tisdag 28 februari 2017

Bananplättar med kokos och bär

Har ni testat bananplättar? Ett prima mellanmål för stora och små! Mättande, goda och enkla att göra. Servera gärna med lite vaniljkvarg och färska bär eller frukt.

Bananplättar med kokos, ca 10 st
2 bananer
2 ägg
1 msk riven kokos

Mosa först bananerna lite grann med en gaffel, och knäck sedan ner äggen, häll i kokosen och vispa med elvisp så det blandar sig. Hetta upp en stekpanna med olja eller smör och stek plättar. Beräkna ca 0,5 dl smet per plätt.

tisdag 21 februari 2017

Mandelgröt med rårörda myntabär

Häromdagen testade jag ett recept på mandelgröt som jag rivit ut ur en Femina-tidning. Femina är för övrigt riktigt bra har jag upptäckt, nu när man är lite ähurm, äldre. Receptet kommer från deras matbloggare Diadonna. Gröten är riktigt mättande, och består kort och gott av mandelmjöl och kokosmjölk och lite salt. Jag har toppat den med rårörda blåbär och lite mynta. Här kommer proportionerna:

Mandelgröt, 1 stor portion:
2 dl kokosmjölk, Alpros original med ris
2 dl mandelmjöl
ev. en liten nypa salt
frysta bär till topping

Blanda mandelmjöl och kokosmjölk i en kastrull, tillsätt lite salt om så önskas. Koka upp och låt småputtra ca 3 min. Känns gröten för tjock kan man alltid späda med lite mer kokosmjölk, och blir den för tunn kan den göras tjockare med mer mandelmjöl. Toppa med tinade bär, t ex rårörda i lite socker och hackad mynta, eller vallmofrön som Diadonna gör. Ät och känn dig nyskapande!

Och så kör vi en dagens bild på lilla Evelyn också! Den runda lilla hamstern.

fredag 17 februari 2017

Glasspinnar på vaniljyoghurt och bär

Då var det fredag igen! Härligt med helg snart, och plusgrader. I veckan har solen skinit så att man fått riktiga vårkänslor. Solen har värmt ansiktet för första gången på flera månader, och varje år när den gör det för första gången så blir man påmind om att det faktiskt kommer att bli en vår och sommar i år också. Man har liksom glömt bort att det kommer att komma ljusare tider. Någonstans i bakhuvudet vet man ju att våren och sommaren kommer att komma, men man har liksom slutat att tro på det själv. 

Och när solen kommer blir man ju sugen på GLASS! De här glasspinnarna är ganska mättande, och mindre onyttiga än klassiska glasspinnar. Jag gjorde dem till ett mellanmålsreportage till tidningarna jag skriver för, och de innehåller grekisk yoghurt, vaniljstång, bär och granola. 

Yoghurtpinnar med bär och granola, 8-10 st
500 g grekisk yoghurt
0,5 vaniljstång
1 msk socker
225 g hallon
1,5 dl granola/müsli av valfri sort (jag kör på Start)

Tina hallonen om de är frysta och mosa dem lätt med en gaffel, ställ åt sidan. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och rör samman dem med yoghurt och socker. Varva yoghurt, hallon och granola i pinnglassformar (lägg dock inte granola i toppen på glassen, då blir den kvar i formen), och frys sedan i minst 4-5 timmar, gärna över en natt. 

onsdag 8 februari 2017

Stulna fikastunder

Ha! Idag när Lily var på dagis somnade Evelyn i sin babysitter och slumrade i 20 minuter, och då passade jag på minsann! Häromdagen damp senaste numret av Donna Hay ner i brevlådan, så jag fluktade över de vackra bakelserna i tidningen samtidigt som jag knaprade på mina havrekakor och drack en koffeinfri cappuccino med skummad havremjölk. Kaffe ska ju helst undvikas vid kolik, men jag har testat ett tag nu att dricka en kopp koffeinfritt kaffe, och det har funkat bra. Evelyn har i alla fall inte skrikit mer än hon brukar göra. Och vad GOTT det är att få dricka kaffe igen! Även om det må vara koffeinfritt och med havremjölk. Små fikastunder är verkligen inte att förakta, de betyder mycket mer än man tror för välbefinnandet!