fredag 29 juli 2016

Weekend i Köpenhamn

Häromveckan var jag ju på weekend i Köpenhamn, och här kommer ett bildregn därifrån. Bokstavligt talat, eftersom regnet öste ner första kvällen när vi ville känna oss urbana och coola och äta middag i den hippa Köttbyn. Tidigare i år hade ICA Buffé skrivit en artikel om alla matställen värda att besöka i Köpenhamn, och den studerade jag noga på tåget på väg ner. Slakthusområdet Köttbyn är ett område jag inte besökt innan. Jag har mest hållt mig till Ströget och ätit i Nyhavn tidigare, men på senare år har det verkligen hänt hur mycket som helst i Köpenhamn!

Vi hade inte bokat något och det var fullsatt överallt, men vi lyckades få plats i baren på ett ställe som heter Fleisch. Och det passade ju mig hur bra som helst, att få sitta på första parkett och se på när kockarna gjorde maten. Bättre än att gå på teater ju!


Jag tycker det är jätteroligt när en maträtt är klar och de ropar "Service!". Men sedan så är jag ganska lättroad också. Jag har provat att göra det hemma, men Olof verkar inte fatta prylen.

Vi satsade på att beställa in några olika smårätter. Just den här var en långkokt oxkind på rostat rågbröd...

...och det här var några kroketter, vill jag minnas. De hade samma gamla Arabia-porslin som min mamma. Måste tala om för henne att vindarna har vänt och att hennes servis har blivit hipp igen.

Efter middagen gick vi vidare och satte oss på en uteservering under filtar och tittade på folk. Jag drack en alkoholfri mojito och var allmänt nöjd över lugnet i att få komma iväg en helg med en kompis.

Jag hade läst att det skulle finnas en gata i distriktet Vesterbro som skulle kännas lite fransk och vara lite av en matgata, och där åt vi frukost, på Lauras innergård. Vaernedamsvej heter gatan.

För 65 danska kronor fick man det här. Wienerbrödet vägde säkert flera hundra gram, så tungt var det! Att äta frukost på café är ju ofta mycket billigare än att köpa till hotellets frukostbuffé, där tar de alltid i lite extra med priset.

Och så får vi ju ta oss en liten snabbtitt på hotellet vi bodde på - Axel Guldsmeden i Vesterbro. Det ligger i hotelldistriktet som man kommer till om man går till vänster efter tågstationen, istället för till höger där Tivoli ligger. Det här hotellet låg 5 minuters promenad från Centralstationen, och hade en ekologisk Bali-profil. Typ. Trevligt var det, i alla fall.

Och de hade en jättehärlig innergård där Lena sippade vin och jag drack alkoholfria drinkar och tömde bjudskålarna på chips.


Resten av helgen flanerade vi runt i Köpenhamn och njöt av storstadspulsen, bohemiska distrikt, mysiga uteserveringar och god mat. Köpenhamn är så nära, men känns ändå så annorlunda från Sverige. Det är verkligen ett underbart avbrott i vardagen att komma dit!

torsdag 21 juli 2016

Syskon till Lily

Om allting går bra kommer Lily att få ett litet syskon i höst. Vi är så tacksamma för både Lily och det lilla barnet i magen, för vi vet att det inte är något man kan ta för givet, att det bara ska fungera. Att få bli förälder är ingen självklarhet, något som vi fått erfara med allt vad det innebär då det tog väldigt lång tid för oss att få Lily, och det var en snårig väg kantad av motgångar.

Bebisen är beräknad till november, men är den som Lily och anser sig ha tråkigt därinne efter åtta månader så blir det nog i oktober. Lily har ju nyss fyllt två, och har inte riktigt förstått än vad det innebär med syskon och bebis i magen, hon tycker mest att mammas mage är stor och ser rolig ut. 

torsdag 14 juli 2016

Asiatiska grillspett med frisk myntasås

Vill ni testa att grilla något nytt till helgen, men vet inte riktigt vad ni ska ta till? Look no further! Köp på er lite fläskkarré och gör asiatiska spett.

Till de asiatiska tonerna smakar det gott med lite fräsch, kall grillsås med mynta. Recept på både spett och myntasås följer nedan:

Asiatiska grillspett, 4 portioner:
ca 600 g fläskkarré (fläskfilé funkar också, men det blir saftigare med karré)
----------
Marinad:
1 pressad vitlöksklyfta
1 bit ingefära, ca 2 cm, riven
1 lime, skal och saft
0,5 dl rapsolja
0,5 dl japansk soya
1 msk fisksås
1 msk ostronsås (kan uteslutas)
----------
Till pensling:
Gör marinaden en gång till. Se därför till att ha dubbel mängd av ingredienserna till marinaden hemma.
3 msk farinsocker
grillspett

Till marinaden: pressa ner vitlöksklyftan i en skål. Riv ner ingefäran (ta bort och släng skalet först) och riv skalet fint på limen och pressa ner saften. Blanda ner olja, soya, fisksås och ostronsås. Skär köttet i tärningar och lägg ner i marinaden. Låt marinera några timmar, gärna över en natt, innan du trär upp köttbitarna på spett. Gör en ny omgång marinad, som du har till att pensla spetten med medan de grillas. Grilla spetten under lock på indirekt värme vid sidan av kolen, och vänd dem då och då och pensla dem med en värmetålig pensel. Strö samtidigt på farinsocker på spetten, för en karamelliserad yta. Servera med myntasås och t ex potatissallad.


Myntasås, 4 portioner:
2 dl crème fraiche
1 dl grekisk (alt. turkisk) yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 lime, rivet skal
1 msk olivolja
1 tsk flytande honung
ca 10 blad färsk mynta, hackade
salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser till såsen, och låt den gärna stå till sig i kylen någon timme före servering. 

tisdag 5 juli 2016

Sommarmorgon med kusinerna

Häromveckan var syrran och barnen på besök, och vi passade på att njuta av det härliga sommarvädret hemma på Öland. Jag åkte ner till ICA en snabbis i samband med Ballys morgonpromenad och bunkrade färska källarfranskor och croissanter till frukost.

Dagen innan hade syrran varit på Leilas General Store i moodgallerian och köpt ett supersött litet förkläde till Lily. Än så länge har hon dock blåvägrat ha på sig det, men jag är ändå hoppfull inför framtida bullbak.

Lily var mer intresserad av att morgonstyla sin mamma med en lila häst...

 ...och att låta pappa smaka på sleven. Man får ju inte roligare än man gör sig.

Om vi vill få Lily att sitta still vid frukostbordet i mer än en minut brukar vi ge henne flingor, något som alltid efterföljs av klädbyte och avtorkning av hunden.

Sen var det morgonbus i trädgården.


Syrran var chic som alltid.


Och så lite dans på det!

fredag 1 juli 2016

Halloumisallad med jordgubbar

Den här salladen är den perfekta sommarmaten! Myntan och basilikan smakar underbart ihop med de söta jordgubbarna och den salta halloumiosten. Förra året köpte jag Leilas kokbok The fresh foodie, och lagade flera av rätterna. Riktigt bra bok för övrigt, och det verkar som att Leila kommer tillbaka i rutan i höst igen, spännande! Den här salladen är en av maträtterna vi lagat flest gånger ur boken. (Den är andra är rå tomatsås och pasta, finns här, rekommenderas också varmt.) Däremot har jag ändrat lite grann i receptet på salladen utifrån hur jag föredrar det, men så är det ju med recept. Man tar bort och lägger till, så det blir som man själv vill ha det. Jag är inget jättefan av rucola, så jag har bytt ut 1 ask rucola mot några nävar färska salladsblad av annan art, ibland spenatblad. Det här är vad jag har i salladen:

Halloumisallad med jordgubbar, 4 portioner:
50 g valnötter
flingsalt
några nävar färska salladsblad, gärna spenat
minst 4 kvistar mynta
1 basilikaplanta
1 liter jordgubbar
1 halloumiost (ganska stor, halloumi är gott!)
peppar
balsamvinäger
olivolja

Grovhacka valnötterna, och rosta lätt i en torr stekpanna ihop med lite flingsalt. Häll över på fat och låt svalna. Skölj salladen och blanda den med mynta- och basilikablad. Fördela ut på 4 tallrikar. Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna, och fördela dessa på salladstallrikarna. Skiva och stek halloumin i generöst med olja, och lägg sedan ut på de 4 tallrikarna. Dra några varv med pepparkvarnen, ringla över lite balsamvinäger och lite olivolja, och strö över nötter. Färdigt!