söndag 25 oktober 2015

Det otippade trädgårdsintresset

I år har jag blivit trädgårdsintresserad, till min egen (och alla andras) förvåning. Jag som adrig har vattnat mina stackars slokande pelargoner och som alltid tyckt att trädgårdsgöra varit hur trist som helst, har i år engagerat mig mer per vecka än per år jämfört med tidigare. Men det blir väl så när man har barn som helst sover sin middagslur hemma i huset, då blir man ju hemma själv den stunden, och sätter man igång så fort barnet somnat så hinner man ju med en hel del. Jag kan för övrigt skriva under på det där påståendet att man blivit mer effektiv sedan man fått barn.

Det nyväckta trädgårdsintresset har gjort att vi rengjort gången med marktegel som leder fram till huset som varit ganska försummad, och efter att ha kört med grannens högtryckstvätt på plattorna visade de sig att de till och med hade olika färg. Det har planterats hortensior, flyttats växter, det har grävts kryddland och skrotats andra land, det har röjts, klippts och grävts fram ölandssten. När man ligger på knä och rensar ogräs mellan stenplattorna har man väl knappast roligt, men resultatet är ju fantastiskt! Jag har till och med börjat tycka om att binda buketter, vilket har gjort att jag planterat bukettvänliga blommor i trädgården. I det avseendet finns det ju inget som slår hortensia, därför är jag smått besatt av hortensior numera.

Alltså jag hör ju själv hur det här låter. Hör ni hur vuxenpoängen tickar när ni läser det här? Nästa grej blir väl att jag börjar ta med mig inneskor när jag är bortbjuden, Men först ska jag vattna vår försummade palmträdsväxt Olof Palme. Han är den fjärde i ordningen, men har efter i sommar ändå ganska ljusa framtidsutsikter.

onsdag 21 oktober 2015

Pasta med fläskfilé i rosmarinsås

För ett tag sedan åt vi den här supersmarriga pastan med fläskfilé och rosmarin, och jag tänkte passa på att titta in lite snabbt här och tipsa om den inför veckoslutet. Receptet har jag hittat hos Lina med bloggen Dining and Cooking, och eftersom hon har beskrivit så bra hur man går tillväga, gör jag det enkelt för mig och länkar till receptet som ni hittar här. Men i stora drag går receptet ut på trevligheter som fläskfilé, grädde, balsamvinäger, smör (tjoho!), vitlök, rucola, små tomater och rosmarin. Låter ganska trevligt, eller vad säger ni?

måndag 19 oktober 2015

Lily på slottet

Nu är det ju ändå ett tag sedan jag i sann föräldraranda publicerade en bildorgie på Lily här på bloggen. Det måste ha varit i våras, i alla fall. Sedan dess har hon blivit snabbare, större och fått ännu lockigare hår. Här kommer några bilder från när vi var på slottet förra helgen tillsammans med våra vänner Mary och Magnus, och det är Mary (med bloggen Made by Mary) som har fotat de här bilderna på Lily. Olof och jag sprang mest bakom och försökte få fatt i barnet.


Att springa ifrån pappa är jättekul!



 Sedan tog vi igen oss lite och tittade på änderna i slottsparken. Lily bjöd på torra kex och alla var nöjda.



Efter att ha gått loss på fikat inne på slottscafét åkte vi tillbaka hem till Öland igen och satte en pizzadeg på jäsning tillsammans med våra gäster. Och så jäste vi lite själva.

lördag 17 oktober 2015

Hemmalördag med plockmat

Ikväll äter vi det här till middag - några skivor salami med ost, kex och marmelad, och varsitt glas rödvin till det. På helgerna brukar vi äta middag efter att Lily har lagt sig, det blir lugnare för alla, och något mer gynnsamt för Ballys figur. Men jag misstänker att han säkerligen lär lyckas tigga till sig en och annan skiva salami under plockmiddagen framför Netflix i afton. Han går direkt till den svaga länken där det brukar ges utdelning - husse. Matte däremot är en sniken skata som inte bjuder nämnvärda mängder från sin tallrik.

Jag har dessutom varit sniken med blogginlägg härinne på sistone, och det ber jag om ursäkt för. Det har inte funnits mycket tid att blogga på sistone, när Lily har somnat om kvällarna har jag oftast något reportage jag skriver på som ska lämnas in. Det har blivit mer på skrivarfronten på sistone, och allting jag skriver är inte sådant som kan läggas upp här på bloggen, därför ser ni inte allt här. Men jag har inte glömt bort er! Och jag finns ju på instagram, där försöker jag vara lite mer aktiv och lägga ut något varje dag. Eller nästan, i alla fall. Jag hoppas i alla fall på skärpning på båda fronterna.

Men annars då? Annars är allt bara fint. Lily springer omkring och tjoar här hemma, det är mycket häst just nu. Häst och katt och mjaou och voff voff voff. Igår försökte Olof ha en fotostund med henne vid Kalmar Slott när jag var på jobbet och smorde kråset med indisk fredagslunch på stan, men hon hade tydligen bara sprungit ifrån honom hela tiden och skrattat. Idag har han träningsvärk och gräsfläckar på byxorna. Just nu steker han pannkakor med Bally runt fötterna, och jag njuter av en härlig helg hemma utan några måsten. Inte för att vi har så många måsten nuförtiden, vår vardag ser ganska annorlunda ut mot vad den gjorde för ett par år sedan. Då var vi sällan hemma på helgerna och alla dagar var alltid fullbokade, nu är vi istället hemma och gör saker med Lily och fixar på huset och i trädgården när hon sover middag. Och det är hur skönt som helst. Det skålar vi för, tycker jag. Trevlig lördagkväll på er!

torsdag 8 oktober 2015

Äppel- och björnbärspaj

Jag har en kompis som för ett tag sedan deklarerade att hon inte tycker om paj. Hur kan man inte tycka om paj?! Helt oförståeligt. Ett tag var jag osäker på om vår vänskap hade någon framtid, men man kan ju inte dissa någon bara för att personen ifråga inte gillar paj. Själv älskar jag paj, och framförallt pajdegen i en smulpaj. Min syster är likadan, vi sitter och nästan föser bort fruktbitarna i pajformen för att komma över så mycket pajdeg som möjligt. Den här pajen är gjord på äpple och björnbär, och smakar perfekt ihop med en generös mängd kanel. Och självklart med ett rejält täcke smuldeg! Kanske att jag skulle baka den här pajen till min kompis, och se om hon ändrar sig? Och gör hon det inte, blir det ju i alla fall mer pajdeg över till mig!

Recept på hemmagjord vaniljsås att servera till pajen hittas här.

Äppel- och björnbärspaj, 6 portioner:
3-4 äpplen
500 g björnbär (frysta, tinade går bra)
kanel
kardemumma
ev lite extra socker

Smuldeg:
150 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 225C. Skala och skiva äpplena, lägg dem i en smord form. Strö på kanel och kardemumma efter smak och tycke. Strö över björnbären och krydda lite till. Blanda ihop smuldegen och strö över bären. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 min tills den fått en fin, gyllene färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

torsdag 1 oktober 2015

Bärsallad med halloumi

Då var det oktober då, minsann. I klassisk supertaggad bloggaranda skulle man kunna skriva något i stil med "Välkommen härliga Oktober!" Men oktober månad har aldrig hälsat mig välkommen. Eller det har den ju visst gjort, jag är ju faktiskt född i oktober. Jaja. Trevligt med ny månad, i alla fall. Och även om det blir allt kallare ute, finns det både björnbär och hallon ett litet tag till, och de smakar supergott i en sallad ihop med lite mynta, basilika och stekt halloumi. Låter det konstigt? Det smakar helt underbart, jag lovar! Sötsyrliga bär, salt halloumi, uppfriskande mynta och så lite knapriga pecannötter på det. Gott!

Bärsallad med halloumi, 2 portioner:
50 g pecannötter
1 nypa flingsalt
50 g mangold eller spenatblad
1 basilikaplanta
3 kvistar mynta
150 g halloumiost
100 g björnbär
100 g hallon

Dressing:
3 msk olivolja
2 tsk flytande honung
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och peppar


Börja med att rosta pecannötterna i en torr stekpanna ihop med en nypa flingsalt. De är klara när de börjar dofta och bli något mjuka. Skölj mangolden och skär den i bitar. Plocka bladen från basilikan och myntan och blanda med mangolden, och fördela på två tallrikar. Skiva och stek halloumin i olivolja eller smör, och fördela över salladen. Strö över björnbär och hallon. Vispa ihop dressingen och ringla den över salladen. Avsluta med att strö över nötterna.