tisdag 31 januari 2017

Lils strösselkakor

De här småkakorna bara måste ni prova, de är så goda! Jag tror att det är saltet i dem som gör det. Jag har fått receptet av min rara granne Lil, efter att ha ätit en ansenlig mängd av dem hemma hos henne. I våras och somras när jag hämtat Lily på dagis och vi brukade sitta i sandlådan som angränsar till Lils och hennes mans tomt, brukade Lily ofta slinka igenom häcken och in på deras trädgård om hon hörde att de var ute. Och de brukade ofta duka upp fika när vi kom; saft till mig, mjölk till Lily och de här kakorna. Det var så mysiga eftermiddagar, att det får mig att se fram emot sommaren extra mycket. Men tills dess bakar jag kakorna själv. Och oj vad fort de tar slut! Än så länge har jag bara bakat dem på mjölkfritt margarin, men jag kan tänka mig att de nog är extra goda på riktigt smör. Fast de är verkligen hur goda som helst på mjölkfritt margarin också.

Lils strösselkakor, ca 30 st:
100 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
färgglatt strössel till garnering

Rör smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker. Rör ner äggulan. Blanda de torra ingredienserna för sig, och knåda sedan ihop en deg av alltihop. Rulla degen till två lika långa rullar, ca 3 cm tjocka i diameter. Lägg rullarna i plastfolie, och ställ i kylen en timme. Sätt sedan ugnen på 175C, och dela varje rulle i 15 skivor. Lägg 15 skivor var på två plåtar med bakplåtspapper, platta till skivorna lite och tryck fast lite strössel på varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. De ska knappt få färg. Går utmärkt att frysa, likt de flesta småkakor!

torsdag 26 januari 2017

Älgfärsbullar med jordärtskockspuré

Här kommer ett riktigt gott recept - köttbullar på älgfärs med jordärtskocks- och potatispuré. Det smakar vilt och gott, till stor del tack vare den oblyga mängden viltfond jag öst i färssmeten. Och så lite kantareller och lingon på det, så är man hemma sen med de vilda smakerna. Passar alldeles ypperligt på kalla och ruggiga dagar som idag när man helst bara vill mysa inomhus.

Älgfärsbullar, ca 24 st:
1 gul lök, riven
1 dl grädde
1 ägg
3 msk ströbröd
3 msk viltfond
1 tsk salt
Svartpeppar
500 g älgfärs

Jordärtskockspuré:
400 g potatis
400 g jordärtskockor
1 dl grädde
3 dl mjölk
Salt & peppar
----------
Rårörda lingon &
Kantareller till servering

Till älgfärsbullarna; riv löken, och rör samman den med alla ingredienserna utom älgfärsen. Låt svälla i ca 5 minuter, tillsätt sedan färsen och forma köttbullar, ca 24 st. Stek i smör runt om. 

Till jordärtskockspurén; skala potatis och jordärtskockor och skär i ganska små bitar. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull, och koka potatis- och jordärtskocksbitarna däri i ca 20 min tills de blivit mjuka. Rör om då och då. Häll av vätskan, men spara den till att späda purén med till önskad konsistens. Mixa den slät med stavmixer. Purén ska vara ganska lös, då saknar man inte sås. Servera med älgfärsbullar, rårörda lingon och kantareller. 

tisdag 24 januari 2017

Prima servis från Wedgwood säljes!

Den stora utrensningen fortsätter! Som sagt, mitt häckande i tvättstugan vid förråden med Evelyn resulterar ju ändå i lite sorterande i alla fall. Nu har turen kommit till den här servisen från engelska Wedgwood. Den är jättefin, inköpt i London och endast använd vid ett fåtal tillfällen. Det blir tyvärr inte av att jag använder den, bara. Sedan jag ärvde mormors finservis blir det istället att jag plockar fram den vid festliga tillfällen. Kvittot finns kvar, och jag hade tänkt sälja den för 2500 kr eller högstbjudande. Eftersom den väger en del och det kan vara lite riskabelt att posta den, vore det ju allra smidigast med avhämtning. Den kan hämtas på Öland eller i Kalmar, men även i Norrköping och Älmhult, eftersom syrran och svärmor ofta är på besök och kan ta den till sina städer. Om man vill komplettera den med fler delar kan man beställa det här. Den innehåller följande:

6 st mattallrikar
6 st assietter
6 st djupa tallrikar av lite mindre storlek
2 st ovala, djupa serveringsfat
1 st stort, ovalt serveringsfat
1 st kvadratiskt kakfat
1 st soppterrin

Är du intresserad av att SHOPPA? Släng då iväg ett mail till mig på h.sjogren@gmail.com.

söndag 22 januari 2017

På hal is

Igår åkte Lily och Olof skridskor! Lily åkte väl egentligen mest säl, men det är ju inte fy skam det heller.

Sedan kom den vanliga "bääära!"-kommentaren, och Olof fick skrinna runt med henne i famnen en stund.

Själv var jag ute och gick med Evelyn i vagnen. Jag var inte ens i ishallen, så de här bilderna har svärmor tagit. Vi gick genom stan, och jag som inte har satt min fot i Kalmar centrum sedan Evelyn föddes i början av november var helt till mig i trasorna över att se människor och skyltfönster. Det händer ju inte alltid så mycket när man är mammaledig, speciellt inte i början när barnet inte kan sitta i barnstol och man kan gå och fika. Evelyn är inte den som nöjer sig med att ligga i knät och jäsa eller i vagnen och jollra, direkt. Och sedan vet man ju inte heller hur mycket man ska hålla sig undan större folksamlingar med risken för RS som finns nu, så än så länge har jag inte tagit med henne till ställen som ICA eller IKEA, vi är mest hemma.

Men vilka intryck man samlar på sig när man varit borta från stan ett tag! Dagens ungdom har ju till exempel ännu mindre kläder på sig än förra året. Det gick förbi en fjortis i minishorts, korta Uggs-stövlar och en tunn liten jacka. Inga strumpbyxor ens! Hade jag druckit en latte hade jag satt den i halsen. Antingen är det jag som blivit äldre, eller så har ungdomarnas kläder blivit mindre. Och så har det öppnat inte mindre än tre nya matställen i stan - ett tacoställe, ett Pinchos och ett fikaställe där jag hört rykten om fräscha smoothies och juicer. Det händer grejer, som ni hör. Minsann.

onsdag 18 januari 2017

Dagar och nätter

Jomän, så här ser det ut hemma hos oss om kvällarna! Evelyn har fortfarande kolik, men nu är hon i alla fall tio veckor, och det är inte så många veckor kvar innan hon blir tre månader, då kolik brukar försvinna. Nu är jag ju realistisk och vet att det kan ta längre tid än så, men man måste ju ha milstolpar här i livet.

Hon sover inte mycket, det lilla barnet. 4-5 stycken 20-minuterspass utspridda på en hel dag, i övrigt är hon vaken. På nätterna har hon två lite längre pass, och det får man ju vara tacksam för. Däremot sker de sovpassen PÅ oss, lägger man ifrån sig henne vaknar hon inom fem minuter. Så först sittsover Olof med henne, sedan sittsover jag med henne. Någonstans däremellan brukar Lily vakna och vråla och väcka alla också. Jag ser fram emot när vi alla kan få sova i horisontellt läge, i våra egna sängar. Men men, allting har sin tid, och just nu ser det ut så här, det är ju under en kort period i livet.

I övrigt hänger jag mycket nere i tvättstugan i källaren. Evelyn gillar av någon anledning att vara där, speciellt om torktumlaren är igång, ljudet lugnar henne nog. Så just nu sitter jag på golvet här nere och skriver. Vi har köpt ett extra babygym att ha på källarvåningen, och ibland är det här enda stället det går att amma henne på också. Men det har sina fördelar - jag har hunnit rensa i förråden vi har här i tvättstugan! Jag är smått besatt av att rensa, jag hade lika gärna kunnat ha en blogg om att rensa och förvara som om mat, och har gått igenom alla mina leksaker och kläder som mamma sparat från när jag var liten, bland annat, och hittat mycket som tjejerna kan använda framöver. Så inget ont som inte har något gott med sig!

måndag 16 januari 2017

Grekisk yoghurt med vanilj som bas

Goderafton! Jag tittar in med ett litet frukosttips så här på kvällskvisten. Det är så enkelt att recept inte behövs; köp dig en bunke grekisk yoghurt. Den är inte lika syrlig som den turkiska, och smakar fett och gott. (Fett ÄR gott, det är bara att erkänna om du inte gjort det än.) Rör ner ett par matskedar socker (mängd beroende på samvete) och fröna från en urskrapad vaniljstång. Vaniljstången kan också få åka ner. Låt sedan detta stå över natten så att sockret slutar vara knastrigt och vaniljstången hinner sätta smak. Sedan har du en hyvens yoghurtbas att partaja till dina frukostar med. Den är väldigt mättande, så det behövs inte så mycket. På bilden serveras yoghurten med kanelkryddade äppelbitar, men det skulle lika gärna kunna vara jordgubbar, blåbär, hallon eller något annat trevligt. Kanske bitar av blodapelsin, som är i säsong just nu? Eller bara lite granola?

torsdag 12 januari 2017

Boktipset - Baka med godis

Kommer ni ihåg när jag brukade köra Månadens kokbok här på bloggen? Det var tider det! Tider då jag köpte i stort sett varenda kokbok som kom ut och sedan satt i soffan och drack té, åt praliner och läste dem i lugn och ro. Nu lägger jag mina pengar på blöjor istället, och kastar lystna blickar mot tidningarna jag aldrig hinner öppna. Inte för att jag skulle vilja byta tillbaka till tiden innan, men visst är det trevligt att sätta sig ner och bläddra i en kokbok? Ibland räcker det bra att bara bläddra för att inspirationen ska ta fart. Men sedan jag började blogga för snart 8 år sedan har kokboksutbudet fullständigt exploderat, nu kommer det ju ut en kokbok om dagen, minst.

Boken Baka med godis av Jenny Warsén (som kommer från Öland precis som jag) som driver Nordens största matblogg, Jennys matblogg fick jag i julklapp av svärmor, och den är, precis som Jennys blogg, fylld med godsaker som alla gillar, som inte innehåller några skumma ingredienser och som är lätta att laga. Tummen upp för det! När jag inte längre äter kolikanpassat ska jag vältra mig i de här godsakerna som om det inte fanns någon morgondag. 

måndag 9 januari 2017

Pots de crème au chocolat

Så här i kalla januari kan man verkligen behöva sig en rejäl efterrätt då och då. Den här hann jag göra och provsmaka (okej, jag åt fyra stycken) innan jag fick börja äta mjölkfritt. Det låter avancerat med Pots de crème au chocolat, franska och allt, men vad det egentligen är, är chokladkräm i kopp med en klick vispad grädde på. Så jädrans gott. Pardon my French. Och så kan man förbereda den dagen innan också, bara en sån sak! För att kunna vältra dig i denna lättgjorda dekadens, gör enligt följande:

Pots de crème au chocolat, 4 portioner
100 g choklad, ca 55% kakaohalt
3 äggulor
2 msk strösocker
1 liten nypa salt
1 dl mjölk
1,75 dl grädde
0,5 vaniljstång
----------
2 dl vispad grädde till servering
Lite riven choklad till servering

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Rör samman äggulor, socker och salt i en annan bunke. Mät upp mjölk och grädde i en kastrull, snitta upp en halv vaniljstång och lägg ner både stång och frön. Låt koka upp, fiska sedan upp och släng stången. Häll ner den varma gräddmjölken i äggbunken under vispning, och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan igen, men sänk värmen, och rör om hela tiden med en visp tills blandningen tjocknat. Den ska inte koka. Häll sedan ner kastrullens innehåll i bunken med hackad choklad. Rör om, låt stå ett par minuter, och vispa sedan slätt med elvisp. Häll i formar, ställ in i kylen i minst 2 timmar före servering, gärna över en natt. Garnera med vispad grädde och lite riven choklad på toppen. 

tisdag 3 januari 2017

Macaroni & cheese

God fortsättning på er! Hoppas att ni alla har fått en fin start på det nya året. Själv inledde jag morgonen på årets första dag med att hitta ett paket bacon i en av kökslådorna som Olof i ett förvirrat skede några kvällar dessförinnan lagt ner där. Det är tjusningen med att vara en trött och förvirrad småbarnsförälder, alla fynd man gör. Nyårsafton blev lugn här hemma, dels med små barn och sedan även med tanke på Bally, som alltid är väldigt rädd för alla smällare och fyrverkerier. Vi åt plankstek, badade bebisen och sov när vi kom åt.

Och snart är det ju helg igen! Den som inte har några matplaner kan ju alltid testa det här receptet på macaroni & cheese. För en lite matigare gratäng, testa gärna att lägga till bacon eller skinka.

Macaroni and cheese, 4-5 portioner
400 g makaroner
150 g gräddost
150 g gruyèreost
2 skorpor
Ca 10 cocktailtomater
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
En stor klick smör att steka i
1 röd chili
1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
0,5 msk mjöl
1 dl mjölk
1 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 275C. Koka pastan. Riv de båda ostsorterna, ställ åt sidan. Krossa skorporna, hacka tomaterna och ställ åt sidan. Hacka löken, pressa vitlöken och bryn lätt i smöret. Hacka chilin och bryn även den. Rör ner gurkmejan och mjölet och häll på mjölken, och rör snabbt medan det tjocknar. Ta från värmen och rör ner osten, rör tills osten smält. Rör sedan ner crème fraiche och hackade tomater. Häll den kokta pastan i en smord form, bred ostsåsen över pastan och toppa med de krossade skorporna. Gratinera i mitten av ugnen tills skorpsmulorna fått färg, detta tar bara 2-3 minuter.