onsdag 24 februari 2016

Plankstek, Mello och vassa knivar

I lördags efter att barnet somnat åt vi plankstek. Jag älskar planka. Det är en svenneklassiker lika älskad som fredagstacos, och en maträtt som restauranger kan antingen göra en fullträff med, eller misslyckas fatalt med.

Jag brukar inte ösa lovord över min man, (vilket jag kanske borde, men det blir mer "Plocka upp dina strumpor från golvet" än "Du är så himla bra") men han gör i alla fall grymt bra plankstekar, bättre än alla jag smakat på restaurang. Det är likadant med kött, jag blir ofta besviken när jag äter det på restaurang eftersom jag brukar tycka att Olof hade tillagat det bättre hemma.

Olof skar upp köttet och förstekte det innan. Det är för övrigt hur kul som helst att skära med våra knivar just nu, eftersom de är slipade och vassa som attan. Det har inte gått att få sina knivar slipade i Kalmar/Öland-området sedan Verner & Verner la ner verksamheten för dryga tio år sedan, men nu är det en kompis till en polare som startat ett eget knivsliperi i Färjestaden, med det vässade namnet Vassaste kniven i lådan, och knivarna blir supervassa! Visst kan man skicka iväg sina knivar och få dem slipade, men med den här tjänsten blir det både billigare och går fortare.

Så det är dagens heta tips till alla läsare som bor i närheten av Färjestaden. Knivarna lämnas in på Konsum på Storgatan, och ett par dagar senare hämtar man upp dem, slipade och vassa. Jag gillar humorfaktorn i att man får med ett plåster ihop med kniven också. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag betalade, priserna kan ha ändrats något sedan dess, men jag tror att det var 50 kr för min lilla Globalkniv och 75 kr för den stora.

Men tillbaka till planksteken - vi drack mojitos och lyssnade på gamla Melodifestivalsånger på Spotify för att komma i stämning till kvällens deltävling av Melodifestivalen. Tur att SVT Play finns, så att alla småbarnsföräldrar därute kan sparka igång Mellon efter att barnen somnat och därmed inte bli snuvade på öppningsnummer och eventuella nakenchockar eller annat som svenska folket sedan kan rasa över i massmedia dagen efter.

Efter planksteken var man som vanligt så mätt att man inte trodde att man skulle orka chokladmousse till efterrätt. Men det gjorde man ju ändå. Såklart. Man har ju ett rykte att leva upp till. Vill ni också laga plankstek efter Olofs instruktioner så finns de att läsa här.

tisdag 16 februari 2016

The one and only Baconpasta

När jag var student åt jag den här maträtten jämt; ett paket bacon, en burk crème fraiche och en liten burk champinjoner. Jag älskade det då, och jag älskar det nu. Det låter inte som att det kan smaka särskilt kul, men det gör det. Eller så är jag färgad av ett nostalgiskt skimmer som glittrar av tentaplugg, dålig ekonomi och ansvarsfrihet. Hur som haver rekommenderar jag maträtten varmt, inte minst till de vänner som anser att matlagning är ett komplicerat och nödvändigt ont. Sedan studenttiden har jag bytt ut burkchampinjonerna mot färska champinjoner. Man får ju unna sig!

Baconpasta, 4 portioner
ca 300 g champinjoner
3 pkt bacon
5 dl crème fraiche
svartpeppar
----------
pasta till servering

Skär champinjonerna i tärningar, stek dem i smör i en stekpanna och lägg sedan åt sidan. Klipp baconet i bitar och knaperstek, låt sedan rinna av på papper. Häll crème fraiche i stekpannan, och lägg tillbaka svamp och bacon. Låt det bli varmt, och smaka av med svartpeppar. Servera med pasta.

fredag 5 februari 2016

Lakritssemlor

Förra helgen bakade vi lakritssemlor! Eller vi är ett starkt uttryck, i ärlighetens namn var det nog främst min kompis Anna som var projektledare för det hela. Hon hade förberett bullarna, handlat ingredienser och fixat, och jag dök upp senare med barn och man för det roliga;

Att göra mandelmassa, vispa grädde och fylla semlorna. Jag ÄLSKAR semlor.

Anna hade surfat runt på nätet och hittat Fredriks recept på lakritssemlor, och jag gör det enkelt för mig och länkar här direkt till Fredriks recept, eftersom det enligt vårt tycke var ett toppenrecept. Fredrik, som jag lärde känna på Marys möhippa i våras, är väldans toppen han också, och häromdagen berättade han på sin blogg att han ska släppa en bakbok i september. Jag är övertygad om att den kommer att sälja som smör!

Men tillbaka till lakritssemlorna - de var ruggigt goda, och om du älskar lakrits är det här ett riktigt trevligt bakprojekt för en helg i februari. Gärna ihop med en kompis, då blir det ännu roligare.