähurm.

Vi åkte också en sväng förbi vårt kära Portskjul i Björnhovda och spanade in vad som börjat gro i växthuset. När de öppnar upp igen kring juni/juli ska vi köpa grönsaker här varje vecka.

Öland Spirar pågår idag också, så bor ni i närheten och har några timmar till övers, åk över till Öland och besök några öppna trädgårdar! En annan vacker trädgård vi besökte var Ulla och Olof Tränks trädgård och konstnärsateljé i Dyestad nära Runsten, men vid det laget var Lily så trött att det inte var läge att gå runt och ta fler bilder. Bilder från förra årets besök finns dock här, och jag lovar att det är minst lika vackert i år.

tisdag 5 maj 2015

Månadens kokbok - Lisa på landet

Jag har alltid gillat Lisa Lemke. Dels för att hon verkar vara en trevlig tjej som är sig själv och ingen annan, och för att hennes kokböcker alltid är så snygga layoutmässigt. Den här kokboken är en hyllning till Skrea Backe där hon bor, och boken tar upp allt från hur man nackar en höna till hur man blandar goda drinkar och steker fläderplättar. Jag har inga planer på att nacka en höna inom det närmaste, men man vet ju aldrig. Kanske att jag känner mig manad en fredagkväll i november. Nä, nu ska jag faktiskt vara lite seriös här för en gångs skull. Även om jag inte kommer att nacka några hönor, och det kan tyckas brutalt att läsa om hur man går tillväga, så ska det ju göras på bästa möjliga sätt för hönan, och det är det som Lisa vill förmedla. Någon måste ju våga tala om hur man gör. Andra kapitel i boken behandlar ämnen som pizza, grillat, mat från köksträdgården och från havet.

Själv tycker jag att det är extra roligt att bläddra i den efterom jag känner igen mig lite, då vi var ett gäng matbloggare som träffades i Falkenberg för ett år sedan och besökta Lisas pizzeria Prostens Pizza. Vi var även på Ugglarps Grönt där hon hämtar sina grönsaker, och på Solhaga Stenugnsbageri där degen till pizzorna görs. Bilder från vårt besök på pizzerian en kväll i april hittar ni här. Boken kan köpas här.