fredag 17 mars 2017

Club Sandwich

Då var det fredag igen! Våren har återvänt till Öland, och igår hade vi 12 grader varmt och värmande solsken. Lily vill plocka blommor i trädgården varje dag på väg hem från dagis, och vi kan börja vara ute mer och mer om dagarna nu. Härligt!

Ikväll ska vi äta club sandwich till middag. Det är en bra maträtt att variera fredagstacon med, eftersom det inte behöver bli några lunchlådor av den. Och så går den riktigt fort också. Ser man till att bunkra rökt sidfläsk och frysa in i lämpliga portionsstorlekar så behöver man inte köa i charken heller, då är det bara att plocka fram ur frysen. Visst funkar det med bacon också, men det är det rökta sidfläsket som gör hela grejen i den här mackan.

Club sandwich, 2 portioner
1 kalkonbröstfilé (alt. kyckling)
6 st skivor vitt rostbröd
1 tomat
6 skivor rökt sidfläsk
4 salladsblad
Ca 0,5 - 1 dl majonnäs

Sätt ugnen på 225C. Lägg kalkonfilén i en ugnsform och stek i mitten av ugnen tills den uppnått en innertemperatur på 72C. Skär tomaten i tärningar och knaperstek sidfläsket. Rosta brödskivorna, och montera sedan ihop mackorna, 3 brödskivor per macka. Bred majonnäs på den första skivan och lägg på skivad kalkonfilé. Lägg på en brödskiva och toppa den med 2 salladsblad, tärnad tomat och hälften av allt sidfläsk. Bre den tredje brödskivan med majonnäs, vänd den uppochner och toppa mackan med den. Dela mackan på diagonalen.

tisdag 7 mars 2017

Gräsänka i snön

Då var det vinter igen! I förrgår kom snön med stora, dalande flingor och täckte alla snödroppar och gula små vintergäckblommor i trädgården. Men Lily tycker ju det är roligt!

Och Bally också, så klart. Han galopperar runt i cirklar och svansen står som ett streck efter honom.

Idag står kakbakning på schemat, Lily och jag ska baka lakritsdrömmar. Jag måste ju balansera upp rawfood-godiset med lite hederliga småkakor. Olof är i Norge den här veckan på jobb, de är och fotar i något flådigt hotell vid några fjordar. Han kom hem med blommor för några veckor sedan och frågade mig medan Lily och Evelyn vrålade som allra högst ifall han fick åka på jobbresa till norra Norge i fem dagar. Det är ju härligt att han frågar om lov, ändå. Hähä. Svärmor har varit här ett par dagar och hjälpt mig med barnen, och mamma kommer också att hjälpa till lite, så vi klarar oss fint ändå. Men jag tänker på alla som alltid har det så, att den ena är ute och reser och man är ensam med barnen all tid själv. Som min mamma hade det, till exempel, när pappa var ute på sjön i flera månader i sträck. Eller om man är ensamstående. All respekt till dessa småbarnsföräldrar som roddar skutan själva, alltså.

fredag 3 mars 2017

Raw food-godiset Salty Caramel

Jag har alltid avfärdat raw food-godis som torrt jäkelskap baserat på äckliga dadlar. Jag hatar nämligen dadlar. Döm därför om min förvåning när min kompis Maja (som för övrigt har det superinspirerande och humoristiska instagramkontot @annamajaastrid med vegetarisk och vegansk mat) bjöd mig på de här och efteråt avslöjade att de innehåller massor med dadlar. Jag hade då redan hunnit trycka ner minst fem stycken och var på gång med den sjätte.

Och nu när jag inte får äta mjölkprodukter är ju raw food-godis perfekt! Receptet kommer från boken Green Sweets and Treats av Erika Billysdotter.Lily hjälpte till som vanligt. Och nej, hon vågade inte smaka. Som vanligt. Men då blev det mer över till mig! 


Man mixar det mesta och trycker ner det i en brödform som man sedan ställer kallt innan man skär i bitar.

Raw Salted Caramel, ca 15-20 bitar beroende storlek
Cashewbotten:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt
Kola:20 st urkärnade dadlar (jag använde ICAs ekologiska, de är utan kärnor)
1/2 dl smält kokosolja

1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
Mixa alla ingredienser till cashewbottnen (jag använde min gamla matberedare) och tryck ut massan (cirka 1 cm tjock) i en brödform klädd med plastfolie. Ställ in den i kylen medan du mixar alla ingredienserna till kolan. Mixa länge, när du tror att du är klar så ska du mixa lite till, så att kolan blir blank och seg. Tryck ut kolamassan över cashewbottnen och låt stå i frysen i cirka 1 timme. Skär sedan upp i bitar och förvara dem i kylen. Garnera gärna med lite flingsalt