torsdag 6 april 2017

Vårsoppa med avokado och gurka

Har ni börjat fundera på påskmeny än? Eller ska ni kanske matsurfa och slipper laga påskmaten själva? I så fall är det bara att gratulera! Den här soppan gjorde jag förra året på påsken, och den ligger bra till för att hamna på menyn i år med. I övrigt blir det nog en mindre buffé i år med lite kallskuret och någon sallad till det. Kall mat är smidigt när man har barn som vrålar och tiden är knapp för att svänga ihop en varm middag strax före servering. Sådant som man kan förbereda innan är alltid skönt. Servera gärna ett vitt vin till soppan, den gör sig ypperligt till det. Eller varför inte hälla en skvätt i soppan också?

Vårsoppa med avokado och gurka, 4 förrättsportioner alt. 8 bufféportioner.
1 grönsaksbuljongtärning
3  dl vatten
1 mogen avokado
1 gurka (ca 300 g)
2 schalottenlökar
1 lime
1 knippe dill (alt. 2 msk fryst dill)
Salt och peppar

Olja till topping
3 msk rapsolja
1 knippe gräslök
Salt och peppar

Koka samman buljongtärningen med 3 dl vatten, ställ åt sidan att svalna. Kärna ur och gröp ur avokadon och lägg innehållet i en mixer. Skär gurkan och schalottenlökarna i mindre bitar och lägg ner i mixern. Pressa ner saften från en lime och grovhacka dillen. Mixa i hushållsmixer eller med stavmixer, och späd efter hand med den avsvalnade grönsaksbuljongen. Smaka av med salt och peppar. Känns soppan för tjock, späd ev. med lite mer vatten. Ställ kallt tills servering.

Till oljan – finhacka gräslöken i så små bitar du kan, och blanda med 3 msk rapsolja. Salta och peppra, och förvara i rumstemperatur till servering. Häll då på ca 2 tsk ovanpå varje portion soppa.

Tips! För att variera soppan, testa gärna att byta ut dillen mot mynta, att tillsätta färsk spenat eller att hälla en skvätt vitt vin i soppan.

2 kommentarer:

  1. Den låter supergod!

    Ha en fin påsk!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lovar att den är jättefräsch och god! Önskar dig också en fin påsk, kram!

      Radera