fredag 9 juni 2017

Grillad sallad med nöt- och kryddmix och brynt smör

Här kommer ett tips på något riktigt gott ni kan testa att grilla i helgen -sallad! Ifall ni har missat trenden med grillad sallad kan jag tala om att det smakar inte hälften så tokigt som det låter, det är faktiskt riktigt gott! Vi åt det här första gången förra sommaren när vi var och hälsade på Mary.
Men det är den egyptiska krydd- och nötblandningen Dukkah som man strör ovanpå som gör det, det och det brynta smöret man häller ovanpå. Eller olivoljan, om man inte orkar bryna smör, det blir också gott. Krydd och nöt-mixen räcker till flera omgångar, och den är även toppen som en gå-bort-present på sommarens grillfester. Det här bara måste ni prova, lova det! Vi har redan grillat det flera gånger den senaste månaden.

Grillad sallad med nöt- och kryddmix och brynt smör, 4 portioner
4 st hjärtsalladshuvuden (romansallad går också bra)
100 g smör

Krydd- och nötmixen Dukkah:
0,5 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
0,5 dl oskalade sesamfrön
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk salt
Svartpeppar

Sätt ugnen på 175C. Lägg mandel och hasselnötter på varsin sida av en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i ca 10-15 min, gnugga sedan bort skalen på hasselnötterna med en kökshandduk. Rosta de oskalade sesamfröna för sig i 5-10 min tills de får färg, och sedan spiskummin ihop med mald koriander i ca 3 minuter. Låt allt svalna något, och mixa sedan tillsammans allting i en mixer.

Bryn smöret i en kastrull på spisen. Halvera salladshuvudena och grilla dem lätt tills de fått fin färg. Servera med nöt- och kryddmix och brynt smör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar