torsdag 29 december 2016

Långa förmiddagar hemma

Den här veckan är Olof ledig, vilket är jätteskönt. Vi har långa förmiddagar här hemma.

För Olof och Lily börjar morgonen redan runt 6-tiden som allra senast, då de går upp. (Inte Olofs idé.) Själv har jag ofta precis fått Evelyn att somna om efter att ha varit uppe och skrikit i flera timmar, så vi brukar sova så länge till det går, vilket är väl cirka två timmar. Sen blir det gröt för mig, och en andra frukost för dem.

Bally ser det som en ren bonus, det här med att det äts frukost fler gånger än en. Han stryker runt under bordet och håller rent. 

tisdag 27 december 2016

Julen i bilder

Här kommer lite bilder från våra olika julfiranden! För några veckor sedan kom Lilys farfar och bonusfarmor på besök, eftersom vi inte skulle åka dit på julen i år med färsk bebis och allt.

Barnen fick paket, och Lily blev överlycklig över sin Frost-docka som spelade. Hennes föräldrar har numera extremt bra koll på alla tonlägen av "Let it go".

Julfin liten dam...

Den nya frukostfavoriten är inte risgrynsgröt, utan mjölk med kanel. Eller salt, som Lily kallar det.

På julaftons morgon bytte vi paket med Lilys farmor...

...och efter att ha tittat på Kalle Anka dukade vi fram lite julmat.

Julmiddag med barn är inte som julmiddag utan barn. Kaoset höll sig dock på en skaplig nivå, måste jag ändå säga.

Båda barnen grimaserar vilt, av helt olika anledningar.

Vimal har visat sig vara väldigt bra med bebisar. Ska höra om han vill lämna sitt jobb på Ikeas huvudkontor och börja som bebis-sövare här istället. Jag kan betala honom med glass och kakor.

Kusinerna lekte extra bra i jul. Stackars mamma och Günter kunde inte vara med, för de låg hemma och var sjuka, så vi får helt enkelt ha en jul till framöver. Det tror jag inte att någon har något emot, speciellt inte de här små damerna, som verkligen gillar att öppna paket. 

lördag 24 december 2016

God Jul!

God Jul allihopa! Hoppas att ni får en jättehärlig julhelg med nära och kära och många godsaker!

fredag 23 december 2016

En julkrönika

Det är dagen före dopparedagen, och som vanligt tycker jag det ser ut som att påsken har bytt väder med julen. På Öland har vi strålande sol och plusgrader, ganska trevligt det också, trots allt.

Här kommer julkrönikan jag skrev till Barometern och Smålandsposten, som handlar om hur vår jul kommer att se ut i år:

I år kommer julen att se annorlunda ut i vår familj. Vår tradition brukar annars vara att fira jul ena dagen med makens släkt i Mariannelund där vi alltid blir serverade en traditionell, gammalsvensk jul med ett dignande julbord, ett helt skåp fyllt med egenkokt julgodis, inhyrd tomte och många släktingar. Det är en stor kontrast mot julen vi brukar fira dagen därpå tillsammans med min sida av släkten på Öland, ett firande som alltid är minst lika trevligt. Då äter vi ingen traditionell julmat, vi är inte så många och det är stillsamt. Eller det var i alla fall stillsamt innan min syster och jag började yngla av oss.

I år kommer vi dock att stanna hemma på Öland. I början av november föddes vårt andra barn, och längre resor än till den lokala ICA-butiken är inget som lockar just nu. Barnet har kolik precis som hennes storasyster hade, och därför äter jag just nu helt mjölkproteinfritt och försöker undvika all mat som kan göra det värre för hennes lilla mage. I hemlighet drömmer jag dock om gräddig glass, kryddstark glögg och goda ostar.

I år när maten dukas fram kommer minst två av oss att vråla ”Neej! Vill inte ha!” Jag tror det blir min 2,5-åring och hennes 4-åriga kusin, men man kan aldrig riktigt lita på svärmor heller. Jag kommer att äta mjölkfria lussekatter och köttbullar utan lök (lök är på koliklistan, för den oinvigde) med bebisen i bärsele på magen, skumpandes upp och ner och fram och tillbaka för att invagga ro i barnet. Jag ska försöka att inte spilla någon inlagd sill på henne samtidigt som jag vaggar henne till julefrid.

Men när kolikskriken dövar tonerna av Stilla Natt ska jag ändå försöka komma ihåg att vara tacksam. Tacksam för att jag har en familj att vara tillsammans med på julafton, och alla andra dagar också för den delen. Tacksam för att jag har fått barn, för det är långt ifrån en självklarhet. Tacksam för att vi har mat på bordet och tak över huvudet. Jag säger som det står på filmaffischen till Lukas Moodyssons film ”Tillsammans” - Hellre äta gröt tillsammans än oxfilé ensam.

torsdag 22 december 2016

Mormors köttbullar

Just nu sover båda barnen. Man blir ju helt villrådig, jag inte längre van vid sådana stunder av lugn och ro. Vad ska man använda den dyrbara tiden till? Fika och bläddra i en tidning? Städa? Tvätta? Sova? Duscha? I normala fall är prioriteringen sömn, mat och hygien, i följande ordning. Tror jag plockar undan det värsta och sedan sätter mig och hetsäter några kakor och försöker bläddra i senaste numret av Sköna Hem innan någon vaknar och vrålar. Sådan här tid är alltför dyrbar för att sova bort.

Olof tände en brasa åt oss innan han gick till jobbet imorse. Mysigt. Båda barnen är sjuka, så vi håller oss på hemmaplan de här dagarna.

Jo, för att motivera bilden på köttbullarna ovan så ville jag ju tipsa om mormors recept på köttbullar. Har ni inget recept ni brukar följa, så rekommenderar jag mormors varmt. Hemligheten är vitpeppar och rejäla mängder kryddpeppar. Ni hittar det här.

måndag 19 december 2016

Saffransdrömmar - och en vinnare

Crock-Pot-tävlingen är avgjord! Vad många ni var som ville vinna, över hundra stycken. Och jag skulle så gärna vilja ge en Crock-Pot till er allihop, speciellt till alla småbarnsföräldrar därute som har svårt att få vardagen att gå ihop och som vill servera bra mat till barnen. Vann gjorde @liamiaolsson, som har blivit kontaktad på direkt-instagram.

Jag hade gärna bjudit er andra på saffransdrömmarna på bilden ovan, men sanningen är att de är slut. Jag bakade dem på mjölkfritt margarin, och de gick åt snabbt. Prima bjudbaka att ha i frysen i december när man får gäster, den tinar på en minut. Så här gör man:


Saffransdrömmar, 40 st
100 g smör
2,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 pkt (0,5 g) saffran
1 dl matolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl mjöl

Sätt ugnen på 150C. Rör rumsvarmt smör mjukt ihop med socker, vaniljsocker och saffran. Rör ner oljan, lite i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i degen och knåda den på bakbord. Dela degen i två delar. Forma 20 bollar per plåt, som sedan gräddas i mitten av ugnen i ca 20 min vardera. Låt kakorna svalna på galler, och förvara dem sedan i en burk, eller frys in dem.

söndag 18 december 2016

Frozen cheesecake med pepparkakor

Bara sex dagar kvar till jul nu! Har ni bestämt vad ni ska ha till efterrätt än? Eller kör ni kanske på inbitna klassiker som ris á la malta? Personligen tycker jag att man ofta är för mätt för att få ner det efter julmaten, jag föredrar sådant som slinker ner lite lättare, trots att magen spänner åt alla håll. Här kommer en alldeles förträfflig frozen cheesecake som man kan förbereda flera dagar i förväg och låta vänta i frysen till servering. Den är som klassisk frozen cheesecake, fast med smulade pepparkakor istället för digestivekex. Omväxling förnöjer.

Frozen cheesecake med pepparkakor, ca 8 portioner:
Ca 150 g pepparkakor
3 dl vispgrädde
2 rågade tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl socker
100 g Philadelphiaost

 Smula pepparkakorna för hand i en bunke eller mortel. Vispa grädden ihop med vaniljsockret för sig, och vispa äggulorna med sockret för sig. Tillsätt Philadelphiaosten till äggulorna och sockret, och vispa lite till. Blanda ner grädden, och rör om ordentligt med en slev. Häll smeten i en frysbar form, och varva den med pepparkakssmulorna. Avsluta med ett täckande lager pepparkakssmulor. Frys i minst 5 timmar. 

fredag 16 december 2016

Mellanmålssmoothie för stora och små

Här kommer ett prima tips på mellanmål som uppskattas av alla barn utom mitt eget; banan- och chokladsmoothie! Det är så lätt så det är oförskämt. Man bara mixar en frusen banan med ca 2-3 dl mjölk och 2 tsk kakao, så är det klart sen. Mjölkmängden går såklart fint att anpassa beroende på hur tjock milkshake man vill ha. För ja, det smakar faktiskt som milkshake. Tack vare att bananen är fryst ger den så mycket krämighet att man nästan tror att smoothien innehåller glass, fast den inte gör det. Jag brukar frysa in bananer i bitar som ser ut att ha passerat sitt bäst före-datum för länge sedan, de är toppen till det här ändamålet, och är dessutom extra söta i en mellanmålssmoothie som denna. Jag har försökt sälja in den till Lily, dock utan framgång. Hon har för övrigt aldrig ätit en frukt, bortsett från de mosade banan- och avokadobitarna jag fick i henne medan hon var så liten att hon inte förstod vad hon åt. De har haft fruktstund på dagis varje dag sedan hon började där i januari, och hon vägrar smaka varje dag. Hon vet inte vad hon går miste om, barnet.

För övrigt insåg jag nu att det är massa hundhår på tyggrönsakerna. Så går det när man inte hunnit dammsuga på ett tag, hehe.

måndag 12 december 2016

Vinn en Crock-Pot!

Inlägg i samarbete med Crock-Pot

Igår testade jag att laga mat i min nya Crock-Pot för första gången. Jag satsade på ett hederligt gammal långkok; en klassisk köttgryta med kryddpeppar och lagerblad som i normala fall brukar stå och puttra på spisen i 3-4 timmar, som nu fick gå på låg temperatur i Crock-Poten i 8 timmar.


Crock-Poten kan man ställa in på låg eller hög temperatur, och sen väljer man hur länge den ska puttra beroende på det. 8 timmar på låg temperatur tyckte jag kändes smidigt, speciellt eftersom det är likvärdigt med en arbetsdag om man vill sätta igång maten innan man går till jobbet och sedan ha den färdig när man kommer hem. När grytan blir klar slår den automatiskt över till ett varmhållningsläge, ifall man skulle vara lite sen.

Min skeptiska mor frågade dock genast ifall man verkligen vågar ha på grytan så länge en hel dag, och lämna huset? Det gör man. Värmen kommer från sidorna och inte underifrån, så det är inget som bränner fast i botten, och grytan har en insats med keramisk non-stick-beläggning som gör att inget fastnar. 



Vad jag personligen tycker är bäst med den, är att jag inte behöver oroa mig för att barnet ska bränna sig på den. Jag har dragit mig för att ha ett långkok igång i flera timmar i köket, dels för att Lily når upp till spisvreden och kan gå runt och vrida på knapparna och riskera att hårdgrilla en stackars gryta placerad där, alternativt om jag kör den i ugnen, att hon trycker näsan mot rutan eller bränner fingrarna om hon vill beskåda den pågående reality-TV:n i ugnen. Crock-Poten kan jag ha uppe på diskbänken och helt enkelt undvika att låta henne sitta däruppe. Crock-Poten pluggar man alltså in i ett eluttag och låter den stå på en säker och bra yta, så klarar den sig själv sen. Mer detaljerad info om hur den fungerar (samt lista på återförsäljare) finns på www.crockpot.se.

Och vet ni vad? Jag har fått en Crock-Pot att lotta ut till en läsare, så vill ni vinna en Crock-Pot, lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan och berätta varför du skulle vilja vinna en Crock-Pot. Alla som kommenterar är med och tävlar, oavsett om kommentaren hamnar här, på bloggens Facebooksida eller Instagramsida, där jag också tipsar om tävlingen. Tävlingen pågår till och med nu på söndag den 18/12, vinnaren presenteras dagen därpå.

För den som vill testa att laga en riktigt hyvens köttgryta i sin Crock-Pot, kommer receptet här:

Crock-Pot-anpassad köttgryta, 4-5 portioner:
1 gul lök
1 purjolök
3 klyftor vitlök
400-500 g nötköttbitar
1 stor morot
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
1 buljongtärning
4 lagerblad
rejält med kryddpeppar (minst 1 tsk)
malen nejlika (minst 1 tsk)
salt
peppar
champinjoner, ca 15 färska

Hacka lök och purjolök och pressa ner vitlöksklyftorna i Crock-Pot-grytan. Putsa och skär köttet i mindre bitar, och lägg i det också. Du behöver alltså inte bryna något, utan det är bara att ösa på. Häll i krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Rör runt, lägg på locket och ställ in Crock-Poten på låg värme och 8 timmar. Lagom till att grytan är färdig, hacka champinjonerna, fräs dem i smör och rör ner dem i grytan precis före servering. Koka dig lite ris och gör dig en sallad, och var nöjd över ditt smidiga långkok som har tillrett sig själv medan du har gjort annat. Ifall du inte har en Crock-Pot är det 3-4 timmars puttrande på spisen som gäller. Ha då i lite mer vätska i grytan också, kanske ytterligare 1 dl vatten eller en extra burk krossade tomater. 

måndag 5 december 2016

Kolik och mjölkfritt - igen.

Evelyn har kolik, precis som Lily hade. Så nu är jag tillbaka där jag var för 2,5 år sedan, med mjölkproteinfri mat och ett ständigt undvikande av alla tänkbara saker som kan få kolikbarn att må ännu sämre; lök, kakao, kolsyrade drycker, röda bär, allt med komjölk, allt kryddstarkt... listan kan göras lång. Och precis som med Lily ger vi olika sorters magdroppar, gör kolikmassage och skumpar omkring med barnet, går barnvagnspromenader och ger oss ut på sena bilrundor. Det senare fungerade dock aldrig med Lily, men Evelyn verkar gilla vagnen och bilen mer än hennes syster någonsin gjort, vilket är positivt.

Så om ni undrar var jag tagit vägen någonstans, så vet ni. Eftersom vi varit med om kolik innan så vet vi att det inte finns något som hjälper, det enda man kan göra är att försöka ha en bra inställning, och tänka att det är en kort period i livet och att det kommer att gå över, och vara glada över att det inte är något värre. Kolik är jättejobbigt, men det brukar ju gå över efter 3-4 månader, och nu är hon redan en månad gammal. Man får ta en dag i taget, och varje dag kommer man närmre tremånadersgränsen. Och när man väl kommit dit kan det ju gå över när som helst. 

fredag 2 december 2016

Tacogratäng

Idag när vi var ute på en väldigt halkig och slirig barnvagnspromenad träffade vi en mamma till en gammal klasskompis från grundskolan, som berättade att hon brukar laga mina recept som kommer i tidningen en gång i månaden. Sådant gör mig så glad! Just den här tacogratängen som kördes i oktober har hon lagat flera gånger, och jag lovade att jag skulle lägga ut receptet här på bloggen. Testa den, ni kommer inte att bli besvikna! Den är riktigt krämig och god. Servera gärna med en grön sallad till. 

Tacogratäng, 6 portioner:
Ca 100 g nachos-chips (några nävar)
1 purjolök
500 g nötfärs
1 grön paprika
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten
1 burk á 300 g chunky salsa
2 dl crème fraiche
1 pkt á 200 g Philadelphiaost
1 dl grädde
1 liten burk majs
3 dl riven ost + 2 dl till garnering
Salt & peppar

Sätt ugnen på 225C. Smörj en ugnsfast form, och häll ut några nävar nachoschips i den, som du sedan krossar lätt med händerna. Hacka och fräs purjolöken, tillsätt sedan nötfärsen och bryn den. Hacka paprikan och rör ner den ihop med kryddmix och vatten, låt koka samman ett par minuter innan du häller röran i formen över chipsen. Bred ut all chunky salsa som ett täcke över köttfärsröran. Rör samman crème fraiche med Philadelphiaost, grädde, majs, 3 dl riven ost, salt och peppar. Bred över salsatäcket, och toppa med ca 2 dl riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min, tills osten fått fin färg.