torsdag 14 juli 2016

Asiatiska grillspett med frisk myntasås

Vill ni testa att grilla något nytt till helgen, men vet inte riktigt vad ni ska ta till? Look no further! Köp på er lite fläskkarré och gör asiatiska spett.

Till de asiatiska tonerna smakar det gott med lite fräsch, kall grillsås med mynta. Recept på både spett och myntasås följer nedan:

Asiatiska grillspett, 4 portioner:
ca 600 g fläskkarré (fläskfilé funkar också, men det blir saftigare med karré)
----------
Marinad:
1 pressad vitlöksklyfta
1 bit ingefära, ca 2 cm, riven
1 lime, skal och saft
0,5 dl rapsolja
0,5 dl japansk soya
1 msk fisksås
1 msk ostronsås (kan uteslutas)
----------
Till pensling:
Gör marinaden en gång till. Se därför till att ha dubbel mängd av ingredienserna till marinaden hemma.
3 msk farinsocker
grillspett

Till marinaden: pressa ner vitlöksklyftan i en skål. Riv ner ingefäran (ta bort och släng skalet först) och riv skalet fint på limen och pressa ner saften. Blanda ner olja, soya, fisksås och ostronsås. Skär köttet i tärningar och lägg ner i marinaden. Låt marinera några timmar, gärna över en natt, innan du trär upp köttbitarna på spett. Gör en ny omgång marinad, som du har till att pensla spetten med medan de grillas. Grilla spetten under lock på indirekt värme vid sidan av kolen, och vänd dem då och då och pensla dem med en värmetålig pensel. Strö samtidigt på farinsocker på spetten, för en karamelliserad yta. Servera med myntasås och t ex potatissallad.


Myntasås, 4 portioner:
2 dl crème fraiche
1 dl grekisk (alt. turkisk) yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 lime, rivet skal
1 msk olivolja
1 tsk flytande honung
ca 10 blad färsk mynta, hackade
salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser till såsen, och låt den gärna stå till sig i kylen någon timme före servering. 

6 kommentarer:

  1. Smarrigt! Detta ska jag absolut testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Hoppas du gillar det! Jag testade med många olika kryddor och köttsorter innan jag kom fram till att det här blev bäst. :-)

      Radera
  2. Svar
    1. Lovar att det smakar super! Kram!

      Radera
  3. Jag är ju vegetarian men gillar myntasåsen! :) Blir så gott och fräscht med mynta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Myntasåsen är ju även supergod till grillade grönsaker! :-)Måste själv bli lite bättre på att grilla mer vegetariskt.

      Radera