onsdag 25 november 2015

Risonirisotto med tomat och ricotta












Den här maträtten är Lilys favoritmat - lättuggad och barnvänlig.

Hrm, känner att jag kanske inte sålde in den så bra där, vid närmare eftertanke. En 1,5-årings åsikter om gourmetmat kanske inte väger så tungt. Men vi är jätteglada att hon äter den här maträtten, för vi har svårt att få henne att tycka om något annat än burkmat. Vi lagar och vi fjäskar och håller på, men nästan allt hemlagat spottar hon bara ut och vägrar äta, hänger sig dramatiskt över stolskanten och gråter så tårarna sprutar. Men den här maträtten funkar alltid, ihop med några andra, så vi kör stenhårt på det. Idag fick jag henne att äta falukorv och makaroner, vilket jag betraktade som en smärre seger. Inte för att det må vara världens bästa mat, men det är ju i alla fall inte burkmat, och hon kan ju inte hålla på med den där burkmaten hur länge som helst. Jag ska inte tråka ut er om våra burkmatsproblem, för jag kan prata hur länge som helst om dem. Här har ni i alla fall receptet på en hyvens, barnvänlig, vegetarisk maträtt:

Risonirisotto, 4 portioner
1 vitlöksklyfta
500 g cocktailtomater
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl risoni
basilika, blad från en halv planta
500 g ricottaost
riven parmesan till gernering
flingsalt
grovmalen svartpeppar
olivolja

Fräs den pressade vitlöken i lite olivolja, och häll ner de hela cocktailtomaterna. Fräs en liten stund, tills tomaterna börjar mjukna lite. Häll i vatten, buljongtärningar och risoni. Småkoka utan lock i ca 15 min, tills risonin svällt och vattnet har kokat bort. Späd ev med mer vatten vid behov. Ta kastrullen från värmen. Rör ner basilika och ricotta och smaka av med salt och peppar. Spara några klickar ricotta att garnera varje tallrik med. Garnera också med basilikablad, salt, peppar och riven parmesanost. Avsluta med att ringla lite olivolja över varje tallrik.

onsdag 18 november 2015

Lakritspannacotta med grädde och saltstänkt kolasås

Lakritspannacotta med vispad grädde och saltad kolasås måste ju vara bland det allra godaste som finns. Den här efterrätten har jag snott av favoritstället StrandNära här på Öland. I somras hade de en lakritsbavaroise på sin meny, som de serverade fint i glasburkar med färska bär och florsocker. Bavaroise kan beskrivas som en ganska lös pannacotta, så jag har helt enkelt kört på mitt vanliga recept på lakritspannacotta, spritsat ut lite grädde och sedan hällt saltstänkt kolasås ovanpå. Dock lyser de färska bären med sin frånvaro, men man kan ju inte få allt här i världen. Här kommer receptet:

Lakritspannacotta, 4 portioner:
2 gelatinblad
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 rågade msk socker
2 rågade tsk lakritspulver
----------
Ca 2,5-3 dl grädde att vispa och toppa med

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, och låt dem ligga där i minst 5 minuter. Häll grädde, mjölk, socker och lakritspulver i en kastrull, och låt det bli varmt. Ta det från värmen precis när det börjar koka, och rör ner gelatinbladen. Häll upp på portionsformar, och ställ i kylen att stelna. Låt stå i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.

Saltstänkt kolasås
1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk flingsalt

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop i en kastrull till en kolasås. Efter ca 20 min brukar man ha en bra konsistens på den. Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna. Ställ kallt till servering.

Vispa grädden och spritsa ut på pannacottorna precis före servering. Avsluta med att hälla kolasås över varje gräddtopping.


Och så måste jag ju bara få skryta lite! Den stora restaurangbokarsajten Bookatable har utsett Bara en kaka till som en av Sveriges 40 bästa matbloggar, i kategorin "Ren njutning". En får tacka!

fredag 13 november 2015

Snabbravioli med brynt smör och salvia

Det här är världens snabbaste och enklaste maträtt. Den kanske inte platsar på listan bland de nyttigaste maträtterna man lagat, och hör väl knappast till de rätter som hälsomedvetna människor ivrigt hashtaggar med #healthspo på intagram. Nej, här snackar vi salvia som har fått fritera sig krispig och gottig i SMÖR. Ni hör ju själva hur gott det låter. För en snabbfixad lördagslunch eller kvällsmat för två hungriga personer med ont om tid - köp färdig, färsk ravioli med valfri fyllning, koka och fördela på två tallrikar. Bryn 75 g smör ihop med en handfull salviablad, och häll över raviolin. Toppa med lite färskriven parmesan eller pecorino. Smakar ljuvligt. Trevlig fredag på er!

onsdag 11 november 2015

Björnbärssylt med punsch och vanilj

Egentligen borde man koka sylt oftare, fast det blir ju liksom aldrig av. Precis som den där skåpdörren i badrummet som släppt i ena gångjärnet eller lampan i källaren som slocknat. Man orkar liksom inte. Och det är ju faktiskt inte livsavgörande viktigt när allt kommer omkring, att koka sin egen sylt. Nu låter jag som världens sämsta matskribent här, men det är ju faktiskt sant. Vill man så gör man det, vill man inte så köper man sylt istället, det är också gott. Men - om man vill testa en egen blandning som går superfort, så är den här sylten en riktig hit till ostbrickan, tack vare punschen. Det tar bara en kvart att göra den från start till slut, och den är även en perfekt gå-bort-present när man inser att man inte hinner köpa något lämpligt eftersom både blomsterhandeln och Systembolaget behagar ha stängt.

Björnbärssylt med punsch och vanilj, ca 4 dl sylt
1 vaniljstång
500 g björnbär (frysta, tinade går bra)
1,5 dl syltsocker
0,25 dl punsch

Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt björnbären och resten av vaniljstången och koka i 10 min. Häll sedan i syltsocker och punsch, och koka i ytterligare ca 3 minuter. Fiska upp och släng vaniljstången. Häll upp sylten i en väl rengjord burk, och förvara i kylen.

fredag 6 november 2015

Zucchinifrallor

Har ni testat att riva ner lite zucchini i bröddegen när ni bakar? Brödet blir saftigt och gott, men smakar inte grönsaker för det. Precis som med morotskaka, första gången man hörde talas om det blev man ju helt förfärad.

Idag är det fredag, och nu väntar en dag på kontoret innan det är dags för det officiella fredagsmyset. Ikväll ska vi äta 90-talsklassikern lövbiff med pommes och bea. De nostalgiska vindarna blåser över Öland i afton, som ni hör.

Zucchinifrallor, ca 20 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 tsk blandade brödkryddor
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 liten zucchini (ca 300 g)
1,5 dl solroskärnor + extra till garnering
4 dl vetemjöl special fullkorn
14 dl vetemjöl special

 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör ut jästen så att den löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Det gör inget om den är lite lös. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min. Forma degen till bullar, ca 20 st, (tillsätt mer mjöl vid behov) och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225C. Pensla bullarna med vatten och strö på några solroskärnor på varje bulle. Grädda varje plåt i mitten av ugnen i ca 13 min, tills de fått lite lätt färg och låter ihåligt om man knackar på dem underifrån. Låt svalna på galler. 

söndag 1 november 2015

Höstfika på StrandNära

Idag visar almanackan november, och i vår trädgård kan man inte längre se gräset (läs mossan) för alla nedfallna löv. Efter att ha roat oss med vår sedvanliga veckohandling som för tillfället innebär att en av oss plockar varor och den andra jagar efter Lily, begav vi oss på eftermiddagen ner till Stora Frö för en fika på StrandNära.

Vi åt soppa på pumpa och potatis, som serverades med hembakat bröd och dekorativt smör. Närbilden på soppan blev suddig, så ni får se den på avstånd istället. Jag hade stora planer på att vältra mig i varm choklad och pumpakaka med glasyr efter soppan, men var så mätt att jag får kompensera för denna kalorimiss i afton istället.

Efter fikat gick vi en typisk höstpromenad. Precis en sån där söndagspromenad bland höstlöven som alla hävdar hör till deras största intressen när de skriver kontaktannonser. Man kanske inte får så många svar om man skriver att man gillar att sitta i soffan i pyjamasbyxor, äta glass och titta på TV-serier. Men det är vad jag ska göra ikväll i alla fall. Det går vilt till, som ni hör. Tur att jag är gift.