tisdag 29 september 2015

Sommarkorv året runt

Körrv! De senaste veckorna har vi ätit den här snabba maträtten flera gånger. Receptet är plagierat från Arla, dock med vissa självklara förbättringar som till exempel en ökning av mängden GRÄDDE. Receptet finns i sjuttioelva olika tappningar på nätet, och frågan är väl vem som egentligen kan åberopa rätten till originalet. Men det kvittar. Enligt Olof är det här den ultimata "gubbrätten". Den har allt som gubbar gillar; pepparrot, dill, lök, korv och grädde. Och så innehåller den tomater också, vilket är grönsaker, men de får slinka med lite obemärkt. Gubbarna får i sig tomaterna ändå. Han säger att han ska laga den här rätten till sin pappa nästa gång det ses, och hävdar att män i alla åldrar gillar rätten. Själv tycker jag också den är väldigt god, även om jag inte har hår på bröstet och illaluktande strumpor. Till och med vårt kräsna lilla barn tycker om den.

Sommarkorv, 4 personer
400-500 g falukorv
1 gul lök
2 tomater
3-4 dl grädde
1 knippe dill
2 msk riven, färsk pepparrot

Skiva falukorven och löken, och stek tillsammans. Tillsätt resten, och låt det koka ihop i ett par minuter innan du serverar det ihop med potatis och ev. senap. Färdigt! Så himla hyvens.

Och så en behind the scenes. Olof fotar mat medan jag försöker hindra Lily att slå ihjäl sig i stentrappan. Alltid en utmaning. 

lördag 26 september 2015

Jag pratar pumpor i web-TV!

Gott folk! Nu kan ni som vill se mitt inslag från Barometerns web-TV under invigningen av Ölands Skördefest som ägde rum i torsdags kväll. Vi pratar om pumpor, lök och skördefesten, som pågår för fullt här på Öland nu i helgen. Idag lördag är den största besökardagen av alla. Det går inte att klicka på bilderna här ovan, utan ni får istället klicka på den här länken, så kommer ni direkt till inslaget där jag är med.

Vi håller på och förbereder födelsedagsmiddag här hemma eftersom mammas man Günter fyller jämnt imorgon, men en liten stund hoppas jag att vi hinner åka iväg på skördefesten idag. Då blir det nog en tur till mysiga Bläsinge bygata, där man kan köpa snittblommor från trädgårdar och grönsaker i små stånd längs med vägen. Just nu ska jag dock ägna mig åt förrättssoppan, och försöka att inte bränna vid pinjenötterna som ska rostas. Det är en bedrift i sig.

onsdag 23 september 2015

Ölands Skördefest - årets tips

Ni har sett den här bilden förr, men vi kör den igen, bara för att den är så fin. Här fick Olof till det, alltså. Men han kan inte ta all cred själv, faktiskt; han hade hjälp av Ing-Marie på Portskjulet i Björnhovda där bilden är tagen, som plockat ihop den fina lådan, och solen som behagade vara samarbetsvillig för en gångs skull och lysa med dagens sista strålar en vacker kväll i början av hösten. Vi har bilden som förstoring hemma i vardagsrummet. Ifall någon är intresserad av ett exemplar så har vi för övrigt två sådana tavlor, vi bytte storlek efter ett tag, och den andra har hamnat i ett förråd i källaren, snajsigt inramad och allt. I så fall är det bara att maila på h.sjogren@gmail.com.

Men det var ju inte att försöka kränga en extratavla som samlar damm i källaren som var avsikten med det här inlägget, utan att tipsa om mina bästa matrelaterade ställen inför Ölands Skördefest som invigs imorgon kväll på hamnplanen i Färjestaden. Och då kommer jag för övrigt att vara på plats och gästa Barometerns web-TV-sändning! Så stay tuned. Nedan kan ni läsa tipsarkrönikan jag hade i Barometern i måndags:

Är det någon helg på året som jag verkligen inte vill resa bort är det under Ölands skördefest. Det är en helg då alla ölänningar sträcker på sig lite extra, och invasionen av folk är ett faktum. Den som har besökt Eriksöre bygata under skördefesten vet vad jag menar. En del är här för att titta på konst, andra för att fynda på loppisar, men de allra flesta tror jag ändå är här för att göra det allra bästa – att äta. Just i Eriksöre är det enklaste att äta något i farten; rykande kroppkakor slevas upp på löpande band inne i en lada, och varma langos säljs från en lucka i en vagn.

Den som hellre vill sitta ner i restaurang- och cafémiljö kan styra kosan mot StrandNära i Stora Frö, som i våras fick ta emot ett välförtjänt White Guide-pris som Årets Hållbara Café. Under skördehelgen serverar de sin prisbelönta pumpasoppa och sin öländska lufsa, en rätt som bäst kan beskrivas som ett möte mellan råraka och äggakaka. Kanelbullarna bakas på ölandsvete från Isgärde, och oavsett om du väljer att fika eller äta något mer mättande känns det bra att veta att allting är gjort på ekologiska ingredienser. 

Jag råkar veta att StrandNära hämtar sina örter och bär från Portskjulet i Björnhovda, och det lilla guldkornet är ett av mina stående Ölandstips. Portskjulet har öppet varje dag, och de nyskördade grödorna fylls på efter hand under dagen. Tomaterna kommer i olika färger och former, och är så nyplockade att plastpåsen de ligger i blir immig. Basilikabladen är större än eklöv och har en smak så intensiv att den påminner om lakrits. Ur emaljerade byttor och rustika trälådor kan du plocka ihop de flesta ingredienser du behöver för en riktig skördemiddag; späda små morötter, gul zucchini, mangold, grönkål, potatis, lök, bönor, hallon… Listan kan göras lång. 

På invigningen av årets skördefest kommer ni med största säkerhet att kunna hitta mig i Färjestadens hamn, ätandes den italienskinspirerade glassen från ÖlandsChoklad. Färjestaden med den restaurangtäta hamnplanen som sitt nya centrum har under senare år levt upp och blivit riktigt happening. Det trodde man väl aldrig, när man på truligt tonårsvis deklarerade att "Jag ska flytta så långt härifrån det bara GÅR." Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Färjestaden är toppen, och Öland är fantastiskt. 

måndag 21 september 2015

En skördefestkrönika

Här kommer lördagens krönika om Ölands Skördefest som äger rum nu till helgen. Recepten på uppslaget finns inte på bloggen än, men de kommer upp efter hand. (För att prata klarspråk ligger bilderna på en extern hårddisk som jag i ren förvirring glömt på kontoret.) Men eftersom skördefesten invigs redan på torsdag kan det ju vara hett med lite tips. Fler tips kommer i veckan, men vi börjar med krönikan här:

Den som fortfarande tror att Ölands mest besökta helg äger rum under midsommarhelgen har inte hängt med i utvecklingen. De senaste åren har höstens skördefest tagit över vandringspokalen som Årets Helg på ön. Dock i en betydligt lugnare bemärkelse; de partysugna ungdomarna i Borgholm har fått lämna över campingstugorna till sina föräldrars generation som är där snarare för att köpa hem pumpor och titta på konst än att slå klackarna i taket på hotell Strand och tävla i vem som kan dricka flest öl på en camping i Köpingsvik. På hösten tävlas det istället i vem som kan odla störst pumpa. De sena kvällarna är dock desamma – Skördefestens inofficiella startskott är alltid konstnatten, då öns konstnärer ställer ut sina alster och signalerar att de är värda ett besök genom att placera en halmbal och en pumpa framför byggnaden de huserar i. De som saknar konstnärlig begåvning rensar istället sina lador på skräp och arrangerar loppisar av varierande kvalitet. Konstnärligt eller inte - i vilket fall så är det kreativt, och hela Öland deltar och lever upp.

Själv har jag mina egna favoritställen under Skördefesten som jag samlat på mig under åren, och Capellagården räknar jag som ett av dem. Under konstnatten tänder de hundratals marschaller, och man kan beskåda internatelevernas konsthantverk samtidigt som man värmer upp sig med rykande, välkryddad äppelmust. Längre ner på södra Öland i den lilla byn Ventlinge återfinns under skördehelgen den mest otippade, men kanske också rentav bästa, konstinstallationen; humoristiska fågelskulpturer utplacerade i en hög och svajande majslabyrint, en konstform som brukar uppskattas av både barn och vuxna. Den ort på ön som tar skördefesten på störst allvar är dock utan tvekan Eriksöre. Den vanligtvis ekande folktomma gatan fylls så här års med langos, kroppkakor, pumpor och konsthantverk, samt ett myller av människor som skulle kunna få La Rambla i Barcelona att se öde ut. 

Så boka in Ölands Skördefest i almanackan, rensa ut allt bråte ur bilens bagage och gör plats för nyskördade grönsaker, loppisfynd och pumpor, Stoppa ner en varm tröja också. Men ta för Guds skull inte med dig någon matsäck, utan njut istället på plats av allt gott som Öland har att erbjuda. Just nu smakar Öland som allra bäst.

tisdag 15 september 2015

Solmarka Gård

Just nu faller regnet utanför fönsterrutan, och hösten är officiellt här. När jag gick igenom mappen med sommarbilder hittade jag de här bilderna från när vi var och fikade på Solmarka Gård i augusti.

Solmarka Gård ligger i närheten av Vassmolösa, och jag brukar köpa deras ekologiska ägg i min lokala matbutik. De levererar dessutom ekologiska grönsaker till ett par restauranger jag brukar äta på, bland annat StrandNära i Stora Frö, så ett besök på deras lantcafé var något vi planerat länge. Lily hittade en kompis som hon bjöd på kex.

Det var ganska svårt att hitta dit, men vi lyckades till slut, efter att ha skumpat runt på grusvägar med en Lily som hade härsknat någonstans redan mellan Kalmar och Vassmolösa. När hon fick träffa den svarta hunden var dock all ilska som bortblåst, och hon satt och sa "voff voff" som hon brukar när hon får se en hund. Är hundarna små ropar hon glatt "katt"! Tur att hundarna inte förstår och blir förolämpade.

Här stod det från början en pittoresk trave med disk som jag tänkt fota. Det hela skulle andas lantlig idyll, hade jag tänkt, men en lantlig och idyllisk kille plockade bort disken innan jag hann trycka av. Och jag kände inte riktigt att jag kunde be honom låta disken stå kvar bara för att jag skulle fota den. Han hade med allra största säkerhet tittat på mig med samma blick jag fick av den svartklädda kvinnan på den grekiska ön Naxos när jag ville ha en tom vinflaska från hennes restaurang med mig hem. Till mitt försvar hade den en stor sol med snirkliga strålar på etiketten, och för en 15-åring tjej var en sådan flaska med ett nerstucket stearinljus i den perfekta inredningsdetaljen. Det skulle nog se ganska trevligt ut även nu, när jag tänker efter. Får gå igenom återvinningsskåpet därhemma ikväll och se om jag hittar en tom flaska rödtjut med kreativ etikett.

De hade en pittoresk skylt också. Disk är ju inte allt.

En av sommarens finaste bilder.


Klätterbenet upp, som vanligt. ALLT ska klättras på just nu.


Svensk sommar när den är som allra finast, eller var säger ni? Men nu är det höst, och det är inte fy skam det heller. 

måndag 7 september 2015

Kladdkaka - grundrecept

Häromdagen kom jag över några färska jordgubbar, vilket så här års kändes lika mycket som ett kap som när man hittar den där jackan man vill ha på 70% rea. Vilket sällan händer, men ändå. (Ifall någon frågar var jackan i alla fall på 70% rea.) Jag bestämde mig för att göra kladdkaka med lavendelglass, en match made in heaven enligt mig själv. Men jag måste alltid leta bland alla mina blogginlägg när jag ska göra kladdkaka. Visst har jag gjort kladdkakor genom åren, men de har alltid varit pimpade med dulce de leche, pepparkakskryddor eller något annat. Men ibland vill man ju bara ha en vanlig, hederlig kladdkaka, och receptet på det har ni här. Vill ni sedan pimpa den med pepparkakskryddor eller lakritspulver eller något annat är det självklart fritt fram. Lavendelglassen hittas här.

Kladdkaka - grundrecept, ca 8 portioner
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
100 g 70% choklad (om du vill ha en chokladigare kladdkaka, annars kan chokladen utan problem uteslutas)

Smält smöret. Rör ihop ägg och socker, det behövs inte vispas. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem också. Häll i smöret och rör till en jämn smet. Hacka chokladen (om du väljer att ha i den) och rör i den också. Häll upp i en smord form med avtagbara kanter och ställ in den i mitten av ugnen på 175C i ca 15-20 min, den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kladdkaka.

lördag 5 september 2015

En sommarkrönika i september

Eftersom jag inte har lagt upp sommarbilagans receptreportage än är det lika bra att jag gör det nu, för annars kommer ni att tycka att det känns som ett hån att läsa om jordgubbar och sangria i ett kolsvart november. Hösten är verkligen på intåg. I trädgården är plommonen och äpplena mogna, och ett lager av brandgula löv täcker redan gräsmattan. Tänk att det redan är september. Nog med höstfilosoferande. Här kommer krönikan:

På sommaren flyttar vi ut våra kök och umgås kring grillen. Vi har semester, solen skiner och vi vill träffa alla vänner och släktingar som vi inte hunnit träffa på hela året. Eller så regnar det, vi vill inte träffa dem alls och det finns en anledning till att man inte setts på hela året. I vilket fall måste man ändå äta mat. Helst lättlagad och fräsch sådan, och på kvällarna gärna lite festlig. Det är inte säkert att faster Brittas man blir trevligare bara för att maten är god, men chanserna ökar markant. 

Oavsett om du planerar att bjuda in till en större fest eller till en liten sammankomst i trädgården för de närmsta vännerna underlättar det med mat som går att förbereda. En välkomstdrink som står färdig i kylen bredvid salladsskålen, en färdigmarinerad köttbit och en dessert i frysen gör att att du får mer tid över till att vara gäst på din egen fest. Alltför ofta får festens värd eller värdinna känna sig som obetald serveringspersonal, men när det kommer till kritan så är det ju din fest. Om det är någon som förtjänar att ha roligt så är det ju faktiskt du. Så ta det lugnt. Förbered så mycket du hinner innan gästerna kommer, och blanda hemlagat med färdigköpt. Det blir inte mindre trevligt bara för att potatisgratängen råkar komma från en påse ur kyldisken på ICA. Förmodligen lär ingen märka det heller, så länge du ler mystiskt och hänvisar till en rar, bortgången släkting när någon ber om receptet. 

Försök att inte tänka på disken, den kommer att finnas kvar imorgon också. Nej, häll istället upp ett glas rosévin till, bjud dig själv på en extra portion efterrätt och luta dig tillbaka i stolen och njut av stunden. Ljumma, svenska sommarkvällar i goda vänners lag är de kvällar man tänker tillbaka på när det regnar i sidled i november. Så ta tillvara på de där sommarkvällarna tillsammans med släkt och vänner. Oavsett om du bjudit in dem eller ej. 

onsdag 2 september 2015

Lyxdag på de öländska vägarna

Förra helgen hade vi det precis så här trevligt! Lily hade barnvakt några timmar, och vi smorde kråset på restaurang och fräste runt i Porsche-cab. Jag var så tacksam över dagen att jag var helt till mig. Det är min underbara jobbarkompis Marija som sagt länge att hon vill komma och ha Lily några timmar så att vi kan åka iväg och göra något trevligt, och när dagen kommit för det dök hon upp i sin fina sommarbil, tog över barnet och gav oss bilen några timmar. Marija är världens bästa. När vi flyttade till hus en sommardag i 30 graders värme tog hon en semesterdag för att hjälpa oss med flytten. Bättre vänner får man leta efter.

Vi fräste runt på de öländska bygatorna och längs med havet, och passade på att äta lunch på Gammalsbygården. De har bytt ägare, och vi var nyfikna på om det fortfarande var lika bra.

Och det var det! Jag älskar när jag slipper bli besviken. Maten var lika god som förr, och de nya ägarna gav ett jättetrevligt intryck.

Jag har ju bloggat om Gammalsbygården förr, både en och två gånger ser jag när jag bläddrar i arkiven. För er som inte lusläst bloggen de senaste åren (vet hut!) är det här ett gammalt, vackert gästgiveri med blommiga tapeter, en prunkande trädgård och husmanskost på gammalsvenska tallrikar. Det ligger precis vid vattnet på Ölands sydöstra sida, väldigt nära Gräsgårds fiskehamn.



Olof gick loss på fisk, och jag åt fläskfilé med världens godaste svampsås. Den hann dock inte fastna på bild, jag var så hungrig och exalterad över att få äta varm lunch att jag kastade mig över tallriken.

När vädret inte bjuder till soligt utefika har vi suttit härinne ett par gånger och druckit kaffe efter maten och ätit kaka.

Den här gången bar vi bort ett par stolar så att vi kunde sitta med utsikt mot havet, och dricka kaffe och äta rabarberpaj med knaprigt smultäcke och iskall vaniljsås.

Efter att ha ätit oss mer mätta än vad som rekommenderas monterade vi oss ner i porschecaben och åkte ett varv ner till Gräsgårds pittoreska fiskehamn.

Sedan körde vi hem igen, till en glad liten Lily som, enligt utsago, skött sig fint under eftermiddagen. Tänk vilken lyx att få solsken, barnvakt, porsche-cab och god mat på en och samma eftermiddag! Sådana här dagar ger en energi länge framöver. Även om man gärna fyller på med några koppar espresso mellan varven.