fredag 25 mars 2016

Vaniljkvarg med rårörd blåbärs- och myntakompott

Då var det dags för lite påskledighet! Idag har vi stångats på ICA med resten av ortsbefolkningen och alla sommarstugeägare som kommer ner till sina stugor på Öland för premiärhelg. Imorgon blir det kall buffé till påskmiddag med resten av familjen. Men först ska det ju ätas lördagsfrukost, och här kommer ett gott tips på vad som kan serveras till det - Vaniljkvarg i glas med rårörda myntablåbär och digestivesmul. Friskt, gott och mättande tack vare kvargen.

Blåbärs- och myntakompott:
225 g frysta,  tinade blåbär 
0,75 dl strösocker
10 myntablad
0,5 lime - skalet

Till servering:
Ca 3 dl vaniljkvarg (alt. turkisk yoghurt)
4 digestivekex – smulade

Låt blåbären tina och lägg dem sedan i en skål. Rör ner socker, myntablad skurna i bitar och rivet skal av en halv lime. Låt stå i ca 30 min så att smakerna får dra ihop sig.
Vid servering: Fördela en klick vaniljkvarg (vaniljyoghurt eller turkisk yoghurt går också bra) i fyra glas. Lägg på blåbärsröra, och lägg på ytterligare en klick kvarg. Avsluta med att smula ett digestivekex över varje portion. 

onsdag 16 mars 2016

Ugnspannkaka med bacon och lingon

Den ultimata klassikern. Det här åt vi till middag igår kväll, och Lily chockade med att älska det. Mycket tacksamt! Vi älskar det också, det här är hederlig svensk husmanskost, men som ofta lätt glöms bort. Vi brukar laga ugnspannkaka på helgerna till lunch, när vi kommer på att vi inte har så mycket hemma att välja på. Ofta har vi bacon i frysen (lika viktigt som att ha en snöskyffel i bilens bagage vintertid, om ni frågar mig) ägg, mjölk och mjöl. Lingon fick vi en stor laddning av i höstas av Olofs pappa, så det är bara att ta fram ett gäng och råröra, eller att alltid ha en burk lingonsylt ståendes i kylen. Och sedan behöver man inget mer!

Ugnspannkaka, 4 portioner:
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
----------
Till servering:
2 pkt bacon
rårörda lingon

Sätt ugnen på 225C. Mät upp mjöl och salt i en bunke, och vispa ner mjölken och sedan äggen. Häll smeten i en smord form eller långpanna (alt. klädd med bakplåtspapper) och grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Gräddtiden kan variera beroende på formens storlek, i en mindre form tar det längre tid, då pannkakan blir tjockare. Prova med en sticka för att se om den är klar, stickan ska vara torr. Lägg ev. över aluminiumfolie om ytan blir mörk före pannkakan är genomgräddad. Knaperstek under tiden bacon, och servera pannkakan med bacon och lingon.

söndag 6 mars 2016

Vi testar matkasse!

Så här ser en typisk vardagkväll ut hemma hos oss; en av oss lagar mat, och en har koll på Lily så att hon inte bränner sig på ugnsluckan, klättrar in i diskmaskinen eller ligger på golvet och vrålar efter kex. För att logistiken ska gå ihop i veckorna med hämtning på dagis, matlagning och annat som ska hinnas med, krävs det att vi planerar våra måltider i förväg.

Så att vi får tid över till annat som också är roligt. Som att busa med vatten, till exempel.

Häromveckan testade vi att ha matkasse. Det finns ju en uppsjö av matkassar nuförtiden, anpassade efter många olika preferenser. Det finns laktosfria matkassar, barnanpassade matkassar, kassar för två och kassar med enbart ekologiska varor. För att hitta rätt i djungeln kan man gå in på Matkasse.se. Där skriver man in sitt postnummer, och får då direkt upp vilka leverantörer som finns i ens område. Jag valde att jag ville ha en barnanpassad kasse, och då fick det bli Linas matkasse.

Lily är ju som bekant ganska kräsen, och det är svårt att få i henne allt som inte är korv, kassler, spaghetti, ris eller köttbullar. En av kassedagarna var det nötbratwurst med tagliatelle, och det gick hem hos allihopa.

Även hos Bally, föga förvånande. Paprikacrèmen fick vi vuxna behålla för oss själva, men den var god och kändes riktigt nyttig. En av de bästa grejerna med matkasse enligt mig är att man får inspiration till nya maträtter. Jag hade aldrig fått för mig att mixa ner två paprikor med lök och vitlök, och rört ut det med crème fraiche till en sås att servera vid sidan av. Men jag kände mig väldigt nyttig när jag åt den. Likaså maträtten på bilden lite längre upp, det var kalkon i kokos-och currysås med ris, och jag har inte köpt kalkon sedan jag pluggade i Tyskland och kalkon var vanligare i butikerna än kyckling. Jag kände mig väldigt varierad när jag åt kalkonen. Lily slängde sin på golvet, men hon åt riset i alla fall.

Men tillbaka till Matkasse.se - efter att ha fyllt i sina preferenser och fått presenterat för sig vilka kassar man har att välja mellan, kan man enkelt beställa sin kasse. Det kändes lyxigt att för en gångs skull slippa sitta och våndas över vad jag skulle planera för maträtter för en vecka framåt, och skönt att slippa stångas på den lokala matbutiken med vagn. Visst, sen får man ju såklart komplettera med blöjor, välling och annat man behöver, men det var skönt att för en gångs skull lämna över planerandet och inköpet till någon annan. Det blir ju inget svinn heller, allting används, vilket också känns bra, och det blir faktiskt inte dyrare. Sedan är mycket av innehållet ofta ekologiskt ändå har jag märkt, fastän man inte specifikt valt en ekologisk matkasse. För några år sedan testade vi matkasse från Family Food, och där var det väldigt mycket närproducerat och ekologiskt.

Den kassen vi testade hade rejäla portioner. Nu är ju vi bara två vuxna och ett litet barn, men även en familj med hungriga tonårskillar hade blivit mätt med de här måtten. Till oss blev det istället lunchlådor, och för oss är det viktigt att maten vi lagar på kvällen räcker även till det.

Vi brukar veckohandla på söndagar, men jag kan absolut tänka mig att börja köra matkasse lite oftare.

Inlägg i samarbete med Matkasse.se

tisdag 1 mars 2016

Helgdagar tillsammans

Lediga dagar är de allra bästa. Härom helgen var vår skånetös Louise här och hälsade på oss, och på söndagen åt vi en lång frukost.

Lily tycker jättemycket om Louise. Olof och jag tycker att Louise kan flytta hit så att vi kan få barnvakt ibland.

På eftermiddagen åkte vi till StrandNära för en fika.

Som vanligt var det svårt att bestämma sig.

StrandNära vann ju pris i White Guide förra året som Årets Hållbara Café. I år är de nominerade till pris igen, med sin restaurangdel för Årets Hållbara Gastronomi. Erica och Micke som driver stället ska komma hem till oss på middag om ett par veckor. Jag undrar vad vi ska bjuda på. Falukorv och makaroner?

Louise spanade på ekologiska gå-bort-presenter.

Jag spanade på fikat. Det blev varm choklad och rulltårta med kaffesmak. Fascinerande att vi ändå lyckades äta middag några timmar senare. Men visst, vi är ju feeders.

Och som synes har det gått i arv.