torsdag 20 april 2017

Sticky ribs

Här  kommer en uppvägning av raw fooden jag lagt ut på sistone - sticky ribs. Bara att gnaga loss! Vilket Olof också gjorde, när han åt upp alla de här revbenen SJÄLV. Plus de som inte kvalade in på bild. Jag är i ärlighetens namn inte så mycket för att sitta och gnaga på revben, men just det här receptet som Olof brukar göra efter är riktigt bra, så här har till och med jag svårt att motstå dem. 

Jag önskar att jag hade haft en behind the scenes-bild på när vi fotade det här, Olof skrev på sitt instagram om hur det gick till; vi var i tvättstugan i källaren med torktumlaren på högsta hastighet eftersom det var enda stället där Evelyn inte skrek (vi fotade det här under koliktiden till ett matreportage med amerikanskt tema). Lily gungade vilt på sin gunghäst och sjöng krokodilsången, och Bally cirkulerade runt maten likt en utsvulten hyena på savannen. Vad jag själv gjorde är högst oklart. Förmodligen sjöng jag med i krokodilsången med något vilt i blicken.

Sticky ribs, 2 portioner (Inspirationen till receptet kommer från Jonas Cramby)
1 kg revben
Salt
Peppar
Paprikapulver
----------
BBQ-sås:
5 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 tsk spiskummin
0,5 dl balsamvinäger
1 msk soya
2 msk worcestershiresås
1 dl farinsocker
1 dl passerade tomater
1 st torkad anchochili
1 msk oregano
----------
4 dl äppeljuice

Putsa revbenen fria från hinnor och krydda sedan med salt, peppar och paprikapulver. Snåla inte, utan klappa in kryddorna ungefär som med en rub. Låt revbenen marinera till sig kryddorna i kylen i ca en timme. Sätt sedan ugnen på 120C och lägg revbenen på ett galler ovanför en djup ugnsplåt. Sätt in revbenen i ugnen i 2 timmar, ta sedan ut dem och vänd på dem, och kör dem en timme till. Ta därefter bort gallret och gör ett paket i ugnsformen av aluminiumfolie. Lägg i revbenen och häll över 4 dl äppeljuice. Förslut foliepaketet, och ställ in formen i ugnen i ytterligare en timme.

Till BBQ-såsen: hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn ihop med spiskummin i en kastrull i lite olja. Häll på balsamvinägern och låt koka ett par minuter, tillsätt sedan övriga ingredienser. Ta bort fröna och stjälken på anchochilin och koka sedan samman allt på låg värme i ca 10 minuter till en kladdig röra som du sedan mixar slät.

Ta ut revbenen ur foliepaketet, häll av resterande äppeljuice och pensla på marinaden. Fram till hit går det bra att förbereda revbenen. Lägg revbenen på galler ovanför en plåt och ugnsstek dem på 225C i ca 20 min. Använd gärna ugnens grillfunktion om sådan finns. (Detta moment kan med fördel även göras på en klassisk grill.) Servera med valfria tillbehör, t ex pommes frites.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar