lördag 29 augusti 2015

Asiatisk färs i salladsblad

God helg på er! Här kände jag mig kreativ och nyskapande och skulle lägga upp ett recept på asiatisk färs i salladsblad, men så började det kännas bekant och som något jag gjort förut. Lite som när man inser att man faktiskt redan har ätit glass två gånger på en dag när kvällen kommer och det är dags att sleva upp en tredje portion och sätta sig i soffan och titta på Netflix. Efter en snabb koll i arkiven visade det sig att jag lagade nästan exakt den här maträtten och bloggade om den för fem år sedan. Men på samma sätt som att fem går fort, är det också en väldigt lång tid. (Dagens filosofiska konstaterande.) Och att återupptäcka en maträtt efter fem års tid är ju ändå roligare än att äta den fem gånger i månaden.

Receptet finns här, men i stora drag är det bara att fräsa sig lite nötfärs (fläskfärs funkar också fint), stänka i lite fisksås och japansk soya, hacka ner lite chili och vitlök, och pressa ner en lime och ha i någon tesked socker. Så kan man servera det sedan i salladsblad från isbergssallad och strö över lite hackad salladslök, mynta och koriander, så ser det piffigt ut. Ris och sötsur sås är också trevligt till. 

fredag 21 augusti 2015

Soliga sensommardagar

Än så länge är dagarna varma, även om morgnarna nu börjat bli lite kyliga. Både Olof och jag försöker ta tillvara på sommardagarna vi har föräldralediga tillsammans med Lily, och göra roliga små utflykter med henne. Häromdagen var vi på sommarstugan tillsammans med syrran och hennes två små barn.

Bally höll utsikt efter korna i hagen och nedfallande matrester från bordet. Den enda utdelningen som bjöds var dock turistande båtfolk som badade nakna strax utanför vår trädgård. Man får vara tacksam för den underhållning som bjuds, helt enkelt.

Lily gillar att vara på stranden, och kan sitta och plaska länge i vattenbrynet. Själv ser jag fram emot när hon slutar äta sand och dricka sjövatten. Vi har ju ofta matsäck med mellanmål med oss, ändå.

Hemma på kvällarna är det fortfarande skördesallad som gäller. Häromkvällen blev det mangold, kålrabbi, späda små morötter, hyvlad gul zucchini, basilikablad och torrostade valnötter.

Och så ett fat vid sidan av med mogna tomater från Portskjulet i Björnhovda, tillsammans med buffelmozzarella. Jag brukar göra en dressing av olivolja, honung, vit balsamvinäger och salt och peppar och hälla på uppskurna tomater, men nu när de är så goda i sig själva är det nästan synd, så nu blir det bara en skvätt olivolja, salt och peppar istället.

Och nu är det fredag! Det fina vädret ska hålla i sig, och vi ser fram emot en helg med sol, små utflykter och god mat. Och kanske något glas rosévin, det är ju trots allt fortfarande sommar. Häpp!

måndag 17 augusti 2015

Skördesallad

Här har det rådit bloggtorka minsann! Nuförtiden brukar jag skylla på oväntade blöjbyten av dramatisk art när jag är sen någonstans, men det funkar ju inte hur länge som helst. Jag har i alla fall börjat jobba igen, om jag nu skulle kunna skylla på det. Förra veckan var första veckan på jobbet efter att ha varit borta i nästan 15 månader. Fast det blir en mjukstart, jag kommer bara att jobba tre dagar i veckan fram till Lily skolas in på dagis i januari. De tre dagarna är Olof hemma med Lily, och så är jag hemma med henne två dagar i veckan när han jobbar. Det känns som ett bra upplägg, att få tiden både hemma och på jobbet. Då uppskattar man tiden hemma mer, samtidigt som det är trevligt att gå till jobbet och träffa kollegorna, äta lunch i lugn och ro och kissa i fred.

I sommar har vi varit hemma i nästan fem veckor tillsammans, och många av de dagarna har vi ätit vad vi börjat kalla för "skördesallad" till lunch. Vi har åkt bort till Portskjulet i Björnhovda här hemma på Öland och köpt med oss det de har haft för dagen, och sedan toppat med mättande saker som mozzarella, halloumi, fetaost eller några skivor chark. I början av sommaren var det mest sallad, potatis och basilika, det är egentligen nu som det finns som allra mest; små späda morötter, tomater som fortfarande är så varma att påsen de ligger i blir immig, kålrabbi, betor, mangold, portlak, gul zucchini och annat gott. Salladen på bilden är fotad för ett par veckor sedan innan mycket av det andra hunnit mogna, men smakade underbart ändå. Det var sallad, rödbeta, potatis, kålrabbi, getost, valnötter och solrosfrön. Det som ser ut som dill är fänkål, och krasseblommorna går bra att äta. Jag ämnar plantera massvis med krasse nästa år, det är ju perfekt att garnera mat med! Pelargoner i all ära, men krassen har man ju lite användning av!

onsdag 5 augusti 2015

Stora Rör på Öland

Där avståndet är som allra kortast mellan Öland och fastlandet ligger den lilla byn Stora Rör. När jag var liten brukade vi segla dit och köpa glass och några bitar godis, som man fick med sig i en liten papperspåse med färgglada cirklar på. Kommer ni ihåg de påsarna? Numera åker man hit för de goda bullarnas skull.

Mormors café och Stenugnsbageri serveras de godaste kardemummabullar jag ätit. De bakar nya bullar på löpande band eftersom de är så populära, så ofta har man turen att få en varm bulle med knäckiga bitar runt omkring. Kanelbullarna är också riktigt goda, men kardemummabullarna är strået vassare. Jag tror att hemligheten har med mycket smör att göra. Olof och jag brukar äta två var när vi är där. Riktigt finkaffe har de också.


De erbjuder även smörgåsar, och har ett intilligande litet juicemagasin med viss hipsterfaktor.

Ett par hundra meter uppåt i byn ligger en nyöppnad lanthandel i gammal stil.


De säljer praliner, oljor, marmelader och annat gott...

...men det bästa av allt är att de har tryffelpecorino! De samarbetar med en gård i Italien där osten kommer ifrån. Och så har de lokalt kött från de bästa producenterna i trakten här hemma, samt en del charkuterier från Italien.


De kör konceptet hela vägen, och stoppar ner varorna i papperspåsar i gammal stil. Då är det extra roligt att handla! Så om ni är ute på Öland och söndagsåker, missa inte Stora Rör. Bullarna är väl värda ett besök i den här blåsiga lilla byn. Det finns även en restaurang som heter Stora Rörs Hamncafé ifall man är hungrig på något matigare. Där har vi aldrig ätit, men jag har hört att maten ska vara bra. Om inte annat kan man ju alltid flanera omkring och hoppas på att få se någon ur familjen Skarsgård, då de har sommarstuga här. Än så länge har jag dock missat dem...

söndag 2 augusti 2015

Melonsallad med fetaost, parma och mynta

Den här maträtten hade jag tänkt lägga ut en varm och solig dag och tipsa om att det är en perfekt lunch på stekheta sommardagar. Nu har det ju inte varit så många sådana i år, men man kan ju faktiskt äta melon med fetaost, parma och mynta ändå, oavsett hur bra eller dåligt vädret är. Det är bara att skära en vattenmelon i bitar, smula över fetaost, toppa med myntablad och parmaskinka, och ösa på rejält med svartpeppar, lite salt och en god olivolja, så är det klart. Ett skiva surdegsbröd kan också vara gott till.

Och hörni, till något helt annat - nu ska jag faktiskt använda bloggen i tävlingssyfte här, det har jag inte gjort på över fem år, men den här gången är det verkligen värt det. Ni vet Loopia, de som har webbhotell och domännamn och sådant? Jag har ju mitt domännamn www.baraenkakatill.se via dem, och nu fyller de 15 år, vilket de firar med en tävling där man kan vinna en flådig MacBook air värd nästan 20 000 kr. Och en sådan vill jag verkigen ha, för min dator här hemma är katastrofal, stänger av sig i tid och otid, hänger sig och ger mig gråa hår i förtid. (Eller så är det bara dags att bli gråhårig, jag vet inte.) För att vinna ska man skriva en reklamtext åt dem, och eftersom de har webhotell och finfin service är mitt bidrag följande: "Loopia - webbhotellet med femstjärnig roomservice".