söndag 28 juni 2015

Salt karamellmilkshake


Man blir aldrig för gammal för milkshake! Den här med salt kola kommer att bli sommarens favorit. Idag har det varit prima milkshakeväder här på Öland, solen har skinit och vi har varit på den lilla stranden nere i hamnen med Lily. Vi åt glass från Ölandschoklad. Lily åt sand. Jag vet inte om hon rekommenderar sanden, men jag kan i alla fall rekommendera smakerna rom/russin och stracciatella, ifall ni har vägarna förbi Öland.

Nu ska Olof bara jobba en vecka till, sedan har han semester. Det ska bli så trevligt att få vara tillsammans hela lilla familjen i flera veckor. Vi ska mest hålla oss här hemma, faktiskt. Det blir ett par små turer utåt landet, men inte så många. Öland är ju rätt bra faktiskt, och det finns ju en anledning till att folk åker hit på sommaren. Längre resor får vi ge oss iväg på när Lily blivit lite äldre och börjat tycka om att åka bil.

Salt karamellmilkshake, 2 stora glas
1 dl vispgrädde
0,75 dl karamelliserad mjölk
0,5 tsk flingsalt
1 dl mjölk
0,5 liter vaniljglass
----------
ev vispgrädde och bär till garnering

Ställ fram glassen och låt den mjukna något. Vispa grädden tills den börjar tjockna lite lätt, och vispa sedan i den karamelliserade mjölken och saltet. Vispa tills kolakrämen är helt utblandad med grädden och du fått en ganska tjock kolagrädde. Vispa i mjölken, och sedan glassen. Vispa slätt, och häll sedan upp i glas. Garnera ev. med vispad, spritsad grädde och säsongens bär. 

torsdag 18 juni 2015

Vino Nostrum och grillad flankstek

I lördags eftermiddag hade vi ett par vänner över på grillmiddag. Det här med att ordna middag kvällstid för gäster har numera bytts ut mot eftermiddagsumgänge, det är betydligt mer barnvänligt. Vi (okej då, Olof som vanligt...) grillade flankstek från gårdsbutiken i Bårby, stekte öländsk halloumi och gjorde potatisgratänger på grillen. Till maten drack vi ett riktigt gott chianti classico-vin från den nätbaserade vinbutiken Vino Nostrum.

Idén med Vino Nostrum är att samla ekologiska viner från olika vingårdar runtom i Italien, främst lite mindre vingårdar. Alla vinerna är noggrant utvalda, med höga krav och finfin kvalitet. Jag gillar idén, måste jag säga. Det är verkligen dags för de ekologiska vinerna att få komma fram, men än så länge har utbudet på den svenska marknaden varit ganska skralt. När man handlar via Vino Nostrum får man flaskorna direkt hem till dörren, med alla skatter och sådant inkluderat i priset. Det finns även små filmer om flera av vinerna på hemsidan. Vi spanade in filmen för vårt chiantivin innan vi drack det, och det var kul att höra om hur druvorna växt på Toscanas allra högsta kullar, och därmed haft det rätt så kallt om fötterna, och hur det har påverkat smaken. Det finns ganska mycket fakta att läsa om alla vinerna, och efter att ha surfat runt en stund på sidan och läst diverse vinpoesi är jag nu så sugen på att åka till Italien att jag skulle kunna sätta mig på ett flyg direkt.

Vi misstänkte att vinet skulle passa gott till en klassisk flankstek med chimichurri, och det passade perfekt! När vi gör chimichurri brukar vi ha i persilja, timjan, vitlök, olivolja och chili. Man kan ösa i efter smak och tycke, men för den som vill ha ett mer exakt recept finns det här.

Potatisgratänger på grillen är också en klassiker hemma hos oss, och om man serverar sådana ihop med ett kött med chimichurri behöver man ingen grillsås, den blir överflödig. Köttet smakar som allra godast om det får spela huvudrollen ändå. Men glöm inte att sprinkla lite flingsalt över det precis direkt efter att du skurit upp det, det gör en enorm skillnad.

Ifall ni vill prova att shoppa ekologiska viner från Vino Nostrum har jag fått en rabattkod på 20% att ge mina läsare. Koden varar till och med den 30/6, och är baraenkakatill20. Just det vinet som vi drack till den här grillmiddagen kostar 170 kr, och en liten film om det finns här.

Inlägg i samarbete med Vino Nostrum.

onsdag 17 juni 2015

Krönika om hur du blir en äkta grillmästare 2015

Bara två dagar kvar till midsommarafton! Vädret verkar bli klassiskt midsommarväder - småkallt med skurar. Men det hör ju nästan till. Ikväll ska Olof förbereda sill som jag i vanlig ordning inte tänker äta av, istället satsar jag som vanligt på hembakat bröd med god ost när de andra äter sill, och sparar plats till det som kommer från grillen några timmar senare. I krönikan till grillreportaget jag skrev i maj kan ni läsa om hur man blir en äkta grillmästare 2015:

Så här blir du en äkta grillmästare, 2015:
Trodde du att det bara var att grilla, äta och sen vara nöjd? Inte 2015. Glöm det. 

Lägg istället ribban högt genom att skapa förväntningar. Berätta för kollegorna redan på måndagen att du ämnar grilla i helgen, och att det kommer att bli episkt. Om någon av kollegorna är inbjuden till ditt grillevent hemma i trädgården på lördag kväll, kan det vara bra att bygga upp förväntningarna redan nu. Prata gärna om att du har en egen slaktarvän (släng dig med förnamn), berätta att köttet är lokalt och ekologiskt, och passa gärna på att snacka lite skit om färdigmarinerade flintastekar. Vill du ta det hela ett steg längre, ring gärna upp din slaktarvän på mobilen så att alla hör, och beställ lite bogbladstek. Passa samtidigt på att dissa TV-program som Grillmästarna och avfärda dess deltagare som glorifierade korvgrillare.

När förväntningarna är upptrissade och almanackan visar lördag, plocka fram köttet du ska grilla i god tid så att det precis hinner bli lagom rumstempererat. Om du vill hänga med lite extra i 2015 års trender grillar du även fisk, skaldjur och grönsaker som till exempel avokado och endiver. Öppna en grillöl, snöra på dig ett läderförkläde och kliv i ett par träskor. Tänd grillen och invänta den rätta glöden. Öppna eventuellt en grillöl till. Lägg kött och grönsaker på grillen, och plocka fram mobilen för att dokumentera ditt grillande. Lägg ut din grillbild på instagram och facebook, och glöm inte att hashtagga den med allsköns ord på temat grillat. Gör det både på svenska och engelska, för säkerhets skull. Sansa dig lite, stäng locket till grillen och ha koll på grilltermometern så att köttet uppnår rätt temperatur. 

När gästerna sitter till bords och de omsorgsfullt grillade råvarorna ligger på tallrikarna, berätta på inspirerat servitörmanér allt du vet om köttet och grönsakernas ursprung. Ta inte åt dig äran för potatisen eller grillsåsen, såvida det faktiskt inte är du som varit sås- eller potatisansvarig. Avfärda allt beröm och alla kommentarer om att du borde ansöka till Grillmästarna nästa år med spelad blygsamhet och ett halvhjärtat "äsch". När gästerna gått hem och du fryst in eventuella rester till en pyttipanna, kolla mobilen igen ifall du fått några fler gilla-markeringar på din grillbild. Sätt på datorn, och vänta tills familjen gått och lagt sig. Tugga i dig en ölkorv i smyg och sök till Grillmästarna 2016.

söndag 14 juni 2015

Bildbomb

Idag gör jag den klassiska föräldrargrejen - lägger upp en radda bilder på barnet här på bloggen bara för att jag tycker hon är söt. Inför Lilys ettårsdag fotade vi några bilder med förhoppningen att någon av dem skulle funka att ha med i tidningen på hennes födelsedag, och det fick bli den översta bilden. Det är annars lite svårt att få henne att sitta still framför kameran, hon vill helst ta tag i den.

Idag är det söndag, och vi har redan hunnit med att vara kulturella här på hemmaplan och besöka de två utställningarna som just nu går på Kalmar slott. Den ena är Pippi och lite till med Pippi Långstrump-illustrationer från Ingrid Vang Nyman, och den andra är en fotoutställning med kända bilder från National Geographic. Lily hängde med i selen.

Bally fick vara hemma. Tveksamt om han hade gillat att åka sele.


Nu ligger den här lilla damen i alla fall och sover middag, och vi ska äta lite grillat till lunch innan hon vaknar, är tanken. Igår var vi och köpte bogbladstek i gårdsbutiken i Bårby, som vi åt med potatisgratänger på grillen och chimichurri. Men mest av allt ser jag fram emot att få gå loss på resterna av tiramisun från gårdagens middag. Synd bara att jag måste dela med mig av den till Olof. 

fredag 12 juni 2015

Baconlindade lammfärsspett med getost och rosmarin

Nu är det officiellt sommar här på Öland! Det är soligt med varma vindar, och idag är det dessutom skolavslutning för barnen. När Lily och jag åkte till ICA i förmiddags för att handla jordgubbar körde vi förbi uppklädda små barn med kamerautrustade föräldrar. Tänk när det blir Lilys tur att stå i kyrkan och sjunga Den blomstertid nu kommer, vad jag kommer att sitta i bänkraden och gråta då. Hoho. Jag är väldigt lättrörd av mig, och sen jag fick barn har det om möjligt blivit ännu värre. Men jag har ju några år på mig att skärpa till mig.

Ikväll tror jag det är många som grillar för att fira att sommarlovet börjar. Här kommer ett grilltips; baconlindade lammfärsspett med rosmarin och getost, penslade med honung. Baconet håller ihop färsspettet och ger det samtidigt lite sälta. Perfekt ihop med den söta, påpenslade honungen. Det är nog de saftigaste spetten jag provat. Servera gärna med getoströra och potatis.

Baconlindade lammfärsspett med getost och rosmarin, 4 stora spett eller 6 lite mindre
1 röd lök
150 g getost
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad, färsk rosmarin
salt och peppar
2 pkt bacon
ca 3 msk flytande honung
----------
grillspett

Hacka rödlöken och riv getosten grovt på rivjärn. Blanda samman med lammfärsen. Pressa ner vitlök och rör ner hackad rosmarin. Salta och peppra. Forma färsmeten i 4 stora (eller 6 lite mindre) avlånga rullar, och trä ett spett genom varje rulle. Linda in varje spett i 2-3 baconskivor. Grilla spetten tills färsen är genomstekt. Pensla spetten med honung mot slutet av grillningen. Servera med getoströra och potatis, sallad eller grillade rotfrukter.

Getoströra med honung och rosmarin, blir ca 2 dl
150 g chèvre (getost)
1 dl crème fraiche
0,5 msk hackad, färsk rosmarin
1 msk flytande honung
salt och peppar

Kantskär chèvren och skär den sedan i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt crème fraiche, och mosa samman med en gaffel. Hacka ner rosmarin och rör ner honung. Smaka av med svartpeppar och lite salt.

torsdag 11 juni 2015

Ettårsfirande


Härinne på bloggen har det den senaste veckan ekat lika tomt som i mitt hemliga godisförråd. Det har varit en fullspäckad vecka, med en om möjligt ännu mer fullspäckad helg. Sen Lily kom har vi varit högst obokade, till skillnad från förr, men just denna helgen hände verkligen allt; fester, bröllop, student och examen.

Våra vänner från Tyskland var här i en vecka, och innan de åkte tillbaka hann de med att vara med på Lilys första födelsedag. Jag hade dagen till ära bakat jordgubbstårta och tänkte låta barnet få smaka något sött bakverk för första gången. Hon började med att ge tårtan en high five, slickade grädden av händerna, men spottade sedan ut det jag erbjöd på skeden. Och det var ju lika bra, för min del får hon gärna tycka det är äckligt med tårta några år till.

En av presenterna som Lily fick var en lära gå-vagn, och den tultade hon runt med i trädgården efter födelsedagsfikat.

Det öländska vädret visade sig från sin allra bästa sida, och vi satt på en filt och tittade på medan hundarna busade i trädgården.

Sedan bar det av mot Ramnäs, som ligger ganska långt bort från våra trakter, i närheten av Västerås. Våra kära vänner Mary och Magnus hade bjudit in till bröllopsfirande i dagarna tre, och vi stuvade in oss i bilen och körde uppåt landet. Precis som i amerikanska filmer anordnade de en rehearsal dinner kvällen innan på herrgården där bröllopet hölls, där gästerna fick lära känna varandra och bli utfodrade innan den stora dagen. Tyvärr var vi tvungna att åka hem på förmiddagen på bröllopsdagen och kunde inte vara med på själva vigseln. Olofs bror tog studenten samma dag, och aldrig har jag velat vara på två ställen samtidigt så mycket som den helgen. Men vi är ändå glada att de anordnade middagen kvällen innan, så att vi kunde vara med lite grann. 

Efter en lång bilfärd på över fyra timmar ner till Mariannelund med en skrikande Lily var det skönt att få komma ur bilen en gång för alla. Lily har aldrig gillat att åka varken bil eller vagn, så det var lite av en pärs.

Anette hade ordnat en jättefin buffé till studentfirandet. Lily var dock mest intresserad av hennes halsband. Allt som går att slita i är roligt.

Det här var bara en av alla tårtor hon hade gjort, jag tror att det var tre eller fyra olika. Självklart åt jag en rejäl bit av allihop. Man har ju ett rykte att leva upp till. Hähä.

Ni får hålla utkik på Marys blogg framöver för bilder från festen. Miljön och festlokalen som var en gammal lada var helt fantastisk, och allt annat också. Just nu är de på väg mot San Fransisco och Highway One för bröllopsresa, och jag hoppas att de kommer att få det alldeles underbart på sin resa.

onsdag 3 juni 2015

Potatisar på grillen

Här kommer ett tips på hur ni kan festa till den sedvanliga potatisen när ni grillar:

Koka potatisen färdig. Häll av vattnet, och platta till varje potatis med t ex en stekspade. Lägg potatisarna i ett foliepaket och ringla över olivolja. Strö över färsk timjan och flingsalt, och vik upp kanterna på foliepaketet. Låt det ligga på grillen på indirekt värme (där paketet inte har kol under sig) i ca 5-10 min, så att potatisen hinner ta åt sig av smakerna.

Ibland kan det vara lika svårt att få tag i färskpotatis. Ett bra substitut är mandelpotatis eller delikatesspotatis, som brukar finnas i matbutikerna året runt.