måndag 9 januari 2017

Pots de crème au chocolat

Så här i kalla januari kan man verkligen behöva sig en rejäl efterrätt då och då. Den här hann jag göra och provsmaka (okej, jag åt fyra stycken) innan jag fick börja äta mjölkfritt. Det låter avancerat med Pots de crème au chocolat, franska och allt, men vad det egentligen är, är chokladkräm i kopp med en klick vispad grädde på. Så jädrans gott. Pardon my French. Och så kan man förbereda den dagen innan också, bara en sån sak! För att kunna vältra dig i denna lättgjorda dekadens, gör enligt följande:

Pots de crème au chocolat, 4 portioner
100 g choklad, ca 55% kakaohalt
3 äggulor
2 msk strösocker
1 liten nypa salt
1 dl mjölk
1,75 dl grädde
0,5 vaniljstång
----------
2 dl vispad grädde till servering
Lite riven choklad till servering

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Rör samman äggulor, socker och salt i en annan bunke. Mät upp mjölk och grädde i en kastrull, snitta upp en halv vaniljstång och lägg ner både stång och frön. Låt koka upp, fiska sedan upp och släng stången. Häll ner den varma gräddmjölken i äggbunken under vispning, och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan igen, men sänk värmen, och rör om hela tiden med en visp tills blandningen tjocknat. Den ska inte koka. Häll sedan ner kastrullens innehåll i bunken med hackad choklad. Rör om, låt stå ett par minuter, och vispa sedan slätt med elvisp. Häll i formar, ställ in i kylen i minst 2 timmar före servering, gärna över en natt. Garnera med vispad grädde och lite riven choklad på toppen. 

1 kommentar:

  1. Alltså den här är sååååå god! Gjort den två gånger senaste veckan. Lätt bästa desserten i chokladägg. Tusen tack! /Linnéa

    SvaraRadera