lördag 16 april 2016

Vårmiddag och en potatissallad

Nu är det vår! Idag har vi varit på vårutflykt här på Öland, och gått i en skog som var alldeles full av blåsippor, vitsippor och gulsippor. Och då kan det ju vara passande med lite vårmiddagsinspirerade bilder här på bloggen.

Ska jag vara helt ärlig så är bilderna från vår påskmiddag för några veckor sedan, men det var ju vår då också. Vår som vår. Kör man middag nu kan man ju bara skippa äggpyntet. Till välkomstdrink slängde jag ihop den här brickan av vad jag hittade i vardagsrummet när gästerna var på ingång. Bubblet fyndade jag dock i kylen, det låg kvar där sedan förra sommaren.

Lily stuvade in leksaker under bordsduken och satt nog still i alla fall i tre minuter.

Jag hade hittat ett recept på parmesankrämsfyllda ägghalvor med parmachips som jag ville testa, men det gick lite sådär, fyllningen flöt ut ganska mycket. Men det är ju ett I-landsproblem, och äggen blev trots allt goda! I stora drag så mosade man äggens gulor med ett par matskedar majonnäs, crème fraiche och lite riven parmesan. Parman torkade jag i ugnen på en plåt i 5-8 min på 225C.

Fjäderbeströdd bordsdekoration, placerad långt bort från ivriga, knubbiga små händer.

För att slippa stå vid spisen tiden före middagen och däromkring hade jag förberett en kall buffé. Bland annat den här kycklingen med en marinad av timjan, soltorkade tomater och citron stod på bordet.

Hembakat bröd och en god ost hör också till när det är buffé.

Till buffén åt vi potatissallad med rucola, valnötter, soltorkade tomater, balsamico och parmesan.

Man kan göra potatissalladen ganska mycket på en höft, men här kommer en ingredienslista som kan vara bra att ha. Inspirationen till salladen kommer från Remsan.

Potatissallad med parmesan och rucola:
ca 1 kg potatis, gärna en liten delikatessort
1 påse (ca 70 g) rucola
1 dl riven parmesanost (minst!)
ca 10 soltorkade tomater, strimlade
1 stor näve valnötter, grovhackade

Dressing:
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

Halvera och koka potatisarna. Låt svalna lite om du har tid, och blanda sedan ihop allting i en stor skål. Häll över dressing och blanda lite till. Den här potatissalladen är enligt mig den perfekta buffésalladen som passar till det mesta, och gör sig lika bra till både kallskuren kyckling och fläskfilé.

2 kommentarer:

  1. Bubbel kvar i kylen sen sommaren!?!? Hur är det möjligt (och vad säger det egentligen om oss att det är det som vi hänger upp oss på:)
    Kram på er,
    MVH bubblarna:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Vi är inte så festliga nuförtiden, helt enkelt. ;-) Det var ett sånt där rosa bubbel, och under vinterhalvåret har det inte lockat så mycket. Men nu kändes det helt rätt! :-)

      Radera