tisdag 16 februari 2016

The one and only Baconpasta

När jag var student åt jag den här maträtten jämt; ett paket bacon, en burk crème fraiche och en liten burk champinjoner. Jag älskade det då, och jag älskar det nu. Det låter inte som att det kan smaka särskilt kul, men det gör det. Eller så är jag färgad av ett nostalgiskt skimmer som glittrar av tentaplugg, dålig ekonomi och ansvarsfrihet. Hur som haver rekommenderar jag maträtten varmt, inte minst till de vänner som anser att matlagning är ett komplicerat och nödvändigt ont. Sedan studenttiden har jag bytt ut burkchampinjonerna mot färska champinjoner. Man får ju unna sig!

Baconpasta, 4 portioner
ca 300 g champinjoner
3 pkt bacon
5 dl crème fraiche
svartpeppar
----------
pasta till servering

Skär champinjonerna i tärningar, stek dem i smör i en stekpanna och lägg sedan åt sidan. Klipp baconet i bitar och knaperstek, låt sedan rinna av på papper. Häll crème fraiche i stekpannan, och lägg tillbaka svamp och bacon. Låt det bli varmt, och smaka av med svartpeppar. Servera med pasta.

10 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har purjolök istället för champinjoner, smakar lika bra det. Enkelt och gott med tre enkla ingredienser som ofta finns hemma.
    /AK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minsann! Det måste jag testa!

      Radera
  2. Så roligt att läsa om detta! Jag är också student och har en egen variant på denna rätt med bacon, färska champinjoner, körsbärstomater, haricot verts, matlagningsgrädde och så brukar jag ha i en buljongtärning. Perfekt matlådemat också! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att så många verkar ha egna varianter på det här! Din låter extra lyxig med fler ingredienser, får testa din kombo också. :-)

      Radera
  3. Jajamensan, här har du en av de pastarätter (ja rätter överhuvudtaget faktiskt) som hängt med oss längst. Frun hade den med sig i bagaget när vi flyttade samman och det är en av de få återkommande rätterna vi har, "favorit i repris" som vi brukar kalla dom.
    Vi brukar variera och ha vitlök eller gul lök i, gott tips det med.

    Kramar på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håhå, det låter som ett uppköp att ha i lite lök!

      Radera
  4. Riktigt grymt recept! Gjorde ett liknande förra veckan.
    Påminner mig om när jag var i indien och käkade ett helt fantastiskt recept! :)
    www.flythesun.com/agrabah-hemligheter/

    SvaraRadera
  5. Mumsigt och extremt lättlagat. Och kan varieras i all oändlighet med olika grönsaker etc. Framförallt tror jag soltorkade tomater i skulle bli supergott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken bra idé! Kan tänka mig att det bir jättegott med soltorkade tomater i.

      Radera