tisdag 31 maj 2016

Mors dag

I söndags hade vi Mors dag-middag hemma hos oss. Vi är ju mammor allihopa nu; både syrran, jag och såklart vår egen fina mamma. Barnen syns knappt för de är så små, men man kan se ett par lockiga små huvuden sticka upp här och var. Vi hade gjort grillspett som alla tyckte om utom Lily, som vägrade prova. (Som vanligt.) Hundarna dock var något mer tacksamma.

Melon med fetaost, mynta, salt, peppar och olivolja. Så enkelt och så gott!

Den obligatoriska Mors dag-buketten med liljekonvaljer! Det finns en riktig guldglänta i närheten av vårt hus med liljekonvaljer. Den vaktas av illvilliga pissmyror, men det får det helt enkelt vara värt.

Till efterrätt åt vi rabarberpaj med hemlagad vaniljsås. Den tog slut, och jag kan eventuellt ha varit ganska medskyldig till detta. Men det är som jag brukar säga när det står något gott på bordet; Det är ju inget att SPARA på.

Även pappa fick kramar på Mors dag.

måndag 23 maj 2016

På besök i Mariannelund

För ett tag sedan var vi och hälsade på hos Olofs pappa och hans fru i Mariannelund. De brukar åka och köpa ägg på en liten gård där äggen nästan är blå, grå och gröna. Jag använde mig av några när jag vispade ihop kvällens dessert.

Lily hittade en kökshandduk och bestämde sig för att det var en klänning.

Sedan coachade hon farfar när han tände en brasa i kakelugnen.

Bally tog det lugnt som vanligt.


Lily är inne i ett väldigt starkt korv-stadie. De maträtter hon behagar äta är ganska få, men korv och pasta går alltid ner. Ifall någon har tips på hur man får en tvååring att våga provsmaka annan mat än korv och inte bara vända bort huvudet och säga "äckligt" utan att ens ha smakat mottages tacksamt.

Våren hade inte kommit lika långt i Mariannelund, så vi fick pälsa på oss lite när vi skulle ut och gå. Fast nu var det ju några veckor sedan.

Sedan kan man rent generellt konstatera att en viss liten dam hade ganska mycket otur.

Hinken fastnade på huvudet...

Skorna var för stora....

...och det gick inte att komma igenom staketet.


Men vi såg små lamm! Ulliga, söta små vänner, som njöt av vårsolen.

tisdag 17 maj 2016

Parmainlindad balsamicokyckling

Här kommer ett riktigt hyvens recept på hederlig helgmat som alla gillar; parmainlindad kycklingfilé med gräddig balsamicosås, toppad med färska cocktailtomater och basilika. Rätten går dessutom jättebra att förbereda i förväg, och kan stå klar i kylen och bara stoppas in i ugnen när gästerna kommer. 

Parmainlindad balsamicokyckling, 4-5 portioner
3 kycklingfiléer
svartpeppar
ca 15 skivor parmaskinka
4 dl grädde
2 msk balsamvinäger
4 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta, pressad
----------
Till servering:
250 g cocktailtomater
Några kvistar basilika

Dela kycklingfiléerna i ca 5-6 bitar vardera, peppra och bryn dem sedan i smör eller olja. Lägg över på fat och låt svalna 5-10 min. Rulla in varje bit i en skiva parmaskinka, och lägg dem med skarven nedåt i en smord form. Vispa ihop grädde, balsamvinäger, kycklingfond och vitlök, och ta några varv med pepparkvarnen. Häll blandningen över kycklingrullarna, och sätt in formen i mitten av ugnen på 225C i ca 15 minuter. Halvera cocktailtomaterna och riv sönder basilikabladen med fingrarna. Strö över tomater och basilika precis före servering. Servera med pasta, ris eller potatis. 

torsdag 12 maj 2016

På kosläpp i Löttorp

I helgen var vi på kosläpp i Löttorp på norra Öland! Solen strålade, och det var riktig sommarvärme.

Kossorna skuttade runt och var var glada, och flera vågade sig fram och hälsa på besökarna.

Lily älskar djur, och satt för en gångs skull snällt i vagnen. Med vissa mutor i form av skorpor, men ändå.


Själv tycker jag att kosläpp påminner lite om uteserveringspremiären runt om i Sveriges småstäder.


Har man varit inomhus så länge är det ju inte konstigt att man får något vilt i blicken och vill klia sig lite.

Arla bjöd på mjölk. Det finns ingenting i världen som Lily gillar så mycket som mjölk, så lyckan var total.

Vi hällde över innehållet i en nappflaska, och det var borta innan vi ens hann reagera.

Efter kosläppet åkte vi till restaurang Kalk i Löttorp och åt lunch, och medan Lily sov i bilen på väg hem igen ner mot mellersta Öland kunde vi njuta av utsikten över gröna åkrar med maskrosor som lyste som små solar, en klarblå himmel och gröna, utslagna träd. 

onsdag 4 maj 2016

Fintacos

På fredag ska vi äta fintacos! Vi får tacosfrälsta gäster på besök från Stockholm, och ämnar smörja kråset rejält. Olof fick ju en tortillapress av mig i julklapp, och sedan han började göra egna tortillas anser han att köpevarianten är skräp. Själv tycker jag fortfarande att de smakar helt okej, men visst, de hemmagjorda är ju ännu godare. Till det här upplägget passar det med riktigt små, mjuka skal, som man brer rikligt med guacamole på, lägger på ett par skivor entrecôte och sedan toppar med färskriven gruyère. Sen vikar man tacon lite lätt på mitten som en båt, och äter direkt.

Fintacos, 2 portioner:
1 pkt små, mjuka tacoskal (de allra minsta)
1 skiva entrecôte, ca 250 g
Ca 50 g gruyèreost

Guacamole:
1 kruka färsk koriander (alt. ca 40 g fryst)
2 avokado
1 vitlöksklyfta
2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan)
0,5 lime, pressad
0,5 tsk salt

Ta fram köttet så att det inte är kylskåpskallt. Riv osten, ställ åt sidan. Hacka koriandern till guacamolen. Gröp ur och mosa avokadon, och rör samman med koriander, en pressad vitlöksklyfta, chipotlepasta och pressad lime. Smaka av med salt. Stek köttbiten hastigt på ganska hög temperatur, låt sedan vila ca 10 min i aluminiumfolie. Värm tacoskalen lite lätt i ugn eller micro. Skär köttet i smala bitar, och ställ fram på bordet ihop med guacamole, riven ost och tacoskal. Den här tacon rullas inte ihop, utan viks bara på mitten och äts direkt.